Koronavirüs: Türkiye’de iyileşenlerin sayısı 100 bine yaklaştı

Vuhan'da 11 milyon kişi test edilecek

Koronavirüs: Türkiye’de iyileşenlerin sayısı 100 bine yaklaştı

Türkiye’de iyileşenlerin sayısı 100 bine yaklaştı. Vuhan'da 11 milyon kişi test edilecek. İran’da bazı camiler ibadete açılıyor. Dermatologlardan cilt hastalığı uyarısı. Koronavirüs ile ilgili gelişmeler...

Türkiye’de iyileşenlerin sayısı 100 bine yaklaştı

Sağlık Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı verilere göre koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 53 kişi yaşamını yitirdi. Böylece ülkede COVID-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 894’e yükseldi. Öte yandan son 24 saatte kayıt altına alınan bin 704 vaka ile birlikte toplam vaka sayısı 141 bin 475’e çıktı.  Bakanlık verilerine göre aynı zaman diliminde 37 bin 351 yeni test yapılırken, 3 bin 109 kişi de iyileşti. Böylece ülkede hastalıktan iyileşenlerin sayısı 98 bin 889'e yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda yeni vaka sayısındaki artışın öngörülebilir sınırlarda olduğunu belirterek "Toplam vakaların yüzde 70’i iyileşmiş durumda. Yoğun bakım hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Maske + sosyal mesafe: Virüse karşı gücümüz bu! Risk kalabalık ortamlarda. Uzak duralım“ dedi.

Vuhan'da 11 milyon kişi test edilecek

Koronavirüsün patlak verdiği Çin'in Vuhan kentinde yeni vakaların ortaya çıkması nedeniyle tüm kent nüfusunun teste tabi tutulması kararı alındı. Çin medyasında yer alan haberlere göre Vuhan'a bağlı 13 ilçe, toplam 11 milyon kişilik nüfusun test edilmesi için 10 gün içinde hazırlıkları tamamlayacak. Testlerin ne zamana kadar tamamlanacağına dair ise bilgi verilmedi.

2019 yılı sonunda yeni tür koronavirüs (Covid-19) ilk kez Vuhan'da insanlarda görülmüş ve ardından tüm dünyaya yayılmıştı. Tüm kentte iki ayı aşkın süre uygulanan karantinanın ardından yeni vaka sayıları durma noktasına gelmişti. Karantinanın kaldırıldığı 11 Mart'tan bu yana ilk kez kentte altı yeni vakanın tespit edilmesi endişe yarattı.

Vuhan'da koronavirüs nedeniyle toplam 3 bin 869 kişi yaşamını yitirdi.

İran’da bazı camiler açılacak 

İran’da COVID-19 salgınına rağmen bazı camiler üç akşam ibadete açılacak. Sağlık Bakanı Said Namaki, Kadir Gecesi nedeniyle sıkı hijyen kuralları altında her gün sadece iki saat için bu geceyarısından itibaren camilerin açılmasına izin vereceklerini söyledi. 

Buna göre, sadece camilerin avlusunda veya sosyal mesafe kuralına uyularak içinde ibade edilebilecek, dualar okunabilcek. Bakan Namaki’nin verdiği bilgilere göre, yaşlılar, hastalar ve çocukların ise camiye gelmesine izin verilmeyecek. 

İran’da Ramazan’ın üçüncü haftasında olduğu kabul edilen Kadir Gecesi bu yıl Çarşamba, Cuma ve Pazar günlerine denk geliyor. Türbeler ise koronavirüsün bulaşma riski nedeniyle kapalı kalacak. Şubat ayının sonundan bu yana salgından en etkilenen Ortadoğu ülkelerinden olan İran’da resmi rakamlara göre, 6 bin 700’den fazla kişi öldü, 110 binden fazla da vaka tespit edildi. 

Dermatologlardan cilt hastalığı uyarısı

Fotoğrafta ekzamalı bir el görünüyor

El yıkamanın artığı bu günlerde cildi korumanın önemli olduğuna dikkat çekiliyor

Dermatologlar, yeni tip koronavirüs salgınından korunmak için sürekli el yıkamanın bir cilt hastalığı olan ekzamaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

Osnabrück Üniversitesi Dermatoloji Enstitüsü Başhekimi Christoph Skudlik, sabunun deri üzerindeki tabakayı yok ettiğine dikkat çekerek, cilt sorunları ile karşılaşanların derhal uzman bir doktora başvurması tavsiyesinde bulundu. 

Robert Koch Enstitüsü, alkol içeren el dezenfektanların sağlık çalışanları tarafından kullanılmasını öneriyor. Bu alanların dışında ise yeni tip koronavirüsün yok edilmesi için titizlikle ellerin sabunla yıkanması tavsiye ediliyor. 
Rusya'da yoğun bakım ünitesinde yangın

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki bir hastanede çıkan yangında yoğun bakım ünitesindeki en az beş COVID-19 hastası hayatını kaybetti. 

Rus Interfax haber ajansı, yangının bir solunum cihazı nedeniye meydana geldiğini bildirdi. Haber ajansı hastaneden bir yetkilinin, solunum cihazlarının kapasitelerinin çok üstünde çalıştırıldığını, aşırı yüklenme olduğunu söylediğini bildirdi.

COVID-19 hastalarının tedavi edildiği hastanedeki 150 kişinin tahliye edildiği bilgisi verildi. hastanenin altıncı katındaki yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında kaç kişinin yaralandığı bilgisi ise verilmedi. 

Rusya’da vaka sayısı 232 bin 243’e çıkarken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 116’ya ulaştı. 

Salgın hızında tek belirleyici bulaşma katsayısı değil

Fotoğrafta sokakta yürüyen maskeli insanlar görünüyor

Salgın hızının belirlenmesinde bulaşma katsayısı dışında da etkenler bulunuyor

Almanya'da salgına yönelik verileri açıklayan Robert Koch Enstitüsü'nün başkan yardımcısı Lars Schaade, salgının hızına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Schaade, salgının hızının tespit edilmesinde bulaşma katsayısının tek başına belirleyici olmadığını belirtti. Berlin’deki bilgilendirme toplantısında konuşan Schaade, yeni enfeksiyon sayısının bir gün önceki sayılarla karşılaştırılmasının, pozitif test sayısının ve sağlık birimlerinin kapasitesinin de önemli etkenler olduğunu vurguladı. 

Almanya’da bulaşma katsayısı 1’in üzerinde bulunuyor. Bulaşma katsayısı, yeni tip koronavirüs taşıyan bir kişinin virüsü kaç kişiye bulaştırdığını gösteriyor. 1 katsayısı kritik değer olarak değerlendiriliyor ve 1'in altında seyretmesinin önemli olduğu belirtiliyor. 

İngiltere'de bulaşma katsayısı 1'in altında

Fotoğrafta Londra sokaklarındaki az sayıda insan görünüyor

İngiltere'de hükümetin tedbirleri gevşetme planı eleştiriliyor

Büyük Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, ülkedeki virüs bulaşma katsayısının kritik oran olan 1'in altında olduğunu açıkladı. Bulaşma katsayısının şu anda 0,5 ile 0,9 arasında seyrettiği belirtildi. Bulaşma katsayısı koronavirüs taşıyan bir kişinin virüsü kaç kişiye bulaştırdığını gösteriyor.

ABD ve İspanya’nın ardından dünyada vaka sayısının en yüksek olduğu üçüncü ülke olan İngiltere’de Reuters’in verilerine göre 223 bin 106 kişide virüs tespit edildi. COVID-19 nedeniyle 32 bin 65 kişi hayatını kaybetti. 

Öte yandan İngiltere'de tedbirleri gevşetme kararı alan Başbakan Boris Johnson eleştirilere maruz kalıyor. Koronavirüsle mücadelede beş aşamalı bir plan yapan nJohnson hükümeti, "tedbiri bırakma" mesajı verdiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Johnson'da COVİD-19 hastalığına yakalanmış, bir süre tedavi gördükten sonra görevinin başına geçmişti.  

Avrupa İlaç Ajansı’ndan yeni tavsiye 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), COVID-19 tedavisinde kullanılan Remdesivir adlı ilacın kullanımının genişletilmesini tavsiye etti. 

EMA’dan yapılan açıklamada, Remdesivir’in suni solunum cihazına bağlı olmayan, hastanede tedavi gören bazı hastalarda da kullanılabileceği belirtildi. 

ABD’de yapılan bir araştırma, Remdesivir verilen COVID-19 hastalarının daha çabuk iyileştiğini ortaya koydu. Ancak ilacın yan etkilerine ve hangi hastalara iyi geldiğine ilişkin güvenilir veriler bulunmuyor. 

EMA’nı açıklamasında mevcut verilerin değerlendirildiği belirtildi. Ebola hastalığı için geliştirilen Remdesivir’in kullanımına bugüne kadar hiçbir ülkede izin verilmedi. Ağır seyreden COVID-19 hastaları için kullanabileceği düşünülen Remdesivir’e ilişkin klinik çalışmalar sürüyor. ABD’de ilacın sadece bazı hastanelerde sınırlı kullanımı için Mayıs ayı başında özel bir izin çıkmıştı. 

Trump ve Pence hariç herkese maske

Fotoğrafta ABD başkanı Trump basın toplantısı düzenlerken görüntüleniyor

Trump Beyaz Saray'da önlemler aldırıyor

Mümkün olan en kısa sürede ABD'de yeniden normalleşme isteyen Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da tespit edilen koronavirüs vakalarını sorun olarak değerlendirmiyor.

Buna rağmen Trump, Beyaz Saray'da çalışanlara maske takma zorunluluğu getirdi. Bu uygulamaya kendisi ve yardımcısı Mike Pence ise dahil olmayacak. Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu belirtti.

ABD'de 23 bin 792 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 1 milyon 324 bin 488'e çıktı. COVID-19 nedeniylehayatını kaybedenler ise 985 artarak 79 bin 756'ya yükseldi.

New York eyaletinde normalleşme adımları

Fotoğrafta bomboş New York sokakları görünüyor

Milyonluk metropol New York hayalet bir kente dönüştü

ABD'de koronavirüsün en fazla vurduğu eyalet olan New York, Cuma gününden itibaren alınan tedbirleri gevşetmeye başlayacak. Sıkı koşullar altında normalleşme yönünde ilk adımların atılacağı belirtildi.

Ancak ilk etapta enfeksiyon sayılarında düşüş olan, hastanelerde yatak kapasitesi olan, ayrıca test yapabilecek ve sonrasında tedavi olanağı sağlayabilecek bölgelerde tedbirlerin gevşetilmesi öngörülüyor. Bu koşulları sağlayabilecek bölgelerde, bir denetleme komisyonunun gözetimi altında normalleşme adımlarının başlatılabileceği belirtildi.

Şu anda bu şartların, eyaletin kuzeyindeki üç taşra bölgesinde sağlanabildiği kaydedildi. 19 milyonluk eyalet nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı New York kentinde ise henüz bu şartların olmadığı ifade edildi. New York'ta şimdiye kadar enfekte olan kişilerin sayısı yaklaşık 330 bin. 26 binden fazla kişi ise hayatını kaybetti.

Almanya'da vaka sayıları artıyor

Fotoğrafta Almanya'daki maskeli bir kadın ve sokak müzisyeni görünüyor

Almanya'da tedbirler gevşetilmeye başlandı

Almanya'da tespit edilen koronavisü vaka sayısı 933 artarak 170 bin 508'e çıktı. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre son 24 saat içinde 116 kişi hayatını kaybetti. Hafta sonunda ülkede virüsün bulaşma katsayısında artış olduğu ve 1'in üzerine çıktığı açıklanmıştı. Salgının hız kesmesi için bu değerin 1'in altında seyretmesi gerekiyor. Pazar günü açıklanan veriye göre katsayı yeniden 1,13'e ulaşmıştı.

Çin'de bir yeni vaka tespit edildi

Çin, son 24 saat içinde bir yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini duyurdu. Söz konusu kişinin yurt dışından Çin'e giden bir kişi olduğu bilgisi verildi. Bir önceki gün bu sayının 17 olduğu belirtildi. Ülkede enfekte olmuş kişi sayısının 82 bin 919, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 4 bin 633 olduğu belirtildi.

DW,dpa,Reuters,AFP/GA,JD,BK

© Deutsche Welle Türkçe