İŞLETMENİZ 2023’E HAZIR MI?

Önce hedeflerinizi belirleyin

İŞLETMENİZ 2023’E HAZIR MI?

Bir ormanda iki ormancı ağaç kesiyormuş. Birinci ormancı sabah erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş. Bir ağacı kesip hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyunca, dinlenmek ve öğle yemeği için bile kendine vakit ayırmıyormuş. Akşamları da diğer ormancıdan birkaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıp evine daha geç gidiyormuş. İkinci ormancı ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında evine dönüyormuş. Bir hafta boyunca kim daha fazla ağaç kesecek bakalım demişler. Bu yoğunlukta çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.

Sonuç: İkinci ormancı çok daha fazla ağaç kesmiş. En çok ağacı kendinin kestiğini sanan birinci ormancı çok şaşırmış:

 – Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken ağaç kesmeye başladım, senden daha geç evime döndüm. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Nasıl daha başarılı oldun, sırrın nedir?

İkinci ormancı tebessümle yanıt vermiş:

– Bir sırrım yok. Sen durup dinlenmeden çalışırken ben birkaç ağaç kestikten sonra hem dinleniyordum, hem de baltamı biliyordum. Keskin baltamla, daha az çabayla, daha çok ağaç kestim.

İşinizle ilgili de aynı durum geçerlidir. Sürekli işin içinde olup, günlük rutin ve hiç bitmeyen acil işlere vakit harcadığınızda hem hiçbir şeye yetişemez hale geliyorsunuz, hem de veriminiz düşüyor. Arada bir durup dinlenirken geleceğe dönük plan yaptığınızda ise işler çok daha hızlı sonuca varabiliyor. O halde;

·        Her yılın son ayı bir sonraki yılı planlamak

·        Her ayın son haftası bir sonraki ayı planlamak

·        Her haftanın son günü, bir sonraki haftayı planlamak

·        Her günün son saati bir sonraki günü planlamak

için durup dinlenmeye ne dersiniz?

Önce hedeflerinizi belirleyin

2023’ün sonunda işletmenizin nerede olmasını istiyorsunuz? Neleri başarmayı hedefliyorsunuz? Oraya varmak için ilk 90 günde neleri başarmış olmanız gerekiyor? Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Hedeflerinizin akıllı olması için net, ölçülebilir, ulaşılabilir, sonuç odaklı ve zaman sınırı olmasına dikkat edin. Örneğin ‘2023’de çok para kazanacağım’ demek yerine ‘2023’de ciromu %100 artıracağım’ demelisiniz.

Hedef koyarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan büyük hedefler koymamak. Çok zorlayıcı hedefler koyarsanız onları gerçekleştiremediğinizde hayal kırıklığına uğrar ve motivasyonunuzu kaybedersiniz. Bununla birlikte hedefleriniz sizi biraz korkutmalı ki, onlara ulaşmak için öğrenmek, gelişmek zorunda hissedin.

 Neleri planlamalıyız?

Hedefleriniz belli olduktan sonra, sizi o hedeflere taşıyacak aksiyonları belirlemelisiniz. Aşağıdaki konularda atacağınız adımlar sizi hedeflerinize yaklaştıracaktır.

·        Pazarlama planı yaparak daha çok potansiyel müşteri çekmek, satışa dönüş oranını artırmak, müşterilerinizin sürekli gelmesini ve her seferinde daha fazla alım yapmalarını sağlamak için hangi stratejileri kullanacağınıza karar vermek.

·        Sürekli test ve ölçüm yaparak hangi stratejilerin işe yaradığını, hangilerinin yaramadığını tespit etmek

·        Sistem kurmak için hangi adımları atacağınıza karar vermek

·        Organizasyon şemanızı netleştirmek, elaman ihtiyaçlarını güncellemek,

·        Zamanı etkin kullanmak

·        Üretim süreçlerini, müşteri ihtiyaçlarını zamanında ve kalite bir şekilde karşılayacak şekilde düzenlemek

·        Tüm süreçleri verimliliği artırmak üzere gözden geçirmek

·        Bütçe, nakit akış, kar/zarar, bilanço gibi finansal tabloları sürekli takip ederek para yönetimini etkin kılmak.

Nasıl takip etmeliyiz?

Belirlediğiniz faaliyet adımlarını bir zaman çizelgesine yaymalı ve haftalık olarak yapacağınız toplantılarla takip etmelisiniz. Toplantılarınızın ana gündeminde şu başlıklar olmalı:

·        Geçen hafta neleri başardık?

·        Geçen hafta hangi problemlerle karşılaştık?

·        Geçen hafta hangi fırsatlarla karşılaştık?

·        Gelecek hafta ne yapacağız?

·        Sistem ile ilgili bir öneri var mı?

 Her hafta yapılan ve  LIONS adı verilen bu toplantılarla hem gelişimin farkında olur, hem de yolunda gitmeyen bir şey varsa zamanında önlem alırsınız.

2022’de olduğu gibi 2023’de de belirsizlikler, güçlükler devam ediyor olacak. İşletmenizin bu şartlarla mücadele edebilmesi için temelinin sağlam ve farklı senaryolara yönelik aksiyon planlarının olması gerekir. Ancak hazırlıklı olduğunuzda zorlukların üstesinden gelebilirsiniz. Başarıyı planlamıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz demektir.

14 Ocak’ta İstanbul’da yapacağımız planlama çalıştayına katılarak siz de işletme koçunuz eşliğinde 2023’e meydan okumak ve harekete geçmek isterseniz buraya tıklayarak hemen kaydınızı yapabilirsiniz.

 Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu