HURMA ÇEKİRDEGİ

Bu tesis bize İngilizce tabirlerlerle aşağıdaki ürünleri üretebilir.

HURMA ÇEKİRDEGİ
Bu sabah biraz hayal gücünüzün sınırlarını zorlamak istiyorum :) En azından biraz hesap kitaplı, birazda bilimsel makaleli, bir ürün hakkında bir "gelecek projeksiyonu" yapmak için bu yazıyı yazıyorum.

Türkiye'de yetişmese bile hemen yakınımızdaki topraklarda Hurma yetiştiriliyor. Yetiştirilme rakamları tam olarak şu şekilde:

#Suudi Arabistan: 1.5 milyon ton
#Mısır: 1.4 milyon ton
#İran: 1.1 milyon ton
Birleşik #Arap Emirlikleri: 1 milyon ton
#Pakistan: 0.9 milyon ton

Ortalama 5 milyon ton diyelim.. Bu 5 milyon ton hurmanın %10-15'i çekirdek. Bu da ortalama 750.000 ton eder. Bu kadar çekirdeğin de içerisinde 75.000 ton "hurma çekirdeği yağı" var.

Hurma çekirdeği yağı, orta zincirli yağ asitlerince (MCT) zengin bir yağ.. Hindistan cevizi yağı gibi.. #MCT tam da bu nedenle enerji verici olarak da kullanılıyor. Ama en çok kullanım alanlarından biri de ilaçların taşıyıcıları. Örneğin şişelerde aldığımız D vitaminlerinin çoğu MCT ile formülize ediliyor. MCT bu arada litre fiyatı 50 dolarlara çıkan bir ürün. Diyelim ki 75.000 ton hurma çekirdeği yağının %35'i, %90'lık MCT (#lauric acid) içersin. Yani saflaştıralım. Karşımıza 26.2 milyon litre yüksek saflıkta yağ çıkıyor. Bunu da 50 dolarla çarptığımızda karşımıza milyar dolarlık bir rakam çıkıyor. Böyle bir pazarı var.

#Hurma çekirdeğinin içeriğinde yağ var (%10-15), protein var (%7-10), antioksidanlar var (%1,5-2,5) ve hurma çekirdeğine sertliği veren karbonhidrat yapılar var. Hepsinin ama hepsinin kıymeti çok ayrı. Bu konularda yapılmış bir çok bilimsel çalışma var. Bu arada hurma çekirdeği yağı çok yüksek oranda E vitamini içerir (100 gramında 200 mg E). Bu oran E vitaminince zengin olarak bilinen ayçekirdeğinden (25-35 mg E / 100 gram) en az 8 kat daha zengindir.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc)