Hollanda, Konya kadar yüz ölçümü olan bir yer

Türkiye, "Sürdürülebilir Cam Seralar" üretebilir, bu güce kuruluşundan beri sahip

Hollanda, Konya kadar yüz ölçümü olan bir yer
Hep ama hep "konuşuruz". Hollanda, Konya kadar yüz ölçümü olan bir yer, nasıl olur da bu kadar büyük bir tarım gücü oluyor vs. diye. Hep "konuşuruz". Hollanda'nın bu kadar büyük bir tarım gücü olmasının temelinde toprak varlığı değil, bilim varlığı yatıyor. Kaldı ki üretimlerini çok büyük oranda "seralarla" destekliyorlar.

Sonrasında dedim ki, Hollanda'da nasıl seralar var acaba diye Google'a şöyle yazdım kendimce "Netherlands greenhouse". Görsellere tıkladım. Ve karşıma ne çıktı biliyor musunuz? Binlerce, yüzbinlerce görselde hep ama hep "Cam Seralar" çıktı. Muazzam kapıları ve şekilleri olan, geceleri bile inanılmaz güzel görünen cam seralar çıktı. O kadar güzel görünüyorlardı ki, gerçekten fotoğraflara bakmaya doyamadım.

Cam sera konusunu geçmişte biraz araştırmıştım. Bilen bir kaç insana da sormuştum. Hollanda'nın cam sera kullanmasının temelinde "geleneksel" nedenler yattığı söylenmişti bana. Ama bence geleneksellikten çok daha fazlası var gibime geliyor. Çünkü çok uzun süredir "seracılık malzemelerine" takmış durumdayım. Plastik brandaların "sürdürülülebilir" olmadığı, yerine farklı kompozit malzemelerin olması gerektiği konusunda hep malzeme bilimcilerle konuşmuşumdur. Çünkü bu konuyu şu şekilde düşünün.. Milyon milyon metrekareler, kilometrekarelerce seralar hayal edin. Türkiye tarımda Dünya Gücü olacaksa, gelecek için buna ihtiyaç var. Bu kapsamda bence seracılık konusunda ışık hızında ilerlemeliyiz.

Seracılık malzemelerinin, iskeletinin ve diğer bir çok aksamının "yurtdışından" geldiğini duyduğumda da o kadar üzülmüştüm ki... Türkiye yerli imkanlarla "Cam Sera" kuramıyor mu demiştim mesela.. Nasıl olur dedim. Belki yanlış duymuşumdur. Eğer Türkiye'de cam sera üretimini %100 yerli yapıyoruz, her türlü aksamını Türkiye'den temin ediyoruz diyen firmalar varsa, lütfen kendilerini bu gönderinin altına etiketlesin. Bilelim istiyorum. Çünkü bu kadar stratejik bir konunun "yurtdışı bağımlılığı" inanılmaz üzücü bir şey.

Cam.. Geçmişte, şimdide ve gelecekte "sürdürülebilir" bir kaynak. Çünkü geri dönüştürülebiliyor. Türkiye'nin cam konusunda Şişecam gibi devasa, köklü kuruluşları var. Çelik profil konusunda tanıdığım muazzam güçlerimiz var.

Türkiye, "Sürdürülebilir Cam Seralar" üretebilir, bu güce kuruluşundan beri sahip. Cam seralar dayanıklılık ve görüntü açısından da çok etkileyici. Gençlerimizin tarıma geri dönüşünü yerli imkanlarla camdan elde edilmiş sera kompleksleri çok rahat sağlayabilir. Çünkü modern, sürdürülebilir, sağlam ve çok ama çok uzun ömürlü. Bu sera babamın serası, dedemin serası diyebilir. Seracılıkta da iklim krizinin bizlere yaşattığı o akıl almaz hava olaylarına dayanıklı, görünüş açısından etkileyici, bir gücü simgeleyen cam seralara da geçişi hızlandırmalıyız. Yerel imkanlarla üretmeli ve fiyatını Türkiye'nin geleceği adına yükseklere taşımamalıyız. Çünkü o seralarda Türkiye unuttuğu tarımı öğrenecek, umutsuz insanlara iş kapısı olacak, doğanın o mucizevi iyileştirici gücünü seralarda bir kez daha göreceğiz.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc),
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok