Eylül: HÜZÜN AYI'dır diyorlar

Hayır EYLÜL: SALÇA, SOS, TURŞU ve DERİN DONDURUCU AYI'dır

Eylül: HÜZÜN AYI'dır diyorlar
Eylül: HÜZÜN AYI'dır diyorlar Hayır EYLÜL: SALÇA, SOS, TURŞU ve DERİN DONDURUCU AYI'dır
Çocukluğumun müthiş ritüellerindendi. salça falan bahaneydi; genişçe bahçede onlarca kilo domatesi oyuncak yapıp, tüm gün oynamak başkaydı. annelerimiz, ayaklarımızı ellerimi yıkardı, salardı bizi domateslerin üstüne. ez babam ez. her tarafımız domates olurdu. sanarsın salça kaynatmıyoruz da, ispanya'da la tomatina festivaline katılıyoruz.
mevsimi vardır bunun, neredeyse tüm mahalle, tüm şehir salça yapardı. sokaklar domates kasalarıyla dolar, havaya müthiş bir domates kokusu hakim olurdu.
işte o domatesler ezilip, suyu çıkarıldıktan sonra, devasa kazanlara atılırdı. işte o zaman asıl mesele başlıyodu.
bakkaldan kapılan çıtır çıtır ekmekle, banıp banıp yiyoduk. hey gidinin...misal taa ordan gelir bendeki menemen suyuna banma sevdası. suyuna banıp maf ederim koca sahanı.
hem, o yapılan salça da salçaydı hani, yemeğe bir kaşık atsan canavar gibi olurdu. şimdiyse ne salça salça, ne de domates domates.
bir sonraki jenerasyon ile tamamen bitecek olan aksiyon. şimdi küçük yerleşim birimlerinde bile insanlar çalışmaktan bir araya gelmiyor ki bu tarz işler için hiç gelemezler şehirleri zaten saymıyorum. analarımızın yaptığı salça, kesme, turşu vs işlere gerek zamansızlıktan gerek üşengeçlikten bayanlar pek sıcak bakmıyor. halbuki ne güzel günlerdi onlar. galiba sadece buralarda anacağız bu günleri- Yine de bir tarif verelim verelim mi ?
Tarifi bizden sizlere olsun haydi kolay gelsin hanımlar. Olgunlaşmış domatesler bol su ile yıkanır. Yıkanan domatesler üçe dörde bölünüp ister makineden ister kevgirden geçirilir.
- Bu işlemden sonra posa atılır ve asıl zahmetli iş başlar.
- Büyük bir kazan ya da tencereye salça olacak malzeme konulur ve yanan odun ateşinin üstüne konulur.
- Ateş çok önemlidir. Ne çok harlı, ne de çok zayıf.
- Ve 3-4 saat sürecek karıştırarak pişirme aşamasına gelinir. Uzun ve büyük bir tahta kaşık yardımıyla dibi tutmasın diye karıştırılır.
- Zamanla üzerinde çıkan kabarcıkların elinize yüzünüze sıçramamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde can yakar.
- Artık belli bir kıvama gelen salçaya tuz ve zeytinyağı ekleme zamanıdır. Tuzun sona doğru atılması da önemli. Çünkü; yapım işleminin ilk zamanlarında atılırsa kabarcık oluşumu ve sıçraması daha çok oluyor.
- Kıvamına gelmiş salça kavanozlara sıcak olarak konulur ve kapağı kapanarak ters çevrilir.
Bundan sonrası size kalmış. Yemeklerde kulanabilir, kahvaltıda tüketebilir ya da harika soslar hazırlayabilirsiniz Afiyet olsun.

Rüya Parsak