Dünya'nın iklim krizi ile mücadelesi çok sert olacak

Eski Dünya artık tükendi..

Dünya'nın iklim krizi ile mücadelesi çok sert olacak
Dün Baharın gelmesi hasebiyle şöyle gelecek hakkında biraz lafladık sevgili Kürşat ile.. Daha kötü ne görebiliriz ki duygusu hakim dedim herkeste.. Sonra ekledim. Daha kötü şeyleri de eğer yaşarsak göreceğiz dedim. Susuzluk, kıtlık ve bunların neden olduğu göçler.. Farklı bölgelerde konsodilasyonlar.. Tabi bu yaşanacaklar "keyif içerisinde olmuyor" dedim. Daha fazla mücadele gerekiyor. Ve tam da bunun üzerine bir ihtimalden daha bahsettim. 3. Dünya Savaşı'ndan. Çünkü bu konuda da hazırlıklar sürüyor. Dünya sürekli olarak kendini geliştiriyor ve geleceğe hazırlanıyor. Geçmişte söylenen, bizlerin duyduğu ne hayata geçmedi ki diyorum kendi kendime. Gerçekten de öyle oldu. Geçmişte işittiğimiz, bize hayal ettirilen geleceği hep yaşadık. Şimdi de aynı şeyi yaşıyoruz.

Hep söylemiştim. Yine söylüyorum. Dünya'nın iklim krizi ile mücadelesi çok sert olacak. Çünkü artık konu yaşam-kalım dozuna gelmiş durumda. Bazen bazı şeyler böyle hayalmiş, gerçek değilmiş gibi geliyor ama öyle değil. Yaşanması çok muhtemelen ve bilimsel analizlerin açıkça ortaya koyduğu gerçeklikler çok fazla. O nedenle hepsine hazır olmalıyız.

Bu hazırlığın temelde 3 boyutu var. Birincisi "eğitim". Dünyanın geleceğine karşı eğitimli olmalıyız. Döngüsel ekonomi kapsamında "neyden daha başka ne elde edebilirim?" sorusunu sorup, hedeflediğimiz üretimleri nasıl yapabilirim, ne işe yarar bu yaptığım sorularına cevap bulmamız için gelecek adına eğitim ilk ve vazgeçilmez şart.

İkinci yapmamız gereken ise "teknoloji geliştirmek". Bunun içinde beynimizde bilgi olması yetmiyor, alet-edevata da ihtiyacımız var. Ölçümlemeler, üretimler, geliştirmeler.. Bunun için Türkiye'nin devasa bir atölyeye çevrilmesi lazım. Prototipler üretmeli, geleceği yakalayacak teknolojileri süratle geliştirmeliyiz. Geleceği yakalayacak teknolojilerden kastım, çevre sorunları, beslenme sorunları çok açık ortada.. Sulama, ilaçlama, tarım teknolojileri, düşük enerjili gıda üretim teknolojileri, yapay zeka yazılımları ile hayatı kolaylaştıran teknolojiler gibi gibi.. Sayabileceğim daha yüzlerce şey olabilir.

Üçüncü olarak Dünya Standartlarında ÜRETİM. Ama eski tip değil. Yenilikçi üretimler. Geleceği yakalayacak üretimler. Enerjiden tasarruf eden, bir değil, bin üretim yapmaya imkan tanıyan, yapay zeka teknolojileri ile ne yaptığını bilen, hesap eden, şeffaflıkla üretim yapan kompleksler kurmalıyız. Artık bana kalırsa "tek bir şey üreten" fabrika mantığı da döngüsel ekonomi mantığına uymuyor. Çünkü fabrikalar, içeriye giren hammadde kadar neredeyse eski tabirle "atık" üretiyorlar. Artık sıfır atıklı ve o atığında ileri dönüşüm ile çok farklı üretimlere çevrildiği bir tesis mantığına, bir proses mantığına geçiş yapmamız gerekiyor.

Eski Dünya artık tükendi..

Yeni bir Dünya algısı ile yeniden geleceği yorumlamamız gerekiyor.

Hazırlanmalıyız. En hızlı şekilde.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok