Bilim, bir şeyleri anlatmakta basite indirgemektir.

Süperkritik Akışkan Teknolojisi, hayallerinizin ötesinde çalışmalara konu olabiliyor

Bilim, bir şeyleri anlatmakta basite indirgemektir.
Bu konuyu tartışmayı biraz erteledim kendi içimde. Biraz düşündüm. Hani bazen bazı şeyleri bilirsiniz, ama paylaşmak konusunda biraz beklersiniz. Belki zamanın gelmesini beklersiniz, belki de o konunun kafanızda biraz daha olgunlaşmasını.. Aslında tam olarak öyle bir şey yaşadım. Çünkü biraz sonra size anlatacağım öyle bir şey yaptım ki, böyle bir şeyi nasıl yaptın Can diyeceksiniz :)

Hep şunu derim.. Bilim, bir şeyleri anlatmakta basite indirgemektir. Bilimsel konuşmanın doğasında bu vardır. Alabildiğine karmaşık bir olguyu, en basit şekilde anlatabiliyorsanız, bilimle haşır neşir olmuşsunuz demektir. Ve bilimin o hepimize yansıyan basit anlatım dilinin ardında, alabildiğine karmaşık, alabildiğine zor, alabildiğine emek yoğun işler vardır..

İşte onlardan biri.. Fotoğrafta gördüğünüzün ne olduğu konusunda lafı hiç dolandırmayacağım. Fotoğrafta gördüğünüz en basit tabirle "sinek yağı".. :) Evet evet, bildiğiniz sinek yağı. O meşhur Atasözümüzü biz de gerçekleştirdik. Ve sinekten "süperkritikle" yağ çıkardık :)

Döngüsel ekonomi.. Döngüsel ekonomi denilip duruyor. Konferanslar, söyleşiler, toplantılar.. Farkındalığı arttırmak için bir dünya emek.. Hepsi çok değerli, hepsi çok kıymetli.. Bizler de bu işin mutfağında ne var diye bakıyoruz. Ar-Ge'ler yapıyoruz, üretimler yapıyoruz. Pilot ölçeklerde deniyoruz (pilot ölçeğimiz en az 10 kg ile başlıyor, çünkü endüstriyeli simule etmeliyiz). Deniyoruz, analiz ediyoruz. Raporluyoruz. Bundan bu elde edilir, o elde edilenden bu, bu ve bu elde edilir. Böylece döngüsel ekonominin çarkları ışık hızında döner diyoruz.

Döngüsel ekonomide sineğin ne işi var derseniz, Sebze-meyve-yemek-organik atıklar sineklere yem oluyor -> Sinekler yumurtluyor, larva üretiyor -> Larvalar daha sonra toplanıyor, kurutuluyor -> Kuru larvalardan "süperkritikle" yağ elde ediliyor -> Yağı tamamen alınmış larvalar "böcek proteini" haline getiriliyor. Böylece çürümüş domatesten örneğin, çok kaliteli bir yağ ve çok kaliteli bir protein kaynağı elde ediliyor. Sürdürülebilir...

Hep ne demiştim, sabit duran her şey karbonhidrat kaynağı, uçan-kaçan her şey protein ve yağ kaynağı. Temel olarak böyle aklınızda kodlayabilirsiniz.

Son olarak, sinek yağı "lauric acid"çe çok zengin. Lauric acid ise hindistan cevizi ve Palm yağında var. Oda sıcaklığında tamamen katı. Yani fotoğrafta aslında biraz ısıtılmış halini görüyorsunuz. Yoksa normalde tamamen margarin gibi. Laurik asitçe zengin bitkisel yağlar gıda sanayinin çok yoğun olarak kullandığı, kozmetikte de yaygın kullanılan bir ana girdi aslında.

Süperkritik Akışkan Teknolojisi, hayallerinizin ötesinde çalışmalara konu olabiliyor. Sinek larvalarından bu şekilde bir yağı, sıkma ile, ezme ile vs. elde etmeniz alabildiğine zor. Belki de imkansız. Ama süperkritik teknolojisi ile bu bir dakikalık iş.

Bu çalışmanın her türlü insani zorluğu (koku, görüntü) konusunda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma da buradan sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
İyi ki varlar!

Arşen Process
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok