Başarıya Giden Yolda Hangi Sınavların Alınmasını Gerektiğini Biliyor Musunuz?

IB (International Baccalaureate) Diploma Programı Nedir? Nasıl Başvurulur?

Başarıya Giden Yolda Hangi Sınavların Alınmasını Gerektiğini Biliyor Musunuz?

AP yani Advanced Placement programı üniversite kabul süreçlerinde anahtar görevi görüyor. Öğrenciler, AP sınavı ile üniversite kapılarını aralayabiliyor. Program, College Board tarafından başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok ülkede uygulanıyor. Öğrencileri lisans müfredatına hazır hale getirmeyi amaçlıyor. Öğrenciler AP programı sayesinde üniversite müfredatını tanıyor ve alan dersleri ile ilgili yetkinliklerini arttırıyorlar.

IB (International Baccalaureate) Diploma Programı Nedir?
Nasıl Başvurulur?

International Baccalaureate nedir sorusu ülkemizde oldukça yaygınlaşan ve merak edilen bir konudur. Kısaca IB olarak geçen bu diploma programının Türkçesi Uluslararası Bakalorya’dır. Ayrıca bu program İsviçre merkezli bir programdır. Anlaşmalı kurumlar ile birlikte yürütülen bu program dünya çapında hem uygulanan hem de geçerliliği olan bir programdır.

AP sınavı gibi sadece sınavlara girilerek yürütülecek bir sınav programı değildir. IB programında ayrı bir müfredat ve eğitim sistemi bulunmaktadır. Bu durumda bu programı düzenli bir çalışma planı olmadan yürütülmez bir hale getiriyor.


 



SAT Sınavı Nedir ve Kimler Girebilir?

SAT, uluslararası geçerliliği olan bir üniversite giriş sınavıdır. Açılımı Scholastic Aptitude Test (Eğitim Yetenek Testi) olan bu sınav, ABD’de ve Avrupa ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelerde eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler için önemli bir basamak niteliğinde. Yeteneklerinizi fark etmenizi ve hayallerinizin peşinden gitmenizi sağlayan bir üniversite için bu sınav iyi bir fırsat özelliği taşıyor.

SAT sınavına daha çok lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunu öğrenciler başvuruyor. Sınavda başarılı olabilmek için ise İngilizce seviyenizin en az Upper Intermediate seviyesinde olması gerekiyor. Aslında alışılmışın dışında bir İngilizce becerisi gerektiren bu sınav ülkemizde de çok fazla bilinmiyor.

​​​​​


Lise ve Lisansüstü Öğrencilerilerinin Alması Gereken Sınavlar:

IELTS Nedir ve Nasıl Hazırlanılmalı?

IELTS İngilizce yeterlilik sınavıdır. Dünyanın neredeyse her ülkesinde hem son derece önemli hem de geçerli bir sınavdır. İlk kez 1980 yılında uygulanmaya başlanan bu sınav Amerika merkezli bir sınav olan TOEFL sınavının aksine İngiltere merkezlidir. 140’dan fazla ülkede kullanılan IELTS İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Amerika gibi ülkelerde de oldukça dikkat edilen bir sınavdır.

Sadece yurt dışında okumak için değil aynı zamanda Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri gibi üniversitelerin hazırlığından muaf olmak için de IELTS sınavından belli bir puan almak gerekir. Bu yüzden sadece yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler değil hem ülkemizde okumak isteyen hem de kariyer yapmak isteyen öğrencilerimizin çok ihtiyacı olacağı bir sınavdır​​​​


TOEFL Sınavı Nedir? 

TOEFL yani Test of English as Foreign Language, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmaya başlanmış bir sınav. Amerikan İngilizcesini akademik düzeyde kullanma becerilerini ölçmeyi amaçlayan TOEFL günümüzde dünyanın farklı coğrafyalarında pek çok farklı üniversitede uygulanıyor. İngilizce eğitim veren pek çok kurum kabul süreçlerinde öğrenci adaylarının TOEFL’dan elde ettiği skorları dikkate alıyor.



Lisansüstü Öğrencilerinin Alması Gereken Sınavlar:

GRE ve GMAT Arasındaki Farklar: Hangisini Seçmeliyim?

GRE ve GMAT, genellikle birbirinin alternatifi olarak anılan iki sınavdır. Bu sınavlar özellikle yurtdışı MBA programlarına katılmak isteyen öğrenciler için gerekli. Her bir okulun kabul ettiği ya da öncelediği bir sınav türü olmasına karşın, bu iki sınav arasında kararsız kalmanız son derece normal.

GRE ile GMAT arasındaki en büyük farkı söyle açıklayabiliriz: GRE herhangi bir mühendislik ve sosyal bilimler alanındaki bölümlerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrenciler olmak üzere daha geniş bir kitleye hitap ederken; GMAT yalnızca işletme alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap ediyor. GRE için yazılı olarak ya da bilgisayar bazlı sınav seçenekleri varken GMAT’a yalnızca bilgisayar üzerinden girebiliyorsunuz.