Avrupa’daki İlk Modern İnsanlar Ok ve Yay Kullanmış

Avrupa bataklıklarında bulunan en eski bozulmamış yayları

Avrupa’daki İlk Modern İnsanlar Ok ve Yay Kullanmış

Yeni bir çalışma, yaklaşık 54.000 yıl önce Avrupa’ya ulaşan Homo sapiens’in bu kıtayı yay ve oklarla tanıştırdığını ileri sürüyor.

Araştırmacılar, güney Fransa’da Grotte Mandrin adlı bir kaya sığınağında kazılan küçük üçgen taş uçları ve diğer eserleri incelediler. Aix-Marseille Üniversitesi’nden arkeolog Laure Metz ve meslektaşlarının bildirdiğine göre, hareket halindeki Homo sapiens muhtemelen Afrika’dan Avrupa’ya okçuluk teknikleri getirdi.

Yeni araştırmaya dahil olmayan Johannesburg Üniversitesi’nden arkeolog Marlize Lombard, “Metz ve meslektaşları, Grotte Mandrin’de olabildiğince ikna edici bir şekilde ok avını gösteriyor.” diyor.

Bölgede yay bulunamadı. Yaylar gibi ahşap objeler günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunamaz. Metz, kuzey Avrupa bataklıklarında bulunan en eski bozulmamış yayların yaklaşık 11.000 yıl öncesine ait olduğunu söylüyor.

Daha önceki taş ve kemik uçlarının keşifleri, yay ve ok avcılığının Afrika’da yaklaşık 80.000 ila 60.000 yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor. Ve daha önce bulunan fosil dişler, Homo sapiens’in Grotte Mandrin’i 56.800 yıl önce, Neandertallerin yaklaşık 40.000 yıl önceki yok oluşundan ve araştırmacıların Homo sapiens’in Avrupa’ya ilk ulaştığını düşündüğü tarihten çok daha önce ziyaret ettiğini gösteriyor.

Metz, “Neandertal bölgelerine göç ettiği bilinen en eski Homo sapiens’in yay kullanımında ustalaştığını gösterdik.” diyor.

O zamanlar Avrupa’da zaten bulunan Neandertallerin avlarına ok fırlattıklarını gösteren hiçbir kanıt yok. Okçuluğun, Neandertaller tarafından saplanan veya fırlatılan mızraklara kıyasla Homo sapiens’e herhangi bir önemli av avantajı sağlayıp sağlamadığı da net değil.

Yaklaşık 54.000 yıl öncesine tarihlenen Grotte Mandrin’deki bir Homo sapiens tabakasında kazılan 852 taş eser arasında, 196 üçgen taş uç yüksek darbe hasarı taşıyordu. Diğer 15 taş uç, hem yüksek darbe hasarı, hem de kesme gibi kasaplık faaliyetlerinden kaynaklanan değişikliklerin belirtilerini taşıyordu.

Makalenin tamamı.