4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

HAYATTA KALMAYA DAİR SÜRÜKLEYİCİ BİR ROMAN

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Avustralyalı yazar Marlen Haushofer’in ‘Duvar’ romanı Yapı Kredi Yayınları Modern Klasikler dizisinden çıktı. Sadık Yalsızuçanlar’ın kaleme aldığı ‘Şah Hatâyî’ biyografisi Lejand Kitap etiketiyle raflarda. Şair Serap Kadıoğlu’nun ikinci şiir kitabı ‘Eksik Gamze’ Profil Kitap’tan çıktı. Gazeteci yazar Ahmet Yeşiltepe’nin yayıma hazırladığı ‘Türk Dünyası Kültür Atlası’ Ötüken Neşriyat’ın çocuk-genç kitaplığından çıktı.

SALİHA SULTAN KARAR

HAYATTA KALMAYA DAİR SÜRÜKLEYİCİ BİR ROMAN

1963 Arthur Schnitzler Ödülü’ne değer görülen Avustralyalı yazar Marlen Haushofer’in en iyi eseri kabul edilen ‘Duvar’ romanı Yapı Kredi Yayınları Modern Klasikler dizisinden çıktı. Türkçeye Ersel Kayaoğlu’nun aktardığı roman gizemli bir güç tarafından kendisini tüm insanlıktan ayrılmış halde bulan bir kadının hikayesini işliyor. Yazar romanında kendi içinde sıkışıp kalmış modern insanın varoluşsal yalnızlığını betimlerken, insanın hüküm sürdüğü dünyada ancak bir metafor olmaktan kurtarıldığında saydamlaşan ‘duvar’ın arkasındaki yalnızlığı biraz olsun dindirecek bir beceriye de işaret ediyor: Sevgi. Kitabın sonsözüne imza atan Klaus Antes romanı, “Duvar: Nefes kesici bir hayatta kalma öyküsü, Soğuk Savaş dönemini anıştıran distopik bir macera, akıldan çıkmayacak bir feminist bilimkurgu başyapıtı” ifadeleriyle yorumluyor.
03kr02-sol1.jpg

SADIK YALSIZUÇANLAR’DAN ‘ŞAH HATÂYÎ’ BİYOGRAFİSİ

Sadık Yalsızuçanlar’ın kaleme aldığı ‘Şah Hatâyî’ biyografisi Lejand Kitap etiketiyle raflarda. Yalsızuçanlar kitapta, şiir dilindeki kudreti, mazmun dünyasındaki özgünlüğü ve eşsiz lirizmi sayesinde Türk edebiyatının en etkileyici şairlerinden biri olan Hatâyî’yi hayatı, düşüncesi ve şiirleriyle masaya yatırıyor. Hatâyî’nin şiir dili ve mazmun dünyası bakımından bilhassa Fuzûlî’yle akraba olduğunu vurgulayan Yalsızuçanlar, deyiş ve nefesleri, Anadolu’da birkaç asırdır Türk halk musıkîsi çalgıları eşliğinde Alevî ve Bektaşî dergâhlarında neşveyle okunan Hatâyî’inin Divan’ındaki şiirlerine bakıldığında şehirli bir şair olduğu görüşünü aktarıyor. Dili/grameri ve edası bakımından İran ve Azerbaycan havzasının etkisi altında olan şairin daha çok bilinmeyi ve anlaşılmayı hak ettiğini söyleyen Yalsızuçanlar’ın çalışması her kitaplıkta yerini almalı.

GÖNLÜMÜZ YAZDADIR AMA ŞİİR KIŞ BİRAZ’

Şair Serap Kadıoğlu’nun ikinci şiir kitabı ‘Eksik Gamze’ Profil Kitap’tan çıktı. Kadıoğlu’nun kitabının sayfaları ‘Hiç gitmeyip hiçbir zaman gelmeyecek olana...’ ithafıyla açılıyor. Şair ‘Sehl-i Mümteni Yaşayanlar İçin’, ‘Sevmeye Besmele’den Başlayanlar İçin’ ve ‘Valizini Açmadan Gitmek İsteyenler İçin’ başlıklı üç bölümde 23 şiirini okurlarına sunuyor. Dizelerinde insanın dünyaya sürgünlüğünden, kalp ağrılarına, hayal kırıklıklarından vazgeçişlerine dair birçok içsel sarsıntısını dile getiren Kadıoğlu, kitabına adını veren şiirinde şunları söylüyor:

“yâdımızda kalan kreşendo sevda
yanağımızda eksik bir gamze gibi ağır
gönlümüz yazdadır ama şiir kış biraz
bazı şeyler şiir olsun diye yarım kalır”

03kr02-sol2.jpg

ÇOCUKLARI KÖKLERİYLE TANIŞTIRACAK SAYFALAR

Gazeteci yazar Ahmet Yeşiltepe’nin yayıma hazırladığı ‘Türk Dünyası Kültür Atlası’ Ötüken Neşriyat’ın çocuk-genç kitaplığından çıktı. Kitap, “Bilmek isteyen yola çıkar!” sözünden hareketle çocuklara bizi ‘biz’ yapan kültürel birikimin köklerine ulaşmak amacıyla, Türk Dünyası’nda kilometrelerce yolculuk yaptırıyor. Bu atlasla çocuklar; Türk Dünyası’na dair pek çok ayrıntıyı okuyup öğrenecek, merak ettiklerini araştıracak. Yetişkinler ise sahip olduğumuz kültür mirasıyla bir kez daha gurur duyacak.

03kr02-sol23.jpg