2. yüzyıla yeni bir pencere açmaya ne dersin?

  Bahar'ın Kitaplığına Anchorfm, Spotify, Google Podcast ve Poddy üzerinden ulaşabilirsiniz.

2. yüzyıla yeni bir pencere açmaya ne dersin?


#baharınkitaplığı 108. bölümde Yazar Pınar Kaçar Özkent 'in Aralık 2018'de çıkardığı Yeni bir pencere aç adlı kitabı var. İlk okuyanlardanım. Kitabın kapağı "Bu benim hayatım" diyebilmek için neyi bekliyorsun sorusu ile açılıyor.
Gökkuşağı demişim. Şeffaf yağmur damlaları biriktiriyor, onlardan gökkuşağı yapıyorum. Kitabı aldığım tarih ayın 3'ü imiş. Ne tesadüftür ki yine aylardan 3.ündeyiz. Bugün çok özel bir gündü benim için onu da ayrıca yazacağım.

14 bölümden oluşan bu kitabı okuyanlar bilir. Kitapta el yazısıyla yazılı olan teşekkür bölümü vardır. Sadece bu bölüm için bile kitaba göz gezdirmek çok değerli.
 
Kitaptan altını çizdiğim ilham veren notlar çok fazla, podcast dışında not aldıklarımı da ayrıca buraya eklemek istedim.

-Çabalarımız her zaman anlamlı bir şey yönelik olmalı. Ağlamakla değişmesi kendi elimizde olmayan bir şeyi değiştirmek için çabalamak arasında fark var.

-Profesyonel dünyada yaşadığınız sıkıntıların tüm özgüvenini olumsuz etkilemesine müsaade etme. Ruh gribi olmuşsun da seni sen yapan her özelliğine bulaştırıyormuşsun gibi sanki yaşamının her alanında başarısızmışsın gibi. Öz benliğine güvensizlik yükleme.
(Sevgili Pınar, ruh gribi tanımı sana ait olmalı! )

-Cesaret korkuların yerine elinden tutup seni ilerletebilecek daha güçlü ve anlamlı şeyler bulmaktır.

-Hayatına dair bir planın yoksa başkalarının senin hayatınla ilgili drama planları vardır. Yaşamına sadece sen öncülük edebilirsin.

-Eğer algıların açıksa gözlem yapabiliyorsan, hayatını ve kariyer liderliğini eline almakla ilgili hayallerini varsa, kendini geliştiriyorsun. Şu an sadece deneyim biriktiriyorsun.

ve en çok sevdiğim söz altını iki kere çizmişim.
13. bölüm: Benden geçti: Her gün yeni bir pencere açmak için yarından daha gencim. Ölene kadar büyümek istiyorum.

Son bölümde ise, profesyonel yaşamda düşe kalka öğrendiklerim, benden sana bir kaç cümle... diyerek minik minik çok değerli mektupları var. Zaten kitabın kapak tasarımı da oldukça şahane. Bir zarfın içinden çıkıyor okuduklarımız.
 
"İyileşmek önce olan biteni kabul etmekle başlıyor. Uzmanlar, yas tutma sürecinin psikolojik evrelerini tanımlarken, inkar öfke, mutsuzluk ve son aşamada kabullenme olduğunu anlatırlar. Olan biteni değiştiremeyeceğimizi fark edip kabullenme aşamasına geçtiğimizde yavaş yavaş toparlanmaya ve geleceği yeniden umutla bakmaya başlıyoruz.
 
Artık yeni bir pencere açma zamanı. Yaşam yalnızca 4 işlemden ibaret.
Kimi zaman ruhumuzu ortadan ikiye bölüyor, kimi zaman gerçekleri yüzümüze çarpıyor, kimi zaman hayal kırıklıklarıyla eksiltiyor, kimi zaman deneyimlerini arttırıyor.
 
Bu hep böyle olacak. Arada bir ters yüz edip içini silkelemek lazım yaşamın. Pencereni sonuna kadar aç içeriye gün ışığı girsin. Hepimiz güneşi hak ediyoruz" diyor Pınar.
 
Bahar'ın Kitaplığına Anchorfm, Spotify, Google Podcast ve Poddy üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bahar Beşer

Marka Mentor | Eğitmen | Kişisel Markan ile Kurumsal Liderliğe | Podcast: Bahar'ın Kitaplığ