16.yy başlarında şöhretli iki büyük denizci vardı Barbaros Hayreddin Paşa ve Andrea Doria.

Barbaros’a karşı durabilecek tek denizci Poseidon'un varisi görülen Andrea Doria idi

16.yy başlarında şöhretli iki büyük denizci vardı Barbaros Hayreddin Paşa ve Andrea Doria.
16.yy başlarında şöhretli iki büyük denizci vardı: #BarbarosHayreddinPaşa ve #AndreaDoria.

Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlı donanmasının karekterini akın donanmasından strateji donanmasına çevirmesiyle askeri harekatlarının içine denizleri de alacağını belli etmişti. Türk donanmasının giderek yükselen kabiliyeti ve tehditi ile Ege'ye hakim olması Avrupa'daki dengeleri bozmuş ve telaşlandırmıştı. Abisi Oruç Reis'in manevra ve savaş okulunda yetişen Barbaros ise artık bilgi ve tecrübelerini büyük bir donanmanın başında tatbik edebilecek derya kaptanı olmuştu.

Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'ta yüksek stratejik ve denizcilik nitelikleri görmüş olmalıydı ki imparatorluğun tarihinde daha evvel olmadığı kadar kuvvetli bir donanma yapıp Akdeniz'e ayak basmak için ona güvenmişti.

Andrea Doria ise denizcilik kabiliyeti ve stratejik becerileriyle Ceneviz donanmasının başında ve Barbaros’tan farklı olarak şanına uygun hangi hükümdardan para alırsa onun emrinde sözleşmeli çalışmıştı.

Barbaros’a karşı durabilecek tek denizci Poseidon'un varisi görülen Andrea Doria idi. O da doğuştan denizci, gözü pek mahir bir amiral, tüm deniz yollarını, hava durumlarını bilen seyrüseferciydi. İkisi de astlarının güvenini kazanmış, yaptıklarıyla takdir edilen amirallerdi.

Barbaros'un İtalya'ya doğru harekete geçmesi tekmil Akdeniz’i alarma geçirdi. Andrea Doria, İspanya Kralı V.Charles’a şunları yazacaktı:

“Barbaros o kadar kuvvetlenmiştir ki Akdeniz’deki bütün Hristiyan devletler deniz kuvvetlerini birleştirmedikçe karşı koymak mümkün değildir. Eğer kendinizi olaylara kaptırıp kudretsiz kalmak istemiyorsanız ittifak kurmakta acele ediniz."

Akınlar yapan, ganimet toplayan Osmanlı donanması sebebiyle Avrupa'nın dengesi iyice bozulmuştu. Papa III. Innocentius, “Verdiğim her emir Tanrı emridir" diye ferman çıkarmış, Türklere karşı harekete geçirmek istediği Haçlıların harcamalarını karşılamak üzere aileleri, ölüleri için bile vergiye bağlamıştı.

Papa, ilk kez birleşen İspanya, Portekiz, Fransa, Malta Şövalyeleri ile Cenevizlilerin, Venediklilerin oluşturduğu 602 gemilik Haçlı ittifakı filosunu öne sürecekti. Barbaros'un 122 parça donanmasının karşısında artık çok büyük bir ittifak donanması vardı.

Onlar Preveze Muharebesi'nden önce karşı karşıya hiç gelmemişlerdi. Preveze Körfezi'nde 27 Eylül 1538'de yapılan savaşta, Barbaros komutasındaki donamasını Turan taktiği ile savaştırıp tek gemi bile kaybetmeden büyük bir zafer elde etti. Tarihe #PrevezeDenizZaferi olarak geçen bu savaş sonunda Akdeniz Türk gölü haline geldi.

Batıya yürüyen Kanuni, ordularının deniz cephesinindeki gücünü kanıtlarken, Andrea Doria bir daha hiç denize açılmadı ve haçlı filosu çok uzun süre kendini toparlayamadı.

Savaşın kazanıldığı tarih olan #27Eylül, pek bilinmese de ülkemizde "Denizcilik Günü" olarak kutlanır.

Mimar Sinan eseri Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın türbesi Beşiktaş Barbaros Bulvarı sahilinde yer alır.

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
www.divesona.com