Türkiye: Can Kaybı 725 Yoğun Bakımda 1475 Hasta Var
DTO'dan Uyarı: “Diğer Hastaları ve Sağlık Çalışanlarını Unutmayın”
Diyarbakır Tabip Odası (DTO) bir açıklama yayınlayarak Corona virüsü salgını nedeniyle diğer hastaların ikinci planda kaldığına dikkat çekti. DTO'nun açıklamasında ayrıca hasta sayısı azalan özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının zorunlu izin, maaş kesintisi gibi uygulamalarla karşılaştıkları da vurgulandı.
DTO'nun aktardığına göre, 200’e yakın pozitif Corona virüsü vakası olan kentte, şu an evde izolasyonda olan ya da taburcu edilen 300 kişi bulunduğu belirtildi. İki sağlık çalışanının da tedavi altına alındığını belirten DTO temsilcileri, sağlık çalışanları için koruyucu ekipmanların sağlanmasının devam etmesini talep etti.
Açıklamada yer verilen bir diğer konuysa Corona virüsü hastaları dışında kalan hastaların durumu oldu. DTO yönetimi, bu hastaların tedavilerinde aksamalar olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.
Özellikle özel hastanelerdeki sağlık çalışanlarının koşul ve haklarıyla ilgili olarak da "Özel sektördeki hekim ve sağlıkçıların pandemi koşullarında çalışma koşullarını korumaları, sorumluluklarını yerine getirmeleri istenirken, kamudaki sağlıkçılara sağlanan maddi olanaklardan mahrum bırakılmış, mevcut pandemi koşullarında gelirleri iyice azalan özel hastane sahiplerinin insafına terk edilmiştir,” denildi.
Koca: "Yeni Hastaneler Salgından Sonra da Faaliyette Kalacak"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Nisan Salı akşamı yaptığı açıklamaların ardından İstanbul'da iki farklı bölgede yapılması planlanan hastanelerle ilgili soruları yanıtladı. Koca, İstanbul Havaalanı'na yakın bölgede ve İstanbul'un Sancaktepe semtinde inşa edilecek hastanelerin geçici, prefabrik hastaneler olmayacağını, salgının sona ermesinin ardından da faaliyet göstermeye devam edeceğini söyledi.
Koca, Sancaktepe'de inşa edilecek hastanenin daha önceden şehir hastanesi için planlanan bölgede yer alacağını, yeni inşa edilecek hastanelerde her bir odada bir yatak olmak üzere 1000 kişilik kapasitenin hedeflendiğini aktardı. Koca, sözkonusu iki hastaneyle ilgili olarak, "Bu hastaneleri tek katlı, ameliyathaneleri olan, gerekirse bütün odaları yoğun bakıma çevrilebilecek kalıcı hastaneler olarak planladık. Atatürk Havaalanı'ndaki hava ambulansı, uçak için de uygun olduğu için yeri geldiğinde iller arası, yurt dışından hasta transferi de düşünülmüş oldu," şeklinde konuştu.
18:54
Koca: "Yoğun Bakımdaki Bin 474 Hastanın 987'si Solunum Cihazına Bağlı"
Türkiye'de 81 ile yayılan Corona virüsü salgınıyla ilgili güncel bilgileri paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kayıplarının toplam vaka sayısına oranla "sınırlı seyrettiğini" söyledi ve "İlaç tedavisine erkenden yoğun şekilde başlamanın sonuçlarını görüyoruz," dedi.
Koca, son günlerde virüse yakalananlar arasında solunum yetmezliği yaşayanların sayısının da azaldığını aktardı, "Plazma, kök hücre gibi tedavi çalışmalarına öncülük ediyoruz. Ancak kesin tedaviymiş gibi açıklamalar yanlış anlamaya yol açabilir," ifadelerini kullandı.
Bakan Koca'nın aktardığına göre, şu an Corona virüsü enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda olan bin 474 hastanın 987'si solunum cihazına bağlı olarak tedavi görüyor.
Paylaşılan son verilere göre, ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 34 bin 109'a yükselirken, son 24 saatte yaşanan 76 can kaybı, hayatını kaybedenlerin sayısını 725'e çıkardı.
TBMM’de Maskeli İnfaz Düzenlemesi Oturumu
TBMM Genel Kurulu, Corona virüsü salgını nedeniyle cezaevlerinden 90 bin kişinin tahliye edilmesini öngören infaz düzenlemesi teklifini görüşmek için toplandı.
TBMM Genel Kurulu'nu Meclis Başkanvekili Levent Gök, maske takarak yönetti. Milletvekillerinin masalarına kolonya konulurken, oturuma tüm milletvekilleri maskeyle katıldı.
Kapalı yerlerde maske takmanın zorunlu hale geldiğini belirten Gök, bundan sonraki çalışmaların maske takılarak, sosyal mesafe korunarak sürdürüleceğini söyledi. Gök, milletvekillerini de genel kurul salonuna maske takmadan girilmemesi için uyardı.
Milletvekilleri, uyarı üzerine kürsüden konuşmalarını maske takarak yaptı.