TIME Dergisi 2024 yılının iş insanını kapağına taşıdı.
Bu başarının arkasındaki en büyük etken Dr. Lisa Su'nun liderlik ettiği dönüşüm süreci muhakkak.
Geçmişte bir dönem Singapur'da yaşadım. O zamanlar şimdi olduğu gibi çoğunluğu Doğu Asya'dan tabiri caizse zehir gibi parlak öğrenciler gördüm.
Uzun zamandır gözlemlediğim, dünyanın pek çok ülkesinde iyi eğitim alanlar çalışkanlıkları, yılmazlıkları, müthiş rekabetçi tavırları, teknoloji ve inovasyon konusundaki adaptasyon ve becerileriyle bugün hız kesmeden devler ligindeki yükselişlerini sürdürüyorlar. Bunu yalnız ben söylemiyorum elbette, global araştırmalar da buna işaret ediyor.
TIME Dergisi 2024 yılının iş insanını kapağına taşıdı. Daha evvelde pek çok defa kapaklara ve ödüllere konu olan Lisa Su dünyanın en yetenekli CEO'su olarak anılıyor.
Yapabildiklerine baķınca bunda pek şaşıracak birşey yok gibi gözüküyor.
AMD Ceo'su Lisa Su 10 yıl evvel şirketin başına geldiğinde dev bir enkaz devralmıştı. Şirketin değeri sadece 2 milyar dolar civarındaydı. Bugün ise AMD, 278 milyar dolar değerinde bir teknoloji devi haline geldi.
Bu başarının arkasındaki en büyük etken Dr. Lisa Su'nun liderlik ettiği dönüşüm süreci muhakkak.
Kaynaklar AMD'nin 2017 yılında başlayan yükselişini temelde Ryzen ve EPYC serisi işlemcilerle bağlıyor ve çok çekirdekli bu yeni nesil işlemcilerle oluşturdukları baskıya Intel'in hazırlıksız yakalandığını ve rekabet edemediğini söylüyorlar.
Dr. Su lehlerine dönen ortamda tam saha presle çok hızla pozisyon almış ve AMD'yi sunucu çözümleri pazarında lokomotif haline getirmiş.
Yeni nesil işlemcileri oyuncular ve bilgisayar tutkunları arasında performanslarıyla popülerlik kazanınca kaçınılmaz sonuç, Sony ve Microsoft ile işbirliğini getirmiş. Kuşkusuz bu durum AMD'nin en önemli gelir kaynağı haline gelmiş.
İşlemci pazarındaki büyük başarısına rağmen, AMD'nin grafik işlemci (GPU) pazarındaki varlığı daha sınırlı kalmış.
Kendisi gibi Tayvanlı ve uzak akrabası NVIDIA Kurucusu ve CEO'su Jensen Huang bu alanda şimdilik liderliğini sürdürmeye devam ediyor ;)
İki kuzen yani AMD ve Nvidia arasındaki rekabet yalnız grafik işlemci pazarında değil YZ üzerine yaptıkları çalışmalar ile daha da kızışacak gibi görünüyor.
AMD, YZ üzerine çalışırken bir taraftan, ekosistemindeki varlığını satın almalar yoluyla genişletiyor çünkü.
Son kertede YZ ve bulut bilişim veri merkezi ekipmanı üreticisi ZT Systems ve Avrupa'nın en büyük yapay zeka laboratuvarı Silo AI'yı satın almış.
Kendisi "Zen Mimari" olarak anılıyor ve hemen her röportajında şu minvalde sorulan soruya açık cevap vermekten imtina etmiyor.
AMD bataklık iken sizin motivasyonunuz neydi?
Kendinize "Bu harika olabilir" mi, yoksa "Bu meydan okumayı kabul etmem gerek" mi dediniz?
Gördüğüm şuydu; pek çok parçaya sahiptik ama bunlar doğru şekilde bir araya getirilmemişti.
Vizyonumuz yoktu.
Bazı önemli stratejik seçimler yapmak zorundaydık: İkinci değil, en iyisi olmak istediğimiz şey neydi?
Buna odaklandık, doğru hamle olduğunu düşündüğümüz her şeyi yaptık. Çok risk aldık, kendimizle bahse girdik.
Bugün şöyle bir bakarsanız, tüm rakiplerimiz artık bizim yaptıklarımızı yapıyor...