MICHELIN’DEN TATİL YOLCULUKLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

İşte Michelin’den altın değerinde uyarılar;

MICHELIN’DEN TATİL YOLCULUKLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Pandemi sonrası, normalleşme adımları paralelinde tatile gidiş ve dönüşlerde artış yaşanırken, Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, güvenli yolculuk için sürücülere çok önemli tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, güvenli yolculuk için sürücülere tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor. Pandemi sonrası, kontrollü normalleşme adımları paralelinde tatile gidiş ve dönüşlerde artış yaşanırken, Michelin, hava sıcaklıkları ile lastik aşınmalarının artması sonucu kaza riskinin artabileceğine işaret ediyor.

Güvenli bir yolculuk için sürücülerin bilmesi gereken hayat kurtarıcı tavsiyeler konusunda uyarda bulunan Michelin, lastiklerin diş derinliğinde yasal sınır olarak kabul edilen 1,6 mm’ye gelinceye kadar kullanılabileceğini, bu ölçünün altına gelindiğinde lastiklerin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca doğru lastik seçimi ile lastiklerin zamanından önce değiştirilmemesi sayesinde de doğaya olan zararın minimuma indirilmesi mümkün.

İşte Michelin’den altın değerinde uyarılar;

  • Kontroller düzenli yapılmalı: Düzenli olarak lastik bakımı yaptırmak kaza riskini önemli ölçüde azaltır. Yedek lastikler de dâhil bütün lastikler uzun yola çıkmadan önce en az bir kere kontrol edilmeli… Özellikle uzun yolculuklar öncesinde lastiklerin kontrol edilmesi yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesine ve güvenli yolculuk şartlarının sağlanmasına yardımcı oluyor.
  • Kesik, çatlak ve aşınmalar gözle görülebilir: Sürücülerin de lastiklerin performansını düşürebilecek sorunları tespit etmesi mümkün. Kesik, çatlak ve dengesiz aşınma gibi deformasyonlar sürücülerin kontrolü ile tespit edilebilir. Aşınma belirtileri gözle, elle kontrol ederek, diş ölçerle zaman zaman lastiğin farklı noktalarında ölçüm yaparak fark edebilmek mümkün. Kesik olan, düzleşen veya balon yapan noktalar tespit edildiğinde lastiğin değiştirilmesi gerekiyor.
  • Lastikte yasal aşınma sınırı 1.6 mm: Herhangi bir aşınma veya iki lastik arasında bir aşınma farklılığı tespit edildiğinde, aracın doğrudan bir lastik uzmanına götürülmesi, lastiğin aşınma derecesi 1.6 mm yasal sınırı aşmışsa değiştirilmesi şart.
  • Doğru lastik basıncı yakıt tüketimini düşürür: Güvenli yolculuğun yanı sıra periyodik bakım ve doğru lastik basıncı sayesinde yakıt tüketimini düşürmek mümkün. Doğru hava basıncı sayesinde araçta yol tutuşunun sağlıklı olmasını sağlarken, lastiklerde kilometre ömrünün de artmasına yardımcı olur. Lastik basıncının olması gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performans ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkiler. Doğru hava basıncı için aracın kullanma kılavuzunda yer alan değerleri esas almak en sağlıklı yoldur. Basınç seviyesini sağlıklı şekilde ölçmek için lastiğin soğuk olmasında (üç kilometreden daha kısa mesafe kat edilmiş olması) da fayda var.