"Doğmadan önceki dönemi bilmemek, daima çocukluğa mahkûm olmaktır.

"...Yaşam, tarih kayıtları ile atalarımızın hayatına işlemediyse değeri ne olabilir ki?"

"Doğmadan önceki dönemi bilmemek, daima çocukluğa mahkûm olmaktır.
"Doğmadan önceki dönemi bilmemek, daima çocukluğa mahkûm olmaktır. Yaşam, tarih kayıtları ile atalarımızın hayatına işlemediyse değeri ne olabilir ki?"

Marcus Tullius Cicero'nun 2500 sene sonra, bugün dahi gür sesle dillendirilecek görüşüyle açılıyor Emir Öngüner kitabı.

"Halide ve Çakır Arf'ın Almanya Mektupları" araştırmacı, yazar, doktor, mühendis Sevgili Emir'in son kitabı ancak o evvelinde yine bilim ve teknoloji tarihine bir belge olarak geçmiş iki eseriyle daha biliniyor. TÜBİTAK tarafından kaynak olarak gösterilen "Nuri Demirağ'ın Avcı Teyyaresi Hikayesi" ile Hava Kuvvetleri Komutan'ın arşiv taramalarından oluşan "Osmanlı Hava Gücü.

Hepinizin vardır tahmin ederim benim de var; hiç tanımadan dahi çok saygı duyduğum ve sempati beslediğim insanlar oluyor. Birbiriyle en ufak ilgisi bulunmayan bambaşka kişilerin ortak kesişim kümesine bakıyorum. Onları aynı bahçenin çiçeği gibi görmemi sağlayan bireyselliği değil, toplumsallığı vurgulayan bir anlayışı benimsemeleri esasen. Bu bir bakıma, kişinin bir parçası olduğu topluma, yazılı olmayan ama kendi üzerine düşen vazifeleri düşünüp, kendi seçimiyle yerine getirmesi gibi birşey aslında.

Bana kalırsa, "Bilim nedir?" gibi en temel soruyu cevaplamaktan tutun da bilimin teknoloji üzerindeki etkisini farketmek için bilim ve teknoloji tarihinden konuşmamız gerekiyor. Bugün çok konuştuğumuz yapay zekayı tanımlayabilmek için bile doğabilimlerin farklı dallarının ardı ardına birbirini izleyen gelişimini incelemek; matematik, fizik, kimya, astronomi, tıp, mühendislik hiç farketmez, bu disiplinlerin düşünce sistemlerini anlamak hatta tartışmaya açmak gerekiyor.

Almanya'da yaşayan kıymetli Emir Öngüner 'i Türkiye'deki yoğun programında yakalayıp, yüz yüze tanışmak ve kitaplarına imza almak bugün benim şansım oldu⚘️

Bence o, profesyonel iş yaşamının yanı sıra bilim ve teknoloji tarihi araştırmacısı olarak, yaptığı arşiv taramalarını, tuttuğu kayıtları, edindiği bilgileri, aradıklarını, bulduklarını, titizlikle seneler süren çabalarını, makaleler yayınlamak, kitaplar yazmak suretiyle cömertçe açık erişim, bağımsız bir bilgi kaynağına dönüştürüyor ve bunu ana dilinde yaparak, vatanına borcunu ödüyor. İlim, bilim irfan nosyonu ile bir kıvılcımdan bir meşale yakıyor.

* Yarın, 08/05 de Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü'nün davetlisi olarak katılacağı seminerde, cebir ve sayılar teorisi alanlarında şöhreti dünyaya yayılmış, bilim tarihinin önemli siması #CahitArk ı dinlemek isterseniz herkese açık bu etkinliğe katılabilirsiniz.

* Yahut 09/05 Perşembe günü İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde, "Türkiye'de Tayyere Mühendisliği Eğitimi Nasıl Başladı?" konulu yine herkese açık etkinlikte dinleyebilirsiniz.

Ben yarın Cahit Ark ve Emir Öngüner ile görüşmek üzere Galatasaray Üniversitesi 'nde olacağım 

Çünkü, ne diyordu kitabına başlarken;
"...Yaşam, tarih kayıtları ile atalarımızın hayatına işlemediyse değeri ne olabilir ki?"

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
Resim önizleme