Taha Akyol: Cumhuriyete dair hamaset çok bilgi yok

TAHA AKYOL KARAR GÜNDEM'DE KONUŞTU

Taha Akyol: Cumhuriyete dair hamaset çok bilgi yok

Karar Gazetesinin Haberinde Cumhuriyet'in ilanının 100. yılını kutlamamıza sayılı günler kala gazeteci İsmet Berkan, Karar yazarı Taha Akyol'la birlikte Akyol'un yeni çıkan 'Neden 29 Ekim?' isimli kitabını değerlendirdi. Akyol, "Cumhuriyete dair hamaset çok bilgi yok" diyerek KARAR TV'de konuştu.

MERVE ŞİŞMAN

KARAR yazarı Taha Akyol'un yeni kitabı 'Neden 29 Ekim?' kitapseverler ile buluşuyor. Akyol kitabında 1922 yılının sonlarından itibaren başlayan ve Lozan Antlaşmasıyla bağımsız devletin kurulmasını takiben yoğunlaşan rejim tartışmalarını, Hem Atatürk’ün cumhuriyet konusundaki görüşleri ve stratejisi hem de muhaliflerin görüşleriyle anlatıyor.

'Cumhuriyet’in 100 Yılı' başlıklı bir tahlilin yer aldığı son bölümde, yüzyılın değerlendirmesi yapılırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de irdeleniyor.

Akyol’un, Doğan Kitap’tan çıkan kitabı 336 sayfa. Geniş bir kaynakça ve isimler indeksini de içeriyor.

TAHA AKYOL KARAR GÜNDEM'DE KONUŞTU

'Karar Gündem' programında İsmet Berkan, Taha Akyol'un yeni kitabı 'Neden 29 Ekim’'in ismine dikkat çekerek 'Cumhuriyet Bayramı'nı neden 1 Kasım’da kutlamıyoruz, neden 29 Ekim de kutluyoruz?' sorusunu yöneltti.

Yazar Akyol ise 'bu soruya cevap vermek birkaç cümleyle mümkün değil' diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü 29 Ekim’i Gazi Paşa’nın Mustafa Kemal’in sonraki soyadıyla Atatürk’ün seçmesinin pek çok faktörü var. Evvela 1922’de büyük zafer kazanılmasından itibaren yeni Türkiye nasıl olacak diye bir tartışma var. Meşrutiyetin devam etmesini isteyenler var fakat sayıları çok az güçleri çok az. Bir de Fransız Cumhuriyeti gibi partisiz Cumhurbaşkanı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir cumhuriyet olsun diyen İstanbul basını var. Meclis’te de Rauf Orbay ve çevresindeki Karabekir gibi isimler de bu ikinci görüşte. Halide Edip mesela Gazi Paşa'nın partili olmasına itiraz ediyor.

1923 yılında 29 Ekim’e kadar bu tartışma çok yoğunlaşıyor. İstanbul basını ila Ankara basını arasında, bugün bizim maalesef seviyesi çok düşmüş olan medyamızda göremeyeceğimiz yüksek seviyede kuvvetler ayrılığı, kuvvetler birliği tartışması var."

DÖNEMİN MEDYASI ÇOK İYİ İŞLENMİŞ'

Yazar Taha Akyol'un yeni kitabında, dönemin medyasının çok iyi araştırdığını, köşe yazarlarının yazılarını derlediğini belirten İsmet Berkan, 'kitabınız hayranlık uyandırıcı' vurgusu yaptı. Berkan bunların eski Türkçe metinler olduğunu, bugün "bunları başka bir kaynaktan bulmanın imkanı yok" diye belirtti.