Problem çözme becerisi

Problem çözmenin ilk adımı soru sorabilmektir; herkese ve her şey için.

Problem çözme becerisi
Problem çözme becerisi, yaratıcılık, inovasyon son dönemde iş yaşamında daha bir ön plana çıkar hale geldi. Ancak kişi de bu özelliklerin var olup olmadığı kadar tüm bunların yeşerebileceği bir ortam var mı diye bakıp sonrasında beklenti içine girmek daha makul geliyor bana. Neden mi? Problem çözmenin ilk adımı soru sorabilmektir; herkese ve her şey için.

İşyerinizde sorgulanamaz kişi ya da kurallar varsa veyahut ben ne dersem onu yapın yaklaşımı hakimse, açık iletişim yerine hangi gerekçelerle olursa olsun bazı grupların dedikleri biraz daha fazla yapılıyorsa, değerlere bağlı objektif çalışma yerine kankalık yaygınsa, sorgulamanın ve paylaşımının zihin açıcılığı yerine kapalı kapılar ardında değişen kararlar varsa ne problem çözme, ne de yaratıcılık yetisi gelişebilir. Çalışma ortamında yaratıcı genç zihinler ne kadar artarsa artsın, zihniyet değişmediğinde onların var olan nitelikleri de hayata geçemeyen her beceri gibi bir süre sonra eksilmeye, etkinliği azalıp kaybolmaya mahkum olur.

Problemi çözmek için büyük düşünüp elbette kendi fanusumuzdan çıkalım, ama başka bir fanusa girmeden. Büyük de olsa tekrar bir fanusa girmek bizleri ne kadar yaratıcı kılabilir ki?

Problem çözme ve yaratıcılık için kısıtı kaldırmak kadar ortamı da uygun hale
getirmek fark yaratabilir. Yoksa, çoğu kez olduğu gibi bizde yaratıcılık zayıf, inovatif yaklaşımlar hayata geçmiyor diye sızlanmaya maalesef devam ederiz ki bu da bizi sonsuz bir döngüye götürür. O yüzden önce yaratıcılık ve problemleri çözmeye engel olan halleri tespit edip onları çözümlemeliyiz. Siz problem çözme için ne düşünüyorsunuz?
 

Özlem Akyüz Atamer

Kale Grubu şirketinde Head Of Legal

Resim önizleme