DIŞ HABERLER SERVİSİ
Halk düşmanı bir yönetimin iktidarda olduğu Kazakistan’da yakıt fiyatlarına dönük zamlarla başlayan ve ülkenin kent merkezlerinde kamu binalarını hedef alan protestolar ‘‘terörizm’’ ilan edilerek şiddetle bastırılmaya çalışılıyor.
Ülkenin en büyük kenti Almatı’da dün sabah hükümet binasına yürümek isteyen protestoculara ateş açıldığı, kentte görev yapan askeri birliklerin eylemleri ‘‘bastırdığı’’ açıklandı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü ifade edilerek 26 eylemcinin ve 18 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 3 bini aşkın protestocunun da gözaltında olduğu ifade edildi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan 58 yaşındaki Saule isimli inşaat işçisi, güvenlik güçlerinin eylemcilere ateş açtığını söyledi ve ‘‘Ölümleri gördük. En az 10 kişi öldü’’ dedi.
Tepkiler nedeniyle hükümeti görevden alan ve birçok kentte iki haftalık OHAL ilan eden Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev önceki gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, eylemcileri ‘‘terörist’’ ilan etti ve protestolara uyarı yapılmadan ateş açılması için güvenlik güçlerine emir verdiğini duyurdu. Halkı katliamla tehdit eden Tokayev, ülkenin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı’daki şiddet olaylarına ilişkin, “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı ve buradaki devlet binalarını tahrip etti. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek” dedi.
MUSTAFA BİLDİRCİN
Ankara’da, “Asım’ın Nesli Kuran Kursu’ndan” olduğunu belirten bir kişinin ders sırasında sınıftan öğrenci çıkarmasına yönelik MEB’in başlattığı soruşturmada skandal bir karar alındı. Okul dışından birinin sınıftan öğrenci çıkarmasına izin veren okul müdürünü şikâyet eden öğretmenin görev yeri değiştirilirken okul müdürüne dokunulmadı. Eğitim Sen’li Hüseyin Köklü, görevine devam eden müdürün okulda korku iklimini hâkim kıldığını belirtti.
KORKU İKLİMİ
BirGün’ün yaşananları gündeme getirmesinin ardından MEB müfettişlerince başlatılan soruşturmada skandal bir adım atıldı. Soruşturma sürecinde, öğrencilerin sınıftan çıkarılmasına tepki gösteren öğretmenin görev yeri değiştirildi. Okula dışarıdan kişilerin girmesine ve sınıftan öğrenci çıkartmasına yol veren okul müdürünün ise görevine devam ettiği belirtildi. Karara tepki gösteren Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü, “Soruşturmanın selameti açısından okul müdürünün görevden alınmaması, delilerin karartılmasına, tanıklar üzerinde baskı kurmasına, olayların büyümesi ve okula korku ikliminin hakim olmasına ve okulda kamu düzeninin bozulmasına neden olunmuştur” dedi.
HUKUKSUZLUK
Köklü, “Laik Eğitim İlkesi’ne aykırı uygulama” olarak değerlendirdiği yaşananları şöyle anlattı: “Bir üyemizin buna karşı çıkması, öğrencilerin ders saatleri içinde, 'Asla dersten alınamayacağını' söylemesi üzerine okul müdürlüğü, öğrencileri ve velileri öğretmene karşı kışkırtmış, ‘Osmanlı düşmanı-din ve türban karşıtı’ gibi uydurma ve yönlendirme olan veli şikayet dilekçeleri toplanmıştır. Üyemizin, okul müdürünü idari ve adli yönden şikayet etmesi üzerine okul müdürü soruşturmayı bulandırmak ve sulandırmak için öğretmenin yani üyemizin raporlu-izinli olduğu günlerde bile, velileri tek tek arayarak şikayetçi olmaya teşvik etmiştir. Soruşturmanın sadece okul müdürüyle ilgili olmadığını, bu hukuksuzluğa ortak olan diğer kişi veya kişilerin de soruşturulması ve konu ile ilgi ve iltisaklarının da açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Geleceğimiz olan evlatlarımızın cemaat, tarikat ve benzeri oluşumların eline düşmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Editor Temmuz 4, 2020 0 1973
Editor Haziran 18, 2020 0 1956
Editor Temmuz 1, 2020 0 1951
Editor Temmuz 4, 2020 0 1949
Editor Haziran 15, 2020 0 1931
Editors Ocak 13, 2025 0 700
Editors Ocak 12, 2025 0 834
Editors Ocak 12, 2025 0 845
Editors Ocak 12, 2025 0 733
Editor Aralık 30, 2019 0 612
2019’un son haftasında evlerde yılbaşı tarifleri
Editor Ocak 1, 2021 0 558
Antik kentin kuşatmalara uzun süre dayanması için sarnıçlar şehrin tepelerine inşa...
Editor Ağustos 28, 2020 0 332
Aşure yapmayı kolaylaştırarak bu eşsiz geleneği yaşatıyor.
Editor Mayıs 27, 2020 0 603
Otuzbeşten fazla kaşık ve kavanoz mama çeşidiyle yeni tasarım ambalajlarında
Editor Mayıs 4, 2020 0 361
Kişi bazen kendini ayna karşısında ya da bir fotoğraf karesinde; başı önde, omuzları...
Editor Eylül 12, 2021 0 272
EHKİB, üreticiler ile mümessil firmaları Fashion Prime Fuarı’nda buluşturuyor
Editor Şubat 3, 2021 0 515
Ece Duru son olarak lifli gıda tüketimini artırmak için şu tavsiyelerde bulundu
Editor Mart 25, 2020 0 397
ZABITA YAŞLILARIN ELİNDEN TUTTU