KARPUZ ÇEKİRDEĞİ

Karpuz çekirdeği resmen mineral deposu.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ
Kaç gündür düşünüyorum. Bugün anca araştırma fırsatım oldu. Önümüz yaz. Nisan dediğimizde karpuzları görmeye başlarız raflarda. İran deriz, Adana deriz, orası deriz, burası deriz :) Ama görmeye başlarız. Yazın ortalarına doğru geldiğimizde de artık karpuzlar tüm rafları, kamyon kasalarını dolduruverir.. Adapazarı karpuzu, Bilecik karpuzu, Diyarbakır Karpuzu, Adıyaman, Mardin, Antalya, İzmir derken ülkemizde muhteşem bir karpuz üretimi olur. Hatta öyle bir üretim ki, Dünya'da Çin'den sonra üretimde Dünya 2.liğine sahibizdir. O denli üretilir yani karpuz :) (Küçük bir karpuz raporu: https://lnkd.in/dMPUd4qP)

Karpuzun kabuğu, içi, çekirdeği, karpuz bitkisinin meyvesi dışında bitkinin kendisi. Hepsi inanılmaz değerli. Ama şimdilik biz karpuz üretip, yurtdışına satarak her yıl ortalama 2 milyon dolarlık bir ihracat girdisi sağlamışız. Ötesi için çünkü bilmemiz gerekenler var. Tarımsal üretimden öte, yüksek katma değer üretimini sağlamamız gerekiyor.

Karpuz çekirdeği çok fazla aklımda.. Karpuz çekirdeği resmen mineral deposu.. Karpuz çekirdeği unu ile zenginleştirmede, çok güzel unlu mamüller yapmışlar.. Mineralce ve proteince zengin. Bu yapmamız gereken ilk şey, ilk katma değer (https://lnkd.in/d_ZBRrRG).

Karpuz çekirdeği bir çok açıdan çok değerli. İlaç taşıma sistemlerinde bir enkapsülasyon ajanı olarak da kullanılabiliyor yani lipozom üretimde kullanılacak bir ajan olarak da davranabiliyor ya da mesela portakal lifi gibi gıdalarda çok güçlü bir şekilde kullanılan liflerin stabilizasyonunda yani yenilikçi ürün geliştirmede de çok etkili.. Nerede kullanılabilir örneğin, bitkisel et üretiminde çok net bir şekilde kullanabilir bu ikili. Portakal lifi ve karpuz çekirdeği yağı (https://lnkd.in/dgpWXwqg)

Dozu biraz daha arttıralım :) Karpuz çekirdeklerinden yağını aldığınızda, geriye kuru ağırlığının %50sine varan oranda Karpuz Çekirdeği Proteinleri kalıyor. Bu muazzam bir oran. Tıpkı ayçekirdeğinde ya da kabak çekirdeğinde olduğu gibi. Bu bitkisel proteinleri, hidrolize edip, bitkisel peptitlere çevirmişler veee ilk yayın bu karpuz çekirdeği bitkisel peptitlerinin güçlü antioksidan özelliği sergilediğini bulmuşlar.. Gerçekten bunu yapmışlar :) (https://lnkd.in/duyn2TTt).. Bu yayını okurken, beynimdeki İngilizce okuyan insan "Aman Tanrım" dedi resmen :)

Yıllar, yıllar önce geleceğin pandemisinin "gürültü" olacağını, insanların sağlıklarını "gürültüden" kaybedeceklerini okumuştum.. İstanbul'a her gittiğimde bunu yaşıyorum. Ne kadar da gürültülü bir şehir diye. İşte yağı, proteini alınmış, geriye lif kalmış posadan "gürültü önleyici" tabakalar yapmışlar karpuz çekirdeğinden.. (https://lnkd.in/dJBdxqnX)..

Yapılması gereken ne kadar da çok şey var değil mi? 

Can KAYACILAR

Endüstriyel Bilim İnsanı