İşler zorlaştığında kadınlar iş başına.

Kadın diye ayırmadan, kadın erkek herkes için eşit ücret ve haklarla çalışma hayatı dileğiyle...

İşler zorlaştığında kadınlar iş başına.
İşler zorlaştığında kadınlar iş başına. Bu yorum dün katıldığım bir panel verisinden. Ülkemizde yaşanmakta olan ekonomik zorluklara bağlı olarak 'kadınların istihdama katılmaları' gerektiği görüşünün bir önceki yıla göre müthiş bir farkla arttığını gösteren anket sonucu...İster istemez aklıma bu cümleyi getirdi.

Maalesef aile sahibi olan kadınların kariyer yapma konusunda ne kadar zorluk yaşadığı herkes tarafından biliniyor. Çocuk bakımı, kreş desteği, ebeveyn izni gibi bir çok konunun yeniden, yeniden düzenlenmeye ihtiyacı var. Çalışan bir kadın olarak çocuk büyütmenin duygusal ve fiziksel açıdan ne kadar yıpratıcı olduğunu diğer tüm çalışan anneler gibi fazlasıyla deneyimledim. Benim en büyük şansım çocuklarımızın bakımında eşimin çok ağır çalışma koşullarına rağmen bu sorumluluğu benimle paylaşmasıydı. Destek olması demiyorum. Çünkü çocuk bakımı babanın da bir görevi. Kadının desteğe değil sorumluluğunu üstlenen eşe ihtiyacı var. Aşılması gereken ilk zorluk evde başlıyor, bir çok iş arkadaşım annenin bu anlamda ne sıkıntılar yaşadığına birebir tanık olduğum için bunu yazmadan geçemeyeceğim. Bundan sonrası ise devletin ve işverenlerin sorumluluğunda.
Dün 2018 yılından bu yana devam eden 'Kadın İstihdamı Araştırması' paneline sevgili Dr. Evrim YAMAK DERİNÖZLÜ'nün daveti ile Umut Kılınç ile birlikte katıldım. Çiğdem Penn'in sunumunu yaptığı araştırmanın herkes tarafından okunmasının çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Bu denli devam ettirilebilen araştırma yapmanın zorluklarını bilen birisi olarak yıllardır böylesi kıymetli bir araştırmayı devam ettirdikleri için de XSIGHTS RESEARCH and CONSULTANCY 'i da ayrıca kutlamak istiyorum. TED Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan panelde Kezban Çelik hocanın katkıları da eşsizdi. Ve uygulamadan gelen tecrübeleriyle Umut Kılınç'ın babalık izin kullanımından evlenmek suretiyle işten ayrılan kadınlara yapılan ekonomik desteğin sonuçlarına kadar vurgu yaptığı bazı konularsa bir hayli ilginçti.
Başarılı sunumunda dolayı Fatma Serap Koydemir'i de ayrıca kutluyorum.

Kadın diye ayırmadan, kadın erkek herkes için eşit ücret ve haklarla çalışma hayatı dileğiyle...
.

Dr. Nejla Kılınç, PhD

'Ufuk Planlama' Kurucusu, Şehir Plancısı (A Grubu), Öğretim Görevlisi, Yazar

Resim önizleme