İklim krizi ana gündem konularımızdan biri.

İklim meselesi ile ilgili yazdığı kitap hem çok ilgi gördü hem de birçok tartışmayı beraberinde getirdi

İklim krizi ana gündem konularımızdan biri.
İklim krizi ana gündem konularımızdan biri. Hem kişisel kaygılarım hem de sürdürülebilirlik alanında çalışıyor olmamdan dolayı benim de hep gündemimde.

Ve konu, hep felaket senaryoları eşliğinde tartışılıyor. Hükümetler ve şirketler üzerinde baskılar var ve 2030'a kadar bu işe dur diyemezsek dünyanın sonunu getireceğimiz korkusu iliklerimizde. Korkan sadece bizler değiliz; araştırmalar yetişkinlerin söylemlerinden etkilenen çocukların da eko-anksiyete geliştirdiğini gösteriyor.


Tüm bu kaos içinde iklim krizi ile ilgili pek çok şey okuyorum ve bakış açımı doğru kurgulamak için konuya farklı açıdan yaklaşan düşünürleri ve yayınlarını da takip etmeye çalışıyorum.

Bu konuda takip ettiğim düşünürlerden birisi Bjorn Lomborg. Lomborg, Time'ın dünyanın en etkili kişileri listesinin gediklisi.  Hastalık ve açlıktan iklim ve eğitime kadar dünyanın en büyük sorunlarına en etkili çözümleri bulmak ve desteklemek için dünyanın en iyi yüzlerce ekonomisti ve yedi Nobel Ödülü Sahibi ile birlikte çalışan bir düşünür . Stanford Üniversitesi'nde dersler veriyor.

Ve üzerine çok tartışılan, kimi çevreler tarafından ciddi tepkiler çeken ama bazıları tarafında da yazdıkları haklı bulunan "The Skeptical Environmentalist" ve "Cool It" kitaplarının da yazarı.

İklim meselesi ile ilgili yazdığı kitap hem çok ilgi gördü hem de birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Kitabın adı:  "False Alarm: Climate Change"

Kitap, The Kitap Yayınları tarafından Prof.Dr. Ali Atıf Bir genel yayın yönetmenliğinde "Yanlış Alarm: İklim Krizi Paniği" ismiyle Türkçe'ye çevrildi. Kitabın Türkçe baskısının önsözünü de Murat Ülker yazmış.

Ne yalan söyleyeyim iklim krizi ile mücadele konusuna aklen ve kalben inanan biri olarak kitabın başlığını görünce önce ciddi bir ön yargı ile yaklaştım.

Sonra önsöze göz atarken Murat Ülker'in şu satırları ön yargımı kırmayı ve bana kitabı okutmayı başardı. Şöyle demiş Murat Bey:

- "Lomborg, iklim krizinin bir sorun olmadığını savunmuyor. Böyle bir sorunun olduğunu ama bunun yönetilebilir bir sorun olduğunu düşünüyor. Popüler aktörlerin iklim değişikliği durumunu kıyamete vardıracak kadar abartmasının yeni nesli ciddi şekilde korkuttuğunu, kamu otoritelerinin üzerine iyi düşünülmeyen harcamalar yapmasına yol açtığını ifade ediyor. Ayrıca iyi düşünülmeden uygulanan enerji politkalarının, yoksulların "ucuz" enerjiye ulaşımını engelleyerek eşitsizliğe neden olup başka sorunlar doğurduğuna dikkat çekiyor. Önerdiği çözümler ise maliyet-fayda analizleriyle akılcı ve ayakları yere basan önlemler. "

Ve o önlemler nelermiş diye kitabı okurken, kitabın en ilgimi çeken bölümleri "İklim Değişikliği Nasıl Düzeltilmez" başlığıyla 3. bölüm ve "Karbon Vergisi - İnovasyon- Adaptaston- Jeomühendislik ve İhtiyacımız Olan İklim Politikaları" alt önermelerini içeren "İklim Değişikliği Nasıl Düzeltilir" başlığıyla 4. bölüm oldu.

İklim krizi ile ilgili karşıt görüş ve tartışmalardan da haberdar olmak için okunmalı diye düşünüyorum.

Prof. Dr. Çisil Sohodol

BAU Global
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok