HANGİ FİYATLANDIRMA DAHA DOĞRU ?

Duygusal bir karar mı yoksa mantıksal bir karar mı verdirmek istiyorsunuz? 

HANGİ FİYATLANDIRMA DAHA  DOĞRU ?

        Çoğumuz 29,99 TL şeklindeki fiyatlandırmanın 30 TL’ye göre daha iyi satış yapacağını biliriz. Nöropazarlama ise bunun zannettiğimiz kadar kesin olmadığını söylüyor.
         İnsanların daha çok sola doğru bakma ve virgülden öncesine odaklanma eğilimlerinden dolayı, fiyatın sonunu 9 rakamı ile bitirmek yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Bu, faydaları görülmüş olmasından dolayı, zaten nöropazarlama olmadan da bilinen bir şeydir.
           Şimdi son yapılan araştırmalara dayanarak yeni şeylerden bahsetmek istiyorum.

 99,99 TL yerine 100 TL gibi net fiyatların daha güven verici ve ikna edici olabildiğini biliyoruz. Virgülden sonrasının bilişsel yükü artırarak karar süreçlerini olumsuz etkilemesi de bir başka dezavantaj. 

          Karmaşık bir fiyatı işleyebilmek için beynin mantıksal bölgeleri harekete geçmelidir.Net bir fiyatta ise duygusal karar verme olasılığı daha yüksektir. Fiyatlandırma politikasını belirlerken hangi sistemleri harekete geçirmek istediğinizi bilmeniz gerekir. Duygusal bir karar mı yoksa mantıksal bir karar mı verdirmek istiyorsunuz? 

            Beynimizin fiyatlandırma stratejisini ilgilendiren ilginç bir özelliği daha var; fiyatı telaffuz ederken hece sayısı ne kadar fazlaysa, fiyatı da o kadar yüksek algılıyoruz.  

             Daha düşük fiyatı göstermek için onu kocaman yazdığımızda da doğru bir şey yapmamış olabiliriz. Beynimiz en önce görsel bilgileri işler;Şekil olarak büyük gördüğünü, fiyat olarak da büyük algılama potansiyeli oldukça yüksektir.

           Nöropazarlama ile tüketici tercihlerinin sebeplerini anlamak ve fiyatlandırma stratejisi oluştururken bunlardan yararlanmak büyük yararlar sağlayabilir. Aynı zamanda olası kayıpların önüne geçmek anlamında da benzersiz içgörüler sunmaktadır.

          Bunu yaparken de mutlaka ürüne/hizmete, markaya ve hedef kitleye özel çalışılmalı. Herhangi bir uygulamanın her zaman iyi ve işe yarar olmadığını bilmeliyiz.

        Sizler de düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Mehmet Kaya

Neuromarketing Consultant