Eski Mısır'da İlahiyat ve Son Yargı

Eski Mısırlılar (MÖ 3100) ruhun ölümsüzlüğüne ve ölümden sonra hayata inanıyorlardı.

Eski Mısır'da İlahiyat ve Son Yargı

Eski Mısırlılar (MÖ 3100) ruhun ölümsüzlüğüne ve ölümden sonra hayata inanıyorlardı.

Ani Papirüsü'nde ruhun öbür dünyaya yolculuğu ve ilahi yargı sahneleri renkli bir şekilde resmedilmiştir . Hiyeroglifler, eski Mısırlıların derinlere yerleşmiş bilgilerini ve Maat adını verdikleri ilahi yaratılış düzenine olan güçlü inançlarını vurgulamaktadır . Tüm evreni değişmez bir birlik içinde yönetir: doğa, devlet, toplum, birey ve tüm varoluş biçimleri, Maat'ın yarattığı evrensel düzenin parçaları olarak görülür.

Kozmik uyumdaki herhangi bir bozulma veya Maat düzeninin ihlali, birey için olduğu kadar toplum ve devlet için de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin, dinsiz bir kral kıtlığa neden olabilir veya yolsuzluk yerini vebaya bırakabilir. Maat'a karşı çıkan olumsuz güç , halk ve ülke arasında kaosa, hırsızlığa, yalana ve şiddete neden olan İsfet'tir .

Yönetişim ilkeleri, tanrıça Maat'ta kişileştirilen hakikat, denge, ahlak ve adalettir.

Öldükten sonra, kişinin ruhu, yaşamı boyunca işlenen iyi işler ve yanlışlara göre yargılanacağı yeraltı dünyasına taşınır. Yedi kapıyı geçtikten sonra, Maat'ın 42 yargıcının oturduğu son karar salonuna ulaşır. İtiraflarını dinler, yeryüzündeki hayatı boyunca kazandığı faziletleri değerlendirirler.

Ani Papirüsünde bulunan itiraf örnekleri:

  • hırsızlık yapmadım
  • Yalan söylemedim.
  • günah işlemedim
  • küfür etmedim
  • Gerçeği karıştırmadım.

 

42 Maat yargıcı oturuyor. ingiliz müzesi

 

Nihai karar, kişinin kalbinin Maat'ın tüyüne karşı terazide tartılmasıyla infaz edilir. Tüy "doğru" olanı sembolize eder. Kalp, ruhu temsil eder, çünkü ruhun kalpte olduğuna inanırlardı. Bunun üzerine kalbin takva terazisindeki ağırlığı, nefsin ebedî kaderini tayin eder.

Kalp tüyden daha hafif veya eşitse, ölülerin ruhu öbür dünyada kurtulur ve ölümden sonraki yaşam ve diriliş tanrısı Osiris'in huzurunda ölümsüzlüğü hak eder .

 

Mısır Kraliçesi Nefertari'nin mezarının duvarındaki Osiris (MÖ 1295 civarı).

Yürek tüyden ağırsa, ruh yarı timsah, yarı hipopotam yarı açgözlü hayvanlar tarafından yutulmaya mahkumdur.

 

Ölüler Kitabı'ndan (versiyon ~ 1375 BC)  yargı sahnesi . Soldan sağa: Ölen Hunefer, çakal başlı Anubis tarafından mahkeme salonuna götürülür. Bir sonraki sahne, Thoth'un sonucu kaydetmesiyle, kalbinin Maat'ın tüyüne karşı tartılmasıdır. Daha sonra testi geçen Hunefer, tapınağında oturan Osiris'e sunulur. En tepede jüri üyeleri oturuyor. ingiliz müzesi

Ani Papirüsünden tercüme edilen aşağıdaki ayetler Maat'ın hikmetini aktarmaktadır:

Maat iyidir ve değeri kalıcıdır.
Yarattığı günden beri rahatsız edilmedi,
halbuki onun emirlerini çiğneyen cezalandırılır.
Hiçbir şey bilmeyenin önünde bir patika gibi uzanır,
Yanlış yapmak şimdiye kadar hiçbir girişimi limana getirmemiştir.
Kötülüğün servet kazandırabileceği doğrudur, ancak gerçeğin gücü kalıcı olmasıdır.

 

duygu bruce