"Can salgın var, ne yapacağız?"

Yer elması" olarak biliniyor.. Elma ile ilgisi yok :) Ayçekirdeği ile akraba bir bitki :)

"Can salgın var, ne yapacağız?"
"Can salgın var, ne yapacağız?"

Can nasıl bu kadar fit kalabiliyorsun?

Can, enerjin neden tükenmiyor :)

Can, bu motivasyonu nereden buluyorsun?

Bunun gibi bir sürü hem bedeni, hem zihni ilgilendiren soruya maruz kalıyorum.. Ne yaptığımı hemen size söyleyeyim.. Mevsiminde semt pazarlarında beliren, büyük şehirlerde bulmanız biraz zaman alacak meyve-sebzelerin her daim peşine düşerim.. Her Haftasonu bunu yaparım ve yaşamıma entegre ederim bir süreliğine..

Mesela beni sabah kahvaltısında kırmızı pancar yerken görebilirsiniz ya da ne bileyim siyah havuç yerken.. Gün aşırı, bazen 2 günde bir tarzında vücudu bir rutine sokmadan tüketirim bu tür sebzeleri..

Az önce şunları görünce, dayanamadım aldım.. Bazılarınız tanıyor, bazılarınız belki de ilk kez görüyor.. "Yer elması" olarak biliniyor.. Elma ile ilgisi yok :) Ayçekirdeği ile akraba bir bitki :)

Latincesi "Helianthus tuberosus"..

Heliantus.. Helios yani güneş ve anthos çiçek anlamına gelen Latince kelimelerin birleşiminden oluşuyor.. Tuberosus, tüberli olarak çevirebileceğim bir şey :) Yumru anlamına geliyor.. Tam yerinde tanımlama değil mi :) Yer elmasının çiçeği de tıpkı ayçekirdeği gibi.. Ama çok daha küçüğü..

Bu kök bitki "inülin" adı verilen "prebiyotik" polisakkaritleri yüksek oranda içeriyor. Prebiyotikler, emin olun probiyotiklerden çok ama çok daha faydalı, bizlerin bağırsak sağlığını inanılmaz güçlendiren bileşenler.. Gündelik yaşamımızda en ama en eksik olan şeyler.. Ve hepsi bu kök bitkide var :)

Nasıl tüketirim derseniz, sabah kahvaltılarınızda, dış kabuklarını az soyarak, doğrudan doğrayıp tüketebilirsiniz. Ya da hızlıca blendır ya da rondo da örneğin içerisine biraz su, muz gibi şeyler de koyup kendinize içecek şeklinde de hazırlayabilirsiniz :) Hepsi mümkün, çünkü neredeyse tadı yok. O yüzden bu konudaki yaratıcılığınız size kalmış.. Ama mutlaka her gün örneğin mevsimi boyunca 1 kök tüketseniz harika olur..

Bu söylediklerimin hepsinin temelinde yani sabah tüketmek dahil, bir bilimsel alt yapı var :) Dilerseniz bu makaleden inceleyebilirsiniz. (https://lnkd.in/dtjaZfYc)..

Bu haftasonu dolapların bir köşesine yer elmalarını doldurma zamanı :) Güçlü bir bağışıklık, keyifle çalışan bir zihin ve yorulmayan bir beden için yer elmasına ihtiyacımız var :)

Elbette bu bitkinin tarımına.. Döngüsel ekonomi kapsamında çiçeği, gövdesi ve kökünden sonsuz faydalanmaya.. Çünkü her biri ayrı bir kıymet.. (Antiviral aktivitesi - https://lnkd.in/dcDHjvCE)

Bilim dünyası bu kökleri kurutup, toz haline getirip, yara iyileştirici etkilerine bile bakmış.. (https://lnkd.in/duZrWkFW).. Ne dersiniz, örneğin iyileşmesi zor olan diyabet yaralarına, yatalak hastalardaki yaralara, ya da bir türlü iyileşmek bilmeyen sinsi yaralarda denenmeli mi?

Bir bitki, bin fayda..

Can KAYACILAR

Endüstriyel Bilim İnsanı
Resim önizleme