Bir elmaya katma değer nasıl katarsınız?

Hele ki bir elmadan yüksek katma değerli ürün nasıl elde edersiniz?

Bir elmaya katma değer nasıl katarsınız?
Geçen gün Arşen Process'te masanın üzerinde gelen değerli misafirlerimize göstereceğimiz bir kaç örneğin fotoğrafını çekiverdim. Bakın Antep fıstıkları böyleyken, böyle oluyor, şu kadar yağ ve aroma çıkıyor vs. Ya da işte yabani iğdeden bunlar oluyor, aslında bu amaçla kullanılıyor vs. diye.. O toplantılarda bana hep sorulan bir kaç sorunun cevabını buradan vermek istiyorum.

Bir elmaya katma değer nasıl katarsınız? Hele ki bir elmadan yüksek katma değerli ürün nasıl elde edersiniz? Bu sorular bana hep soruluyor.. "High Value Added Product" konsepti nedir diye.. Şimdi hızlıca elmadan katma değerli ve sonrasında yüksek katma değerli ürünler yapalım.. Ama en sonunda konuyu farklı bir bakışla toparlamak istiyorum.

Elmadan, fermente elma suyu, elma sirkesi, elma şarabı, elma likörü, elma cipsi gibi şeyler yaptığınızda asla elmaya bir yüksek katma değer vermiş oluyorsunuz.

Eğer bunlarla da yetinmeyip, elmadan yüksek teknolojiler kullanarak elma özü, elma çekirdeği yağı gibi muazzam şeyler yapıp, bunlarla da elma özlü kozmetikler, elma özlü takviye edici gıdalar, elma özlü fonksiyonel barlar vs. gibi şeyler yaptığınızda daha bir katma değeri yüksek ürün yapmış oluyorsunuz.

Buralara kadar çok rahat gelebiliriz. Hatta daha öteye bile geçebiliriz. Örneğin, elma özünden şekeri alıp, sadece geriye elma lifi ve elma polifenollerinin kalmasını sağlayabiliriz.

Peki ya daha sonra?

İşte benim kafamı en çok kurcalayan kısım bu. Beni harekete geçmeye iten ya da hiç hareket etmememi sağlayan kısma şimdi geliyoruz.

Yüksek katma değerli ürün ürettik, peki ya ürettiğimiz ürünün "Sosyal Katma Değeri" nedir? Sosyal katma değer, ürettiğiniz ürünün topluma ne fayda sağlayacağını ölçen bir ölçüttür aslında. Örneğin elma polifenolleri kaç kişinin diyabet problemini çözebilecek? Ürettiğiniz ürün topluma ne fayda sağlayacak? Ürünü sürekli kullananların yaşam/sağlık kalitesi yükselecek mi? Kendini geçmişten daha iyi hissedecek mi? Yaşamında olumlu yönde bir değişiklik yaşayacak mı? Toplum sağlığını koruyup, geliştirecek mi? İnsanların sağlık problemlerinin hafifletilmesinde etki gösterecek mi? İşte bunların tamamına "Sosyal Katma Değer" deniyor.

Ben tam olarak buradayım.. Evet, yatırım yapalım, tesisler kuralım. Ama o tesislerden bir "Sosyal Katma Değer" de çıkaralım. Ve tam olarak tesisleri "Sosyal Katma Değer" üzerine, bu hedefler üzerine kuralım.

* Bugün sizden bir şey rica edeceğim. "Social Return on Investment (SROI)" konusunu biraz araştırmanızı istiyorum. Nedir bu sosyal katma değer? Nasıl ölçülür?

Ben de araştıracağım. Gerçekten gelecek adına çok ama çok önemli bir konu. Çünkü toplumu mutlu eden tesislerin geleceği sonsuz. Bu mutluluk, bu aidiyet bu zamana kadar hep "MARKA ve AİDİYET" ile veriliyordu insanlara.. Ama devir hızla değişiyor. AİDİYET'ten öte artık "FAYDA" temelinde bir dünya karşımıza çıkıyor. Fayda demek, bilim demek, araştırma demek, inovasyon demek..

Keyifli, araştırmalarla ve elbette huzurla dolu bir haftasonu geçirmenizi diliyorum.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok