Batini Islamin en onemli belgelerinden Ihvaunssfa satista.

14 aralikta satilacak yazmayi bugun degerli dostum Erdal Yado ile inceledik.

Batini Islamin en onemli belgelerinden Ihvaunssfa satista.
Batini Islamin en onemli belgelerinden Ihvaunssfa satista. 14 aralikta satilacak yazmayi bugun degerli dostum Erdal Yado ile inceledik.
Baba ILyas Hosrasaninin torunu Elvan Celebinin ozel kutuphanesinden onun ismini tasiyan yazma Bagdatta Ortaya cikan esoterik bir grubun en onemli belgesi. Anadoludaki Babailer isyaninin cok etkilendigi Ihavanussafanin ilk defa Babailer isyaninin baskani Baba ilyas Hortasninin torunu Elvan Celebi tarafindan yazmanin sahiplenildigini ortaya koyuyor. Elvan Celebi seceresini Bala ilyasa dayandiriken Seyh Ilyas adiyla meshur Baba olrak tanimlayarak Baba Isminin bir tarikat onderine verildigini ortaya koymakta. yazma 1284 yilinda yazilmis.
Bu ihvan, tarikat olarak önce 980 yılında Irak'ta Zencîler ayaklanması'nın tamamen bastırılmış olduğu sırada Vâsıt bölgesinde meydana çıktı. İnsan ruhunun ölümsüzlüğüne karşılıklı yardımlaşma ve eğitim ile ruhların arınacağına inanan kişilerin bir araya gelmesinden doğan bu İhvan üs-Safâ daha çok Yeni Eflatunculuk görüşünün etkisi altında idi. C. Brockelmann, bunların görüşlerinin temellerini şöyle açıklıyor:
“ İran'ın Tanrı'nın esirgeyiciliği fikriyle hermetizm kökenli gnostik kurumlar, Yunan felsefesinin unsurları ve aydınlıkların Mani dini, Ön Asya (Anadolu) ırkının miras olarak doğuda yayılmış olan esrarengiz eğilimlerine uygun düşen Bâtınî doktrini hâlinde birbirine karıştı ve şan şöhret düşkünü kışkırtıcılar tarafından türlü zamanlarda en iyi politika aracı olarak kullanıldı. Bu kurallar edebi biçimlerine yüzyıl sonra Hâlis Kardeşler'in ansiklopedik eserlerinde erişti. „
İhvan-ı Safâ topluluğunun üyeleri hakkında ayrıntılı bilgiler bulunmamakta, eldeki bilgiler ise topluluğa karşı olanların eleştiri ve haberlerinden günümüze yansıyanlardan oluşmaktadır.
Elvan (Elvān) Çelebi (d. after 760/1358–9), an Ottoman poet, was the son of Âşık Ali (ʿĀşıq ʿAlī) Paşa (d. 13 Safer 733/3 November 1332), author of the Garibname (Gharībnāme). His grandfather was Muhlis (Mukhliṣ) Paşa (d. 672/1273–4), and his great grandfather, Baba İlyas-i Horasani (Bābā İlyās-i Khurāsānī, d. 638/1240).
39
5 yorum
Beğen
Yorum Yap
Paylaş