Otobüsten Kaçan Öğrencinin Yerine Gözaltına Alınan Simitçi Çocu

980 darbesi sonrası Ankara Mamak Cezaevi’nde yaşanan çarpıcı bir olay: Gözaltına alınan öğrencilerden biri kaçınca, polis otobüse tesadüfen simit satan 13 yaşındaki bir çocuğu bindirdi. Kitapta yer alacak bu gerçek hikâye, dönemin adalet sistemine ayna tutuyor.

Otobüsten Kaçan Öğrencinin Yerine Gözaltına Alınan Simitçi Çocu


TÜRKİYE GÜNLÜĞÜ / TÜRKİYE

Mamak Cezaevi’ne Her Gün Yeni Bir Hikâye Taşınırdı

1980 askeri darbesinin ardından Ankara Mamak Cezaevi, adeta bir siyasi tutuklu kampına dönüşmüştü. Her gün otobüslerle onlarca genç öğrenci, çoğu zaman neden alındığını bile bilmeden, buraya getiriliyordu. Sıkıyönetim kuralları altında, herhangi bir gösteriye katılmak bir yana, oradan geçmek bile gözaltı gerekçesi olabiliyordu. Cezaevi o kadar doluydu ki A Blok’un yanı sıra B Blok da tamamen dolmuş, yeni tutuklular için aşağı kısımlarda ek bloklar açılmaya başlanmıştı.

Yanlışlıkla Gözaltına Alınan 13 Yaşındaki Çocuğun İsyanı

Bir gün altı otobüs dolusu öğrenci getirildi Mamak’a. Yaşları lise çağında olan bu gençlerin arasında, sürekli ağlayan bir çocuk dikkat çekti. Henüz 13-14 yaşlarındaydı. Ne olduğunu anlayamamıştı. Ne derdini anlatabiliyor ne de yaşadıklarını kelimelere dökebiliyordu. Sessiz çığlığı ancak yanındaki birkaç kişinin anlatımıyla anlam kazanıyordu.

Meğer çocuk gözaltına alınanlardan biri bile değildi. Polis, öğrenci eylemine katılanları otobüslere doldurmuş, telsizle merkezlerine “Şu kadar kişi gözaltında, Mamak’a sevk ediyoruz” diye bildirimde bulunmuştu. Ancak otobüs seyir halindeyken arka kapıdan kaçan bir öğrenci ortalığı karıştırmıştı. Kayıtlı sayı tutmadığı için, eksilen kişinin yerine tesadüfen simit satan bu çocuk otobüse bindirilmişti. Olay yerinde bulunan polisler, ona “Bir şey olmaz, yarın yanlışlık anlaşılır, serbest kalırsın” demişti. Ama o ana kadar olan her şey çocuğun hayatına derin bir iz bıraktı.

Bir Hatanın Bedelini Gözaltında Ödeyen Masum Bir Çocuk

Savcılığa çıkarılana kadar gözaltında tutulan çocuk, diğer tutuklularla birlikte Mamak’ın sert koşullarında birkaç gün geçirdi. 1980’lerin Mamak Cezaevi, yalnızca fiziki şartlarıyla değil, içindeki baskı ve belirsizlik ortamıyla da ürkütücüydü. Simit satarken bir anda kendini cezaevinde bulan bu çocuk, yaşının küçüklüğüne rağmen devletin güvenlik mekanizmalarının soğuk yüzüyle tanıştı. Nihayet savcılıkta yapılan ifadede gerçek ortaya çıktı ve çocuk serbest bırakıldı.

Ancak sorulması gereken sorular hâlâ yanıtsız: Bu süreçte çocuğun psikolojisi ne oldu? O günkü polisler bu hatanın farkına vardı mı? Bu olay, benzeri kaç örnekten yalnızca biri miydi? Mamak Cezaevi, yalnızca mahkûmların değil, adaletin de sınandığı bir yer olmuştu o yıllarda.

Yakında Çıkacak Kitapta Daha Fazlası Var

Bu olay, ülkücü askerlerin tanıklıklarıyla hazırlanan ve yakında yayımlanacak olan "Mamak’ta İşkence" isimli kitapta ayrıntılarıyla anlatılıyor. Kitap, sadece işkenceyi değil, darbe sonrası cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı muameleleri, yanlışlıkla içeri alınanları, sistemin acımasızlığını ve askeri düzenin gölgesinde ezilen hayatları belgelemeyi amaçlıyor.

Bu simitçi çocuk, o dönemde devletin adalet terazisinin nasıl çalıştığını gösteren çarpıcı bir örnek. Kitap, benzeri hikâyelerle Mamak gerçeğini ortaya koyarken, bir dönemin karanlık yönlerini tarihsel bir belge gibi gözler önüne serecek.

www.turkiyegunlugu.net


Summary & Description (Meta Tag):
1980 darbesi sonrası Ankara Mamak Cezaevi’nde yaşanan çarpıcı bir olay: Gözaltına alınan öğrencilerden biri kaçınca, polis otobüse tesadüfen simit satan 13 yaşındaki bir çocuğu bindirdi. Kitapta yer alacak bu gerçek hikâye, dönemin adalet sistemine ayna tutuyor.

Keywords (Meta Tag):
Mamak Cezaevi, 1980 Darbesi, Gözaltı, Çocuk Tutuklular, Askeri Rejim, Mamak’ta İşkence, Sıkıyönetim, Türkiye Tarihi, Darbe Hikâyeleri, Cezaevi Tanıklıkları

Tags (Sosyal Medya Hashtag’leri):
MamakCezaevi, 1980Dönemi, SimitçiÇocuk, GözaltıHikâyesi, AskeriRejim, CezaeviTanıklığı, DarbeGerçekleri, KitapTanıtımı