Peru’daki Tapınak Alanında 3.000 Yıllık ‘Akbaba Geçidi’ Keşfedildi

‘Akbaba Geçidi’ olarak adlandırılan mühürlü bir koridor keşfetti.

Peru’daki Tapınak Alanında 3.000 Yıllık ‘Akbaba Geçidi’ Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’da Chavín kültürüne ait bir tapınak kompleksinde, ‘Akbaba Geçidi’ olarak adlandırılan mühürlü bir koridor keşfetti.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Chavin de Huantar arkeolojik alanı, 18 Temmuz 2008’de Lima’nın yaklaşık 250 km kuzeyinde görülüyor. Alanın yakınında, MÖ 900 yıllarında gelişen bir kültüre ait seramik parçaları ve kaya heykellerinin sergilendiği bir müze açıldı. C: Enrique Castro Mendivil.

Peru’da çalışan arkeologlar, bir zamanlar antik Chavin kültürüne ait devasa bir tapınak kompleksinin içinde, muhtemelen başka odalara açılan ve “akbaba geçidi” olarak adlandırılan 3.000 yıllık mühürlü bir koridoru ortaya çıkardı.

Lima’nın yaklaşık 306 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Chavin de Huantar arkeolojik alanı, MÖ 1.500 ila 550 yılları arasında gelişen kültürün en önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Chavinler, genellikle kuş ve kedigil tasvirleri içeren gelişmiş sanatlarıyla tanınıyorlar. Geçmişleri, İnka İmparatorluğu’nun hükmetmesinden 2.000 yıldan fazla bir süre önce, Peru And Dağları’nın kuzey dağlık bölgelerindeki ilk yerleşik tarım topluluklarına kadar uzanıyor.

En son Chavin kültürüne ait keşifler, arkeologların yapısal zayıflığı olduğuna inandıkları için mühürlenmiş olan, ama şimdi Chavin’in ilk günlerine bir bakış sunan tapınağın güney kısmındaki bir koridora odaklanıyor.

Baş arkeolog John Rick, “Burada gördüğümüz her şey, zaman içinde donmuş durumda.” diyor.

Geçitte akbaba başı ve kanatlarıyla süslenmiş yaklaşık 17 kilogram ağırlığında büyük bir seramik parça ve seramik bir kase bulundu. Bunların her ikisi de 2022 yılında geçit ortaya çıkarıldığında bulunmuştu.

Dünyanın en büyük kuşlarından biri olan Güney Amerika Akbabası, eski And kültürlerinde güç ve refahla ilişkilendiriliyordu.

Tapınak kompleksi, terasların yanı sıra yakın zamanda keşfedilen bir geçit ağı da içeriyor.

Stanford Üniversitesi arkeologlarından Rick, tapınak kompleksinin büyük bir kısmının daha kazılmayı beklediğini söylüyor.

‘Akbabanın Geçidi’nin girişi ilk olarak Rick’in ekibi tarafından robotlara monte edilmiş kameralar kullanılarak keşfedildi ve bir zamanlar burayı dolduran enkazı aşmanın yanı sıra eski mimarinin daha fazla çökme riskinden kaçınmak istendi.