Ortaya Karışık Orta Amerika:

Kanalın Ülkesi; PANAMA-Gamboa Reserve Alanı/Portobelo

Ortaya Karışık Orta Amerika:

Adını, Kristof Kolomb’un İspanyolca adından alan Colon, Panama’da bir liman şehri. Hem Panama Kanalını gezdiğimiz gün, hem de Portobelo gezimizde buradan geçtik. Panama’nın fakir bölgelerinden olan şehir, Panama Kanalı’nın Atlantik tarafında yer alıyor.

Portobelo İspanyolca güzel liman anlamındaki “Puerto Bello” kelimesinden geliyor. Portobelo, 1597’de İspanyollar tarafından kurulmuş ve kısa sürede Peru altın ve gümüşünü İspanya doğru yola çıkarmak için Karayip kıyısındaki liman olarak kullanılmış. Tarihsel olarak önemli bir yer. 1980’de UNESCO , yakınlardaki San Lorenzo Kalesi ile birlikte buradaki İspanyol surlarını Dünya Mirası Alanı olarak belirlemiş.

Portobelo’da bulunan Iglesia de San Felipe İspanyolların Panama’dan ayrılmadan önce yaptıkları son kilise olarak biliniyor. Bir Roma Katolik kilisesi. Aslında 17. yüzyılda da burada bir kilise olmasına rağmen gördüğümüz hali 1814 yılında inşa edilmiş.

Iglesia de San Felipe, “Kara Mesih (Cristo Negro) Kilisesi” olarak da biliniyor. Her 21 Ekimde kutlanan Kara Mesih Festivalinde bu heykel kiliseden çıkartılıp çıplak ayaklı, saçını kazıtmış ve mor renkli elbise giymiş erkeklerce sokaklarda gezdiriliyormuş. Hikayesi olan ve ilginç bir kilise.

Kilise yanından ilerleyerek Portobelo surlarını ve kalesini gezebilirsiniz.

Öğle yemeği için Portobelo da sahilde olan mekanlardan bir tanesinde yemek yemek iyi bir fikir olabilir. Biz de Portobelo’da öğle yemeğimizi yedik.

Portobelo ve San Lorenzo surları, Panama’nın Atlantik kıyısında birbirinden yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta yer alıyorlar. Portobelo’nun askeri yapıları, Panama limanlarına Karayipler kısmında bir güvenlik koruması sağlarken, San Lorenzo’daki tahkimatlar Chagres Nehri ağzını koruyordu.

İspanyollar için Chagres Nehri Peru’daki altının nakli için çok önemliydi. Bu nehir boyunca taşınan altın ve gümüş Atlantik kıyısındaki limanlardan İspanya’ya naklediliyordu. Ancak altın ve gümüşün kokusunu alan korsanlar 1560 civarında Panama kıyılarına saldırmaya başladılar. İspanyollar bu yolu korumak için Chagres Nehri’nin ağzında San Lorenzo Kalesini inşa etmişler.

Çalışma 1601’de tamamlanmış. Devasa kalenin planları İtalyan mühendis Baptist Antonelli tarafından yapılmış. San Lorenzo kalesi, Chagres Nehri’nin girişine hakim bir konumda, yüksek bir resifin üzerine inşa edilmiş.

Ayva ağacı cinsinden bir ağacın adı olan Gamboa, Panama’da en beğendiğim yerlerden birisi oldu. Aslında Gamboa Panama programımızda yoktu. Panama Kanalı boyunca yapılacak olan tarihi tren hattındaki yolculuk pandemiden beri kapalı olduğundan, onun yerine programa Gamboa Rezerv Alanı gezisi alınınca burasını öğrenmiş olduk. Şahsen son güne kadar tren yolculuğunun yapılabilmesini diledim durdum ve yapılamayacağını öğrenince de çok üzüldüm. Bugün hala bu tren yolculuğunu yapamadığımız için üzgünüm. Ama Gamboa Rezerv Alanını görmeseydim daha fazla üzülürdüm. Oralara kadar gitmişseniz iki aktivite de programınızda yer bulsun. Gamboa Rezerv Alanı mutlaka ziyaret programınızda olmalı ve bu parkın içinde bulunan otelde kalmanızı tavsiye ederim.

Gamboa, Panama Kanalı çalışanlarını ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri barındırmak için inşa edilen birkaç kalıcı kanal bölgesi kasabasından biriymiş. Chagres Nehri’nin, Gatun Gölüne açıldığı keskin bir kıvrımda yer alıyor. Kasaba sakinleri olan işçilerin yerini zamanla Amerikan askerleri almış. 1999 yılında Amerika, Panama Kanalı idaresini terk edince Gamboa’da evler boş kalmış. Bugün tek tip evleri boş halde görüyorsunuz.

Gamboa Rezerve Alanında otel kafeteryasında manzaraya karşı kahve içme sonrasında orkide ve kelebek çiftliği, amfibi havuzu ve tembel hayvan (sloth) barınağı ziyaretlerimiz oldu. Gamboa’da ben bir tam günümü rahatlıkla geçirebilirdim.

Önce tembel hayvan barınağı ziyaretimizden başlayalım. Tembel hayvan (Sloth) görmek için Kosta Rika ve Panama ormanlarının ağaç dalları arasında bakındık durduk. Bazı yerlerde de doğal ortamlarında gördük. Ama ağacın en tepesinde, yaprakların ardında ve sadece poposundan görebildik. Yüzünü bir türlü görmek mümkün olmadı.

Burada barınakta dokunma mesafesinde tembel hayvan görmek mutlu etti doğrusu.

Tembel hayvan barınağını Panamerikan Koruma Derneği (APPC) idare ediyor. Doğada korunma ve kurtarılmaya muhtaç tembel hayvanlara kendileri adamış olan, ihtiyaç varsa onları tedavi ve rehabilite etmek, zamanı gelince de doğaya salmak amacında olan bir dernek.

Bu hayvanlar görüntüleri benzese de ne maymun ne de ayıdırlar. Tembel hayvanlar karıncayiyen ve armadillo ailesinden kabul ediliyorlar. Dünyada var olan 6 türden 3 tanesi Panama’da yaşıyor. Adı üstünde dünyanın en tembel, en yavaş hareket eden hayvanları.

Kelebek çiftliği ise çok sayıda kelebeği görebileceğiniz bir çiftlik. Bol renkli büyüklü küçüklü çok sayıda kelebek ortalıkta geziyor. Hangisini fotoğraflayacağınızı şaşırıyorsunuz. Panama’ya endemik olan 200 tür kelebekten yaklaşık 20 türe burada yaşam alanı sağlanmış.

Kurbağa havuzunda olan türlerin çoğunu Kosta Rika da doğada görme şansını yakalamıştık. Ama burada son kez onları bir arada görmek de güzel oldu.

Gamboa’da saydıklarım dışında da karşınıza bir anda huming bird ya da tukan çıkabilir. Ortalık kuş severler için de bir cennet.

Bu son yazı ile Panama gezimiz ile ilgili son notlarımı ve fotoğraflarımı sizlerle paylaşmış oldum. Gezmekten eksik kalmayalım…

Sağlıkla ve mutlukla gezekalın..

Dr Ümit Kuru

25.07.2023

https://gezekalin.com/2023/07/24/ortaya-karisik-orta-amerika-kanalin-ulkesi-panama-gamboa-reserve-alani-portobela/#jp-carousel-54975