Uzmanlardan KARAR'a çarpıcı açıklamalar! Felaket göz göre göre gelmiş

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' KARARI VERİLMİŞ

Uzmanlardan KARAR'a çarpıcı açıklamalar! Felaket göz göre göre gelmiş

Karar Gazetesinin Haberinde Erzincan İliç'te Anagold Madencilik A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması, endişe verici bir çevre felaketinin habercisi oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın aktardığına göre, maden faciasında 9 işçi enkaz altında kaldı. TMMOB Başkanı Emin Koramaz felaketin öngörülebilir olduğunu belirterek, madencilik işletmesinin 2008'den bu yana defalarca uyarıldığını, ancak uyarıların dikkate alınmadığını ifade etti.

MERVE ŞİŞMAN I KARAR

Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya maden faciasında 9 işçiye ulaşılamadığını belirtirken, KARAR'a konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz da felaketin göz göre göre geldiğini ileri sürdü. 2008 yılından itibaren maden işletmesinin kapatılması gerektiğine vurgu yapan Emin Koramaz, "Biz kapatın dedik, onlar kapasite arttırdı" dedi.

"Erzincan'daki bu madende ortaya çıkacak ağır metallerin çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söylemiştik" diyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, madenin yıllar önce kapatılması gerektiğini söyledi.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' KARARI VERİLMİŞ

Koramaz, KARAR'a yaptığı konuşmada sözlerine şöyle devam etti: "Bu maden kapatılmalıydı. 2008 yılından itibaren açmış olduğumuz davalar var; borularda yırtılma bile olmasına rağmen ÇED “sorunsuz” raporu verdi. 2023 yılında da Çöpler Kompleks Madeni Açık Ocak Genişleme projesine ilişkin olarak 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiş, karara karşı TMMOB tarafından dava açılmıştır. 2022’de de maden yetkilileri hakkında dava açmıştık ancak şirkete sadece para cezası uygulandı. Bir süre faaliyeti durdu, sonra sessizce tekrar faaliyete geçti."

'TEHLİKE GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın ifadeleri şöyle:

"Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden felaketinin göz göre göre geleceğini defalarca söyledik. Erzincan’da işletilen maden için TMMOB olarak risklerin olduğunu söylemiştik. Siyanür oldukça tehlikeli bir madde, risklerin olabileceğini sadece söylemedik, bu konuda maden işletmesine dava da açtık. Tehlike göz göre göre geldi. TMMOB’un kararları, raporları, açıklamaları dikkate alınmadı mahkemelerde. Burada ortaya çıkacak ağır metallerin çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söyledik. Bu maden kapatılmalıydı.

2008 yılından itibaren açmış olduğumuz davalar var; borularda yırtılma bile olmasına rağmen ÇED “sorunsuz” raporu verdi. 2022’de maden yetkilileri hakkında dava açmıştık ancak şirkete sadece para cezası uygulandı. Kamuoyunda tepkiler büyüyünce bir süre faaliyet durduruldu fakat bir süre sonra tekrar aktif hale geçti"

yeni-proje-2-002.jpg
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz

'BİZ KAPATIN DEDİK, ONLAR KAPASİTE ARTIRDI'

"6 Aralık tarihinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi halen daha raporu tamamlayıp vermedi, iki davamız da devam ediyor. Buradaki facia büyürse, yani Fırat nehrine bulaşırsa canlıya, tarım arazilerine komple zarar verir. Canlı yaşamını hiçe saydılar. Biz kapatın dedik, onlar kapasite artırdı. TMMOB’un heyeti oluşturduğu teknik heyet yola çıktı, şu an Erzincan’a gidiyor. Birkaç gün içinde hazırlayacağımız raporu kamuoyu ile paylaşacağız. Felaketin nasıl geldiğini, sonuçlarını tekrar gün yüzüne çıkaracağız"

TTB konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB'nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır" dedi.

yeni-proje-4-002.jpg
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu

'ŞU ANDA TOPRAK ALTINDA OLANLARA...'

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise Fırat Nehri ile ilgili yayılan iddialara yönelik açıklama yaptı. "Sosyal medyada kirli bilgilere lütfen itibaren etmeyin" diyen Aydoğdu, "AFAD, UMKE hepsi burada. Arama kurtarma ekipleri zaten çalışıyor. Biz zaten sağlıklı ve doğru bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda toprak altında olanlara hızlı bir şekilde ulaşıp, sağ salim çıkartmak işimiz" şeklinde konuştu.

'RANTA VE TALANA YİNE GÖZ YUMULDU'

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen ise konuya ilişkin KARAR'a yaptığı konuşmada "Ranta ve talana yine göz yumulmuştur" diyerek tepki gösterdi. Öztürkmen, "Daha önce de benzer konularla ilgili açılan davalarda gerekli hassasiyeti göstermeyen AK Parti iktidarı, bu bölge için de ‘ÇED gerekli değildir’ raporu vermiş ve buna karşı açılan davalar henüz sonuçlanmamıştır. Yani ranta ve talana yine göz yumulmuştur" şeklinde konuştu.

yeni-proje-1-001.jpg
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen

'FIRAT NEHRİ, KEBAN BARAJI, KARAKAYA VE ATATÜRK BARAJI...'

KARAR'a konuşan Öztürkmen İliç Çöpler Altın Madeni işletmesinin kapatılması gerektiğine vurgu yaparak, "Yıllardır faaliyet gösteren bu ölüm havuzunda, aralarında siyanür ve sülfürik bulunan 38 kimyasal madde depolanmaktadır. Altın madeninin bulunduğu bölgenin hemen yanında bulunan Fırat Nehri, Keban Barajı'na, Karakaya ve Atatürk Barajı'na kadar ulaşıyor. Buradan sağlanan sularla milyonlarca dönüm arazi sulanıyor ve bu atıkların Fırat'a karışması durumda bölgedeki tarım sahaları yok olacağı anlamına geliyor. Göçük altında kalan emekçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmaları sağlanmalı ve İliç çöpler altın madeni işletmesi hemen kapatılmalıdır" dedi.