EN DOĞRU ADAYI NASIL BULURSUNUZ?
İlan verme, geri aramalar, mülakat, karar ve takip
ActionCOACH kurucu CEO’su Brad Sugars diyor ki:
“Harika bir ekip, bir işletme sahibinin veya işletmecisinin yatırım yapabileceği en iyi varlıklardan biridir”.
Günümüzün iş ortamında, yetenek bulmak yalnızca sürekli başarı için zorunlu değil, aynı zamanda tüm işletme sahiplerinin planlama yapması gereken ciddi bir konudur. İstihdam açısından zengin bir piyasada doğru adayı işe almak göründüğü kadar kolay değil. Adaylar her zamankinden daha fazla seçeneğe ve daha fazla güce sahip, artık ilk teklifle yetinmiyorlar. İşe alım sonrasında bile birçok kişi kısa zamanda işten ayrılıyor. Sonuç olarak işletmeler çok fazla açık pozisyona sahip ve yeterli sayıda nitelikli başvuru sahibi yok.
Bu istihdam açığıyla mücadele etmek için işletme sahiplerinin ileriyi düşünmesi ve tıpkı mal ve malzeme tahminleri gibi ihtiyaçları da tahmin etmesi gerekiyor. İşletme sahiplerinin nitelikli adayları incelemek ve çekmek için bir sisteme ihtiyacı var. Ve doğru adayı bulduğunuzdan emin olmak için en az üç ayınızı bu işe ayırmanız gerekir.
Bugün mükemmel ekip üyelerini bulma ve elde tutmanın bazı anahtarlarına birlikte bakacağız.
İşe alım sistemi oluşturmaya yönelik dört özel adım var: İlan verme, geri aramalar, mülakat, karar ve takip. Yol boyunca attığınız her adım, adaylara işletmenize ve kültürüne dair bir fikir verir. Bu nedenle sürecinizin, kuruluşunuzun sunabileceği en iyiyi yansıttığından emin olmalısınız. İşe alım süreci işletmenizin bir nevi pazarlamasıdır.
Herhangi bir iş ilanı hazırlamadan önce şu soruları düşünün:
- Kimi işe almak istiyorsunuz?
- Hangi beceri ve özelliklere sahip olmalarını istiyorsunuz?
- Başka hangi özelliklere sahip olmalarını istersiniz?
Çoğu zaman işverenler, iş kültürünü yansıtmadıkları için başvuru sahiplerini başvuru yapmaya ikna edemezler. Birçok işe alım uzmanı genel becerilere, geçmiş eğitime ve deneyime odaklanır. İstenilen adayların 'kalbine ve ruhuna' dokunmayı düşünmez. Yine Brad Sugars’a kulak verelim:
“Beceriler her zaman öğrenilebilir, geliştirilebilir veya edinilebilir, ancak tutku, kişilik ve yürek her takıma üstünlük sağlayacak şeylerdir.”
İş ilanı hazırlarken akılda tutulması gereken birkaç unsur vardır:
- Açık olun.
- Heyecan verici olun.
- İşin faydalarına odaklanın.
- Konuştuğunuz gibi yazın.
- Şimdiki zamanda yazın.
- Basit tutun.
- AIDA (Dikkat, İlgi, Arzu, Eylem) formülünü uygulayın.
- Güvenilir olun.
- Güçlü bir başlık oluşturun ve bir soru eklemeyi düşünün.
- Merak uyandıracak bir unsur ekleyin.
- Adayların da ilişkilendireceği kelimeleri kullanın.
- Sektör jargonundan kaçının.
- Konuya hızlı gelin.
- Cümleleri kısa tutun.
- Bir harekete geçirici mesaj ve iletişim bilgilerini ekleyin.
İlanınızı tamamladıktan sonra birden fazla platformda yayınlayın ve sosyal medyada duyurduğunuzdan emin olun. Mevcut çalışanlarınızın da ilanı yeniden yayınlamasını ve paylaşmasını sağlayın. Bu, ilanın doğru aday tarafından görülme şansını artırır ve mevcut ekip üyelerinizden destek almanızı sağlar.
Başvurular gelmeye başladığında, işletmenizin başvuru sahiplerini inceleyecek ve sürecin sonraki adımlarına davet edecek bir sisteme sahip olması gerekir. Telefonla arama kritik öneme sahiptir. Sonraki adımlar için seçilen adayı arayan ve adaydan gelen aramaları yöneten ekip üyenizin bir senaryosu olmalı ve ne tür bir aday aradığınızı net bir şekilde anlamış olmalıdır. Enerji ve coşku çok önemlidir.
Adayın mülakata alınmasının ardından sürecin bir sonraki aşamasına geçilebilir. ActionCOACH sistematik ve kapsamlı bir yaklaşım sunar. Bu, tüm ekibinizin katılımını sağlayan, grup görüşmesi ve aday anketlerini içeren bir 'kendi kendini eleme' sürecidir.
Hangi süreci uygularsanız uygulayın, her aday için tutarlı olmasını sağlayın. Özgeçmiş incelemesi devam ederken bazı ipuçları:
- Tutarlı dil bilgisi ve yazım arayın.
- Özgeçmiş, işin veya becerilerin gerçek tanımını içeriyor mu?
- Başvuru sahibi işle ilgili olmayan bilgiler sunuyor mu?
- Adayın özgeçmişinde neleri dışarıda bıraktığına bakın.
Mülakat süreciniz sırasında sormanız gereken bazı harika soruları sizler için aşağıda paylaştık. Ekibin her üyesinin bir soru sormasını isteyin ve adayların her birinin cevaplarını paylaşmasını sağlayın.
- Ne tür işlere başvurdunuz ve neden?
- Bir işte ne arıyorsunuz? Neden?
- Hayatta neyi başarmak istiyorsunuz?
- (Kuruluşunuzun adını girin) oraya ulaşmanıza nasıl yardımcı olabilir?
- Bu pozisyona başvurmanıza neden olan şey nedir?
- Sizce bu iş neyle ilgili?
Mülakat değerlendirme kontrol listesini kullanarak ekipten mülakatı 1-10 arasında derecelendirmesini isteyin.
- Cevap verebilirlik
- Dikkat
- Pozitiflik
- Mutluluk
- Düzenlilik (Görünüş)
- Bağlılık
- Sağduyu
- Pratik Yetenek
- Dürüstlük
Ayrıca değerlendirmenizin bir parçası olarak güçlü ve zayıf yönlere odaklandığınızdan emin olun.
Sonuçta en iyi adayı işe almak için oluşturduğunuz süreç kuruluşunuza özgü olmalıdır. Farklı yaklaşımları araştırın ve kopyalanabilecek bir sistem geliştirin. Ekip üyelerini sürece dahil etmek muazzam etkilidir. Vasat bir süreçle yetinirseniz, vasat bir aday havuzu elde etme olasılığınız yüksektir.
ActionCOACH’un ‘ELEME YÖNETEMİ İLE İŞE ALIM SÜRECi’ni detaylı olarak öğrenmek için buraya tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Süreç ile ilgili doğrudan destek almak isterseniz aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
https://docs.google.com/forms/d/1mg8NYElEsT8KxJEWxhZou6yF5MFy3lVXGU32jl5GxE0/edit
Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.
NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz. Fayda sağlayacağını düşündüğünüz yönetici ve işletme sahipleri ile bültenimizi paylaşınız.
ActionCOACH – İşletme Koçu