KARŞILIKSIZ İYİLİK

Felsefede bu kurama hashtag#alturizm, özgecilik deniyor.

KARŞILIKSIZ İYİLİK
İngiltere’de 12 yaşındaki bir çocuk trende cep telefonu bulmuş ve sahibine ulaşmış. Sahibi çok mutlu tabii hemen çocuğa ödül teklif etmiş ancak çocuk, "para vermenize gerek yok, bir gün sizin de bir başkası için iyilik yapmanız yeter bana" demiş.

**
Karşılıksız iyiliğin insanda iyi olma halini daim kıldığını ve bu kişilerin daha mutlu olduklarını gözlemliyorum.

Felsefede bu kurama hashtagalturizm, özgecilik deniyor. Hiçbir karşılık beklememek, iyilik yapılan kişiyle ilgili yargıda bulunmamak, hatta çok ilginç gelir belki size, o kişiyi mümkünse hiç tanımıyor olmak alturizmin koşulları.

Araştırmalar kadınların erkeklere göre daha altruist olduğunu, altruizmin 20 yaşında başlayarak 60'a kadar arttığını ve bu artış sırasında saldırganlık ve bencilliğin azaldığını, hem kalıtsal hem de sosyal faktörlerden hatta yetiştirme tarzından etkilendiğini gösteriyor.
Misâl markette sırasını acelesi olan hiç tanımadığı birine veren, arabasını park ederken yandakine yeteri kadar hak tanıyanlara alturist diyebiliriz bana göre.

Geçenlerde canım Zeynep Dikicioğlu
fedakarlıktan ve insanın evrim yolculuğundan bahsederken kavramların içini nasıl doldurabileceğimizden dem vurmuştu.

İçimizdeki iyiliği büyütmek için, "yaşamın değeri, dokunduğu hayatlarla ölçülür" diye düşünebilir miyiz?

Bana kalırsa yapılan iyiliklere karşılık beklememek bu hususta en zorlayıcı taraf olsa gerek. Belki de tam da bu sebeple, "tanımadığın insanlar" bahsi açılıyor ve "iyilik yap, unut ve devam et" adımlarını takip etmek gerekiyor gibime geliyor.

Bayrama sayılı bir zaman kala herkese içindeki iyiliği çoğaltabildiği aydınlık bir hafta dilerim

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology