Vizyon İş Yerinin Kuzey Yıldızıdır!

Vizyonu Etkin Olmayan Şirketler Hiçbir Zaman Markalaşamaz, Yenilenemez!

Vizyon İş Yerinin Kuzey Yıldızıdır!

Vizyonu Etkin Olmayan Şirketler Hiçbir Zaman Markalaşamaz, Yenilenemez!

Belki de iş hayatında ülkemizin en zayıf noktası!

Vizyon, bir kuruluşun ayakta kalması ve başarıyla ve yenilikçilik ile gelecege devam edebilmesi için, şirketlere "kuzey yıldızı" olarak hizmet eder.

Bugüne odaklanan bir misyon ifadesinin veya şirketin kültürünü tanımlayan değerlerin aksine, vizyon beyanı, kuruluşun nerede olmak istediğini öngörerek geleceğe projeksiyon görevi yapar. Piyasalardaki hızlı değişimlere yol açabildiği finansta, bir vizyon ifadesi istikrarlı bir işaret görevi görür. Stratejik planlama sürecini bilgilendirir, şirketin yatırım kararlarına, risk yönetimine ve uzun vadeli büyümeye yaklaşımını şekillendirir. Ayrıca, paydaşlara net ve tutarlı bir mesaj sunarak şirketin marka imajına ve kimliğine katkıda bulunur.

Bir vizyon ifadesi aynı zamanda çalışanları motive eder, Bir vizyon ifadesi aynı zamanda kapsayıcılığı ve çeşitliliği de içermelidir. Vizyon belirlendikten sonra, etkili bir şekilde iletilmesi ve uygulanması gerekir. Vizyon beyanını kuruluşun tüm seviyeleriyle paylaşıp, herkesin sahiplenmesini ve sonuçlarını anlamasını sağlar.  Vizyonun işiğında devam eden sirketlerin kimse önünü kapatamaz.

Yaygın bir hata, vizyonu çok belirsiz veya karmaşık hale getirmektir yahut da bizde oldugu gibi “Avrupada Lider Olmak” gibi hicbir anlami ve değeri olmayan vizyonlar bana göre bir komedidir. Bir vizyon, kararlara rehberlik edecek kadar spesifik, ancak yeniliğe izin verecek kadar geniş olmalıdır ve daima paydaşlara değer katacak onlari motive edecek ve ilham verecek gerçek vaatlerdir.

En önemli yanlışlık, organizasyon değiştikçe ve büyüdükçe vizyon ifadesini tekrar gözden geçirmemek ve revize etmemektir.

Unutmayın, bir vizyon taşa oturtulmaz; Devamlı gelişen manzaralara uyum sağlaması gerekir.

Sonuç olarak, zorlayıcı bir vizyon ifadesi sadece bir kelime dizisinden daha fazlasıdır; örgütsel bir pusula, motive edici ve stratejik bir araçtır. Yön verir, çalışanlara ilham verir ve kuruluşun kimliğini şekillendirir.

Finans uzmanları, bir vizyon ifadesinin önemini anlayarak ve etkili bir şekilde nasıl oluşturulacağını öğrenerek, kuruluşlarının başarısına önemli ölçüde katkıda bulunabilirler.

Stratejik planlama sürecini bilgilendirir, şirketin yatırım kararlarına, risk yönetimine ve uzun vadeli büyümeye yaklaşımını şekillendirir. Ayrıca, paydaşlara net ve tutarlı bir mesaj sunarak şirketin marka imajına ve kimliğine katkıda bulunur. İstediğimiz kadar dijital teknoloji ile markalaşmayı taktiksel olarak yapmaya çalışalım en başta vizyon açık ve net değilse, bana göre, bu eğlencenin ötesine gidemez.

İçeriklerin temaları bu vizyona odakli olmalıdır. Şirketin farklı değerlerini müşterilere etkin olarak iletirsek, hayranlık, merak ve güven dediğimiz harika sıfatlar markamızda inşa edilmeye başlayacaktır.

Vizyon, hedeflerin tanımlanmasına ve stratejik kararların alınmasına yardımcı olan yol gösterici bir ışık görevi görür. Girişimcilerin zorluklar ve belirsizlikler arasında odaklanmalarını sağlayarak kaynakları etkin bir şekilde önceliklendirmeyi ve tahsis etmeyi kolaylaştırır.

Rakiplerle olan farklılaşmanızın bel kemiğidir ve müşterilerinizde nasıl yankı uyandırdığınızı bildirir.

Net bir vizyon ifadesi olmadan, bir markanın amacı ve kişiliği oluşmadan kaybolur ve pazarlama ve satış çabaları sadece maliyet temeline oturur.

Vizyonun etkin olmasi için sirketlerin ve tüm çalışanlarının konfor alanından çıkması gerekir. Konfor alanından çıkmamak demek kaybolmak demektir!

Düşüncelerimizin ve bilgilerimizin konfor alanından çıkması gerekir.

Bilhassa bugünkü dünyada bu daha da önem kazanmıştır!

Harekete geçelim! Bunlar gerçekler ve yapılması gereken şeyler...Sadece bugünkü ekonomik gücün hangi markalarla yaratıldığına bakmak ve onların vizyonlarını okumak ile bile bunu anlamak mümkündür.

Sonra çok üzüleceğiz! Çok etkin olan değerlerimizi yavaş yavaş zayıflatacağız!

Değerlerimizi etkin iletişime sokmak zorundayız!

Geleceği görebilmek, konfor alanından çıkmak ve bilgi yoğunluğu ile değişik düşünmeye ve farklılık yaratmaya başlamak demektir.

Teşekkürler!

Gail Onat

Strategic Marketing Executive, BA, BSc, MBA