Türkiye bu seçimde asırlık fırsat penceresini kaçırdı mı?

Kalıcı olarak düzlüğe bir gün çıkabilecek miyiz, bunun için ne zaman ve ne bedeller ödeyeceğiz?

Türkiye bu seçimde asırlık fırsat penceresini kaçırdı mı?

Türkiye bu seçimde asırlık fırsat penceresini kaçırdı mı? İkinci turda bir kazanan var ama bu her iki adayın da birinci turda kaybetmiş, seçilememiş oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Kaybettiği halde kazanma gerçeği; 85 milyonluk halkın siyasilere karşı her zaman kaybetmeye mahkûm, kendi yönetme hakkının ise bir yanılgı olduğunu altını çizerek tescil ediyor. Gerçekten de bu seçimin kesin kaybedeni halk oldu. Zira halk, kendi kendilerini dikte ettiren adaylardan birisini tercih etmek durumunda kalarak her ikisi de otokratik iki ana akım siyasi parti başkanı karşısında bir kere daha kaybetti.

Değişim, yeni liderler ve yeni bir siyasi düzen istediği halde halk, mevcut liderlerin sürdürdüğü siyasi yapıya ve siyasetçilere 5 sene için daha mahkûm oldu. Zaten Türkiye’de riyakâr bir demokrasi var. Güya halk kendi yöneticisini serbest seçimlerde seçiyor deniliyor ama işin gerçeğinde otokratik siyasi partilere bir şekilde hâkim olan liderler (genel başkanlar) halka yöneticilerini seçme hakkı değil tercih yapma imkânı veriyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da aynen bu oldu: Halk önüne konulan ikisi de bir öncekinde kaybetmiş olan adaylar arasından birisini tercih etmek zorunda kaldı.

Zamanlaması manidar ve oldukça tartışmalı mahkûmiyet kararı Ekrem İmamoğlu'nu siyasi idam sehpasında her an infaz edilebilir hale getirdi. Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını, yeni nesil bir lider adayı olarak halkın önüne çıkmasını engelleyen bu karar “halkın yeni lider çıkarma hakkını” engelledi. Seçim ruhunu geride bırakıp bu gece yarısından tezi yok acil çözüm bekleyen sorunlarımıza ve çözümlere odaklanmamız gerekiyor. Taşıma suyla değirmen döndürmeye benzer şekilde yönetilen cari açık, döviz kurları, finansmana erişim kısıtları ve benzer sorunlarla boğuşan ekonomideki sorunları, enflasyon, hayat pahalılığı, milli gelirde ve alım gücünde yaşanan düşmeler nasıl giderilecek? Kalıcı olarak düzlüğe bir gün çıkabilecek miyiz, bunun için ne zaman ve ne bedeller ödeyeceğiz? Bu sorulara net cevaplar vermek mümkün değil? Yetkin Report 'da yayınlanan seçim sonuçları hakkındaki yeni yazımı okumak için:
https://lnkd.in/dXJrG9GF

Av.Mehmet Gün

Founder, Gün + Partners