ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONU KULLANMAYALIM....

*Unutmayın güvenli sürüşün sırrı psikolojik olgunluk sahibi olmaktır, yetenek sonra gelir.

ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONU KULLANMAYALIM....
Oğlum ve kuzenini antremana götürüyorum dönüş yolunda yaşadığımız sitenin ticari taksisi göz göre göre bize çarpıyor, çocukları arkaya oturttuğum ve kemerlerini bağlandığımdan içim huzurlu gel gelelim şoförün hem aracımı kullanayım hem de cep telefonuma bakayım fantezisi sebebiyle bizi farkedememesini aklım almıyor.

Bireysel olarak, kuralları iyi bildiğiniz ve uyduğunuz taktirde kazaları azaltırsınız ancak %100 kontrol sizde değil. Bu kaza ile şunu anladım ki sizin trafikte ne kadar dikkatli olduğunuzun önemi karşı taraf dikkati ile doğru orantılı, aksi halde kaza kaçınılmaz.

Taze taze birkaç önerimi sizlerle paylaşmak isterim.

*Altın kuralınız alkollü olarak direksiyona geçmemek, muhakkak en yakın mesafede bile kendinizin ve araçtakilerin emniyet kemerini takmak olsun.

*Dikkat dağıtıcıları bertaraf edin. Cep telefonunuzla aşk yaşamayın yani araç sürerken sosyal medyada gezinmeyin, mesajlaşmayın, görüntülü görüşme yapmayın, selfie çekmeyin vs. çünkü başkalarının can güvenliğini de riske atıyorsunuz.

*Takip mesafenizi koruyun, hızınıza özellikle kavşaklara güvenmeyin ama başkalarının becerilerine hiç güvenmeyin kendi güvenliğinizi başkalarının inisiyatifine bırakmayınız.

*Yeşil bile yansa her yöne kısaca da olsa göz atmadan hareket etmeyiniz.

*Kaza anında paniklemeyin derin nefes alın, herhangi bir yaralanma yoksa dörtlüleri yakıp aracınızı emniyete alıp inin ve diğer aracın şoförüne "Geçmiş olsun bir şeyiniz var mı?" diye sorun panik veya şok olması ihtimaline karşı rahatlatır bu tavrınız ve olası bir tartışmayı önlemiş olursunuz.

*Kaza yerinde araçları yerinden kıpırdatmadan fotoğraflarını ve videosunu çekerken hem kendi aracınızın hem de diğer aracın pozisyon ve plakalarının net olduğundan emin olunuz.

*Aracınızda kaza tespit tutanağı ve tükenmez kalem bulundurun eğer yoksa "App Store veya Google Play" ile telefonunuza indirebilirsiniz. Anlaştıysanız kaza tespit tutanağını doldurun, anlaşamadıysanız polis yada jandarmaya 112 den ulaşın.
Mutlaka karşı tarafın ehliyet, ruhsat, zorunlu trafik varsa kasko poliçesi fotoğraflarını net bir şekilde alın.

*Unutmayın güvenli sürüşün sırrı psikolojik olgunluk sahibi olmaktır, yetenek sonra gelir.

Amerika'da bir araştırma yapılıyor ve katılımcılara "Siz ortalamanın üzerinde bir şöför müsünüz?" diye soruluyor. Cevap verenlerin %70 kadarı "Evet ben ortalamanın üzerindeyim." diye cevap veriyor. Işin ilginç tarafı ise bu araştırma hali hazırda bir trafik kazası sonucu yaralanmış şekilde hastanede yatan hastalara soruluyor.
Velhasıl önerileri okurken lütfen ciddiye alınız. "Ben bunu yapmam, benim başıma gelmez, ben olsaydım şöyle yapardım o kaza olmazdı" demeyiniz. Emin olun o kazaları yapanlarda böyle düşünüyordu. Benim kazada hatırladığım tek şey var; "Bir anda oldu."

Bu gibi kazaların çoğunun aslında "görünmez kaza" değil bilinçsiz hatalar olduğunu ve engellenebilir, önlenebilir olduklarını hep hatırlayalım.
Herkese güzel bir gün ve emniyetli sürüşler dilerim. 

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
Resim önizleme