4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Mustafa Akyol’un Amerika’da yayımlanan ve beş dile çevrilen ‘Müslüman Aklın Uyanışı’ kitabı Türkçeye çevrildi.

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Mustafa Akyol’un Amerika’da yayımlanan ve beş dile çevrilen ‘Müslüman Aklın Uyanışı’ kitabı Türkçeye çevrildi. Bülent Ecevit’in 1940’lı yıllarda Tunç Yalman’a yazdığı mektuplar Timaş Yayınları Tarih Dizisi’nden ‘Hayat Dalgalar Gibi Üstümüzden Geçecek’ adıyla okura sunuldu. VakıfBank Kültür Yayınları ‘Ahmet Ferit’e Mektuplar’ adlı kitabı okura sundu. Hüseyin Koloğlu'nun cezaevi günlükleri Gufo Yayınları etiketiyle raflarda.

KARAR

SALİHA SULTAN 

GÜNÜMÜZÜN YAKICI DİNİ MESELERİ ÜZERİNE DÜŞÜNMEYE DAVET

Lejand Kitap, Mustafa Akyol’un Amerika’da yayımlanan ve beş dile çevrilen ‘Müslüman Aklın Uyanışı’ kitabını Türkçeye kazandırdı. ‘Akla, Hürriyete ve Hoşgörüye Davet’ alt başlığı ile okurla buluşan eserin Türkçe çevirisini İbrahim Kapaklıkaya gerçekleştirdi. Akyol kitapta, ‘Bugün İslam dünyasının dört bir yanında din adına sergilenen yanlışlıklar, her seferinde ‘gerçek İslam bu değil’ demekle geçiştirilebilir mi, yoksa, İslam düşüncesinde, fıkhında ve ilahiyatında esaslı bir sorgulamaya ve yenilenmeye mi ihtiyaç mı var?’ gibi soruların cevabını arıyor. Akyol, Bosna-Hersek’ten Endonezya’ya kadar bir çok ülkede yankılar ve tartışmalar yaratan kitabında bu soruyu irdelerken, Kur’an’a, İslam geleneğinin unutulmuş zenginliklerine ve çağdaş akademik kaynaklara dayanarak, günümüzün yakıcı dinî meselelerine yeni bakış açıları öneriyor, okurunu düşünmeye davet ediyor.

kar02-mustafa-akyol.jpg

GENÇ ECEVİT’TEN SINIF ARKADAŞINA SAMİMİ MEKTUPLAR

Bülent Ecevit’in 1940’lı yıllarda Tunç Yalman’a yazdığı mektuplar Timaş Yayınları Tarih Dizisi’nden ‘Hayat Dalgalar Gibi Üstümüzden Geçecek’ adıyla okura sunuldu. Alper Çeker’in yayıma hazırladığı kitap, Türkiye’nin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Ecevit’in gençlik yılları hakkında birçok bilinmeyeni içeriyor. Genç Ecevit, mektuplarında Robert Kolej’den sınıf arkadaşı olan tiyatro yönetmeni Yalman’a samimi bir dille gençlik hezeyanları, intihar düşünceleri, mistik dinî düşünceleri, şaşırtıcı siyasi görüşleri, ilk aşkı, Rahşan Ecevit ile olan ilişkisinden bahsediyor. Mektuplarda ayrıca ilk edebi ürünlerinden (şiirler, tiyatro eserleri vb.) örnekleri de paylaşıyor. Kitap adını, bu mektuplardan birinde geçen “Velhasılı böyle. Artık anladım ki hayat dalgalar gibi üstümüzden geçecek. Dalgalar ki yükseldikçe saadet, alçaldıkça kederdir. Ve dalgalar ki bir yükselip bir alçalır” cümlesinden alıyor.

kar02-ecevit.jpg

İKİ ÖNEMLİ KALEMDEN YAKIN DÖNEM TÜRKİYE TARİHİ

VakıfBank Kültür Yayınları ‘Ahmet Ferit’e Mektuplar’ adlı kitabı okura sundu. Prof. Dr. İsmail Türkoğlu ve Prof. Dr. Ömür Ceylan’ın yayıma hazırladığı kitapta Türk düşünce tarihinin değerli iki ismi, iki dost, Yusuf Akçura ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk İçişleri Bakanı Ahmet Ferit Tek’in 31 yıllık mektuplaşmaları yer alıyor. Mektuplar, Rusya Türkleri’nin 1905 İhtilali sonrası giriştikleri siyasi mücadelenin tarihine ayna tutuyor. Bununla beraber Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu siyasi çıkmazda izlemesi gereken ve Yusuf Akçura’nın üzerinde durduğu üç siyasi yöntem olan Osmanlılık, İslamcılık ve Türkçülük politikalarının sorgulandığı ‘Üç Tarz-ı Siyaset’ adlı kitabın yazılış serüveni, Jön Türkler’in muhaceretteki mücadeleleri ve birbirleriyle olan ilişkilerine ışık tutuluyor.