Zeytin budama kursu

'FAKİR TOPRAKLARIN ZENGİN BİTKİSİ'

Zeytin budama kursu

Edremit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen zeytin ağacı budama kursu 32 kişi teorik ve uygulamalı eğitimlerini tamamlayarak kurs belgesi almaya hak kazandı.

Zeytin budama kursunda zeytinde şekil budaması, zeytinde mahsul budaması, zeytinde gençleştirme budaması uygulamalı olarak gösterildi.

Teorik eğitimde sadece budama değil zeytin hastalıkları, zeytin zararlıları, zeytin ağaçlarında kurumalar ve nedenleri, zeytinde periyodiste, zeytinde gübreleme, zeytinde ilaçlama gibi konular anlatıldı.

Zeytincilik üretme istasyonunda zeytinin çelikle üretimi, aşılama ve aşı ile üretim gösterildi.

Zeytin yapımı ve zeytinyağının bütün özellikleri anlatıldı.

Zeytin budama kursunu Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Fikret ÇAPAŞ verdi.

Zeytin budama kursunu bitiren kişiler budama ekipleri kurarak zeytin bahçelerini bilinçli olarak budamaya başlayacaklarını söylediler.

Kursa katılan her kursiyerin zeytine bakış açısı değişti.

Zeytin Budama Kursu Gözlemlerim.

Kursta   öğrendiğim  zeytin için  söylenen ilk cümle 'FAKİR TOPRAKLARIN ZENGİN BİTKİSİ'  çok muhteşem bir  tesbit. Kayaların ve taşların içinden çıkan zeytin ağaçlarının verdiği mahsuller insanların sağlıklı yaşamalarını sağlamaktadır. Zeytinyağının  sadece kendisi değil türevleride hayatımızın içindedir.

Zeytin bahçenize budama bakımı için  sertifikasız ve bilgisiz insanları sokmayın. Zira hatalı budamanın telafisi yoktur. Verdiği zarar yıllarca sürmektedir.

' Zeytin üreticileri arasında Yaygın bir söz var.' Zeytin ağacının dalları arasından serçe kuşu kanatlarını açarak uçacak' Bu söz Gemlik türü zeytin ağaçları için olduğunu kursta öğrendik.

Zeytin bahçesi için ilk yapılacak işlem toprak analizinin yapılması. Analiz sonucunun İlçe Tarım Müdürlüğüne müracat edilerek ağaçlar için uygulamanın yetkili uzmanların önerilerine göre hareket edilmesi.  Budama Kurusunu veren Ziraat Mühendisi  Fikret Çapaş mutlaka bize müracat ediniz. Biz sizlere hizmet için varız diye özellikle vurgulamıştır. Zirai mücadele içinde aynı konu üzerinde durmuştur. Hastalığa teşhis koulmadan tavsiye ile zirai ilaç kullanmayın.

Budama Uygulamaları Kursiyerlere ait  Çıkrıkçı Köyündeki  bahçelerde  başlandı. 32 kursiyer  kurs eğitimi veren Ziraat Mühendisi Fikret Çapaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Recep ÖZBUDAK'ın katılımı  ile gerçekleşmiştir.İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde çay ikram edildi. Bahçede bulanan kivi meyvesinin aşılama işlemi gösterilmiştir.

Altınoluk Beldesinden bir ay önce sökülerek getirilen Zeytin ağacı  hakkında bilgi verildi. Tahmini bin yaşında olduğu 5.5 metre çevresi olan ağaç önünde fotoğraf  çekildi.

Budama ve ağaç bakımının doğru şekilde yapılması; Milli ekonomimiz ve dolayısıyla hayat standarlarımızın yükseleleceği unutulmamalıdır. Bu kursların devam edilerek Zeytin üretim bölgelerinde yapılası önem taşımaktadır.

Editör Mustafa İNAN