Yaş 23…. BRANDENBURG KAPISI, BERLİN DUVARI. VE YENİDEN AYNI NOKTADA DÜN,

Berlin Duvarı tarihinden de söz edeyim… Herkes bilmeli trajik bir dönemi…

Yaş 23…. BRANDENBURG KAPISI, BERLİN DUVARI. VE YENİDEN AYNI NOKTADA DÜN,
2021 Temmuz başı… Yaş bilgisi vermeyeyim…
Yıl 1989 Haziran sonu… Hocalarımız ve arkadaşlarımızla Almanya gezisindeyiz. Berlin Duvarı’nın yıkılmasına 4 ay kalmış… 20 günlük gezide 5 gün Berlin. O beş günden Berlin’den aklımda kalanlar. Bir lise ziyareti, arkadaşlarımızın tiyatro oyunu. Berlin Açık Hava Sahnesi’nde yüksek ağaçlar içinde son derece gelişmiş ışıklarla süslü bir opera akşamı. Almanya’nın en yüksek yapısı olarak hala bayrağı elinde tutan Berlin Televizyon Kulesi’nde bir akşam yemeği. Kule Restaurant size saatte bir şehri tümüyle turlatıyor… Batı’nın bu ihtişamından öğrenciler olarak büyülendik tabiki de. Öğrendik de aynı zamanda çok şey bu kentten. Döner sahneli bir başka tiyatro oyunu. Müzeler ziyaret ettik. Berlin Teknik Üniversitesi’nde birkaç hoca ile buluşma etkinliği. Üniversite öğrencileri grevde. Öğrenciler bir dönemlerini kaybetmeyi göze almışlar. Kafaları savaş öncesinde kalmış yaşlı hocaları protesto ediyorlarmış. Bir yarıyıl kaybetmişler gerçekten… İlginç gelmişti bu yaşta bize…
Berlin Duvarı tarihinden de söz edeyim… Herkes bilmeli trajik bir dönemi… İnsanoğlu bu kadar acımasız olabilir mi dersiniz? Olabilir… Olmuş:
Savaş sonrası toprakları oldukça küçülen ve geri kalanı da ikiye bölünen Almanya. Doğu Almanya’nın da doğusunda kalmış Berlin kenti de ikiye bölünmüş. Hatta yönetenler düşünülürse 4 sektöre bölünmüş.
Berlin’in bölünmesi/daha sonraki Berlin Duvarı, anneleri ve babaları oğullarından ve kızlarından ayırmış. Kardeşleri birbirinden ayırmış.
Birbirini özleyenler, birbirini görmeye kalkanlar, gözetleme kulelerinden gelen kurşunlarla veya sınır askerleri tarafından vurulmuş, çoğu mayınlara ve Speyer Nehrine döşenmiş mayınlara kurban gitmiş. Sonra, çok sonra ne mi olmuş. Bu geçişleri önlemek için 1961’de Berlin Duvarı örülmüş, bir kenti bölen duvar, uzunluğu 46 km. Daha dünkü tarih… İnsan ne kadar acımasız olabiliyor fazla ideolojileşince… İkiye bölünmüş kentte ne kadar acı varsa yaşanmış olsa gerek. Konu kaynaklarda şöyle özetlenir:
“Doğu tarafına bakan duvar kaçmaya yeltenecek insanların kolay görünmesi için beyaza boyanmıştı. Buna karşılık Batı Almanya'ya bakan taraf ise grafiti ve çizimlerle doluydu. Doğu kısmında duvar boyunca yerde çelik kapanlar ve mayın tarlaları bulunuyordu, 186 yüksek gözetleme kulesi ve yüzlerce lamba konmuştu. Doğu tarafında motosikletli ve yaya polisler ve köpekler de kontrol halindeydi. Duvar boyunca 25 adet karayolu, demiryolu ve suyolu sınır kapısı yer alıyordu.Kaçmak isteyen kişiler kapanlara yakalanıp ağır derecede yaralanıyordu. Mayına basan kişiler ise hemen orada ölüyor ve böylece cezaları verilmiş oluyordu. Tüm bu kontrol ve gözetlemelere rağmen, yaklaşık 5 bin kişi tüneller, evde yaptıkları balonlar ve bunun gibi yollarla, Doğu'dan Batı'ya kaçmayı başardı.”
Doğu Almanya hükümeti 9 Kasım 1989'da duvarın yıkılışını halka duyurur duyurmaz ise, onbinler Doğu ve Batı kısmından bu duvarın yanına gelerek birleşmişlerdir. 1990 yılında yıkılmaya başlanan duvar 1992'de tamamlanmıştır.
Nevide Akpınar Dellal