Yakınmadan Mucizeye: Aile İşletmelerinde Birlikte Güçlenmek Mümkün mü?

Aile ilişkilerini ve iş birliği dinamiğinizi bozmadan sağlıklı bir aile şirketi kurabilirsiniz.

Yakınmadan Mucizeye: Aile İşletmelerinde Birlikte Güçlenmek Mümkün mü?

Çoğu iş ailesi, işlerinin yalnızca finansal bir varlık değil, değerli bir miras olduğunu ve bunun doğru yönetilmesi gerektiğini düşünür. Aile işletmeleri, paylaşılan bir aile mirası tarafından motive edilir ve ailenin iyi adını korumak ister; işin düzgün yürütülmesi, bunu sağlamanın önemli bir yoludur. Tutumları ve işleri yapma biçimleri, nesiller boyunca şirketin isminin gururla anılması için esastır.

Aile şirketlerini geliştirmeye yönelik çabaları bir iş planına entegre etmek, aile şirketlerine ilişkin benzersiz dinamikleri, zorlukları ve fırsatları anlamayı içerir.

Olaya şu açıdan bakalım:

Kim sizi ailenizden daha iyi tanır ?

Kim size vereceğiniz kararlarda gözü kapalı destek verir?

İşler çığırından çıktığında sizi kim en son terk eder?

Aile üyelerinin bir araya gelerek oluşturduğu aile işletmesinde paranın satın alamayacağı önemli bir şeye sahipsiniz!

Güven.

Bu güven sayesinde işin teknik kazanımlarına ulaşmanız kolay olabilir. Bununla birlikte aile işletmelerinin de kendi zorlukları var. Akrabalarla ortaklık kurmadan önce hayallerinizi ortak bir vizyona dönüştürmek için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz lazım.

Onları nasıl motive edeceksiniz?

Onlara nasıl ilham vereceksiniz?

Aile işletmeleri ile yaptığım çalışmalarda onlara önerdiğim bazı unsuları sizlerle de paylaşmak istiyorum;

1- Aile üyelerinin Güçlü yönleri belirleyin.

Her kişinin işletmeye hangi bilgi ve becerilerle katkıda bulunabileceğini tam olarak belirleyin, ardından bu güçlü yönleri oldukları gibi kabul edin. Örneğin, rakamlarla aranız kötüyse ama ağabeyiniz mali işleri yönetmek istiyor ise aile temellerinizi koruduğunuz için mutlu olun.

2- Net beklentiler belirleyin.

Herkesin güçlü yönlerini bilmek, kuruluştaki rolleri tanımlamaya yardımcı olacaktır. Pazarlamadan kim sorumlu? İşe alımları kim yapacak? Operasyonları yönetmek veya iş anlaşmalarını kapatmak için siz daha mı uygunsunuz? Sorumluluklar kime verilirse verilsin tanımlanırsa şirketin geleceği için beklentilerinizi ve her bir rol için sınırlar belirleyin. Bu konudaki sınırları tanımlayın ve birbirinizin alanına yardım istenmedikçe girmeyin.

3- Esnek olun.

Mükemmel bir dünyada, hepimiz her şeyi yapabiliyor olurduk. Ancak girişimci olmak başka bir hikâye. Konfor bölgenizin dışında olsa bile, gerektiğinde yardım sunmaya ve yardım almaya istekli olmalısınız. Hatalar yapacaksınız, ancak esnek kalmak ve yeni şeyler denemekten korkmamak sizi daha dirençli hale getirecek ve nihayetinde işinize fayda sağlayacaktır.

4- Gelişmek için, öğrenmeye devam etmek için vesile yaratın.

Bundan beş yıl sonra işiniz şimdiki gibi görünmeyecek. Eğer öyleyse, muhtemelen yeterince risk almamışsınızdır. Girişimlerin doğasında var olan değişimi yönetmek için bir sonraki şeyi, gerekli olanı, modaya uygun olanı ve tabii ki daha zor olanı öğrenin.

5-Asla eve iş götürmeyin.

Öğle yemeğinin iş için ve akşam yemeğinin aile için olduğuna yürekten inanıyorum. Aileniz bir vesile ile bir araya geldiğinde, onlarla iş değil, aile hakkında sohbet edin. Ailenizin diğer üyeleri, son toplantınızda neler olduğunu duymak istemez, bu yüzden onları iş konuşmalarına maruz bırakmayın.

Açıkça tanımlanmış rollerle ve başarılı olmak için yapılması gerekenleri yapmaya hazır olmakla başlayın. Oyun kurallarını belirledikten sonra bu kuralların bozulmasına izin vermeyin. Bunun sizin iradenize bağlı oluğunu unutmayın.

Aile ilişkilerini ve iş birliği dinamiğinizi bozmadan sağlıklı bir aile şirketi kurabilirsiniz.

Güven, herhangi bir başarılı iş ilişkisinin temelidir ve ailemden daha fazla güvendiğim kimse yok. ☺ Farklı becerilerinizi ve gücünüzü birleştirdiğinizde, birbirinize olan sevginizi işinize kanalize ettiğinizde, şirketinizin kazanmaması için çok az sebep kalır.

Özge Toraman

ActionCOACH Türkiye Kurucu Ortak & İşletme Koçu

https://www.actioncoachturkey.com/aile-isletmeleri/