Vize başvurularında retler gittikçe artıyor:

Gelemezsiniz, geri döneceğiniz şüpheli

Vize başvurularında retler gittikçe artıyor:

Yurt dışına gitmek için vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının aldığı ret oranları giderek artıyor. Ret kararları, çoğunlukla, ülkenin içinde bulunduğu durum sebebiyle "geri dönüşünüz şüpheli" denilerek veriliyor.

Türk vatandaşlarının vize alma sürecinde yaşadıkları zorluklar gündemden düşmüyor. Gittikçe daha fazla evrak talep edilmesi, yüksek vize ücretleri, aylar öncesinden alınan randevulara rağmen ret oranlarında son yıllarda ciddi artış yaşanması, yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşı bezdirdi.

2020’de yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 13.78 iken bu oran 2021’de yüzde 19’a çıktı. Türkiye’deki ekonomik kriz ve artan siyasi baskılar nedeniyle vize retlerinin çoğunun “geri döneceğiniz şüpheli” maddesine dayandırıldığı ifade edildi.

EĞİTİM VE İŞ İÇİN GİDENLERE DE RET

Cumhuriyet'in haberine göre; vize başvurusu reddedilenler arasında memurlar, öğretmenler, mühendisler, avukatlar da var. Eğitim ve iş için gidecek olanların da benzer sıkıntılar yaşadığı öğrenildi. Ayrıca 3 bin TL tutarındaki vize ücretlerinin de başvurunun reddi durumunda iade edilmediği ifade edildi. Son yıllarda yeşil ve gri pasaport hakkı tanınan kişilerin kapsamının genişletilmesinin de vize konusunda muhatap ülkeler için soru işareti oluşturduğu belirtildi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Schengen vizesi başvurularında yaşanan gecikmeleri değerlendirdi

'DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ADIM ATMALI'

Özdemir, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Vize retlerinin nedeni ülkemizin ekonomik sıkıntıları nedeniyle Avrupa’ya gitmek isteyenlerin o ülkeye yerleşeceğine yönelik kaygılar olabilir. Bu nedenle yıldırma politikası izleyerek bürokratik engeller çıkardıklarını düşünüyoruz. Bu muamele kabul edilemez. Burada sorun Dışişleri Bakanlığı’nın mağduriyeti ortadan kaldıracak adımları atmaması."

'GERİ DÖNMEME OLASILIĞINIZ VAR DEYİP REDDETTİLER'

Vize başvurusu reddedilen avukat Yağmur Berfin Atar, Kanada vizesine başvurduğunu belirtip “Turistlik amaçla başvurduk ancak reddedildik. Ret sebebi de gidip geri dönmeme ihtimalimizin olmasıymış” diye konuştu.

İngiltere’ye vize başvurusu reddedilen öğretmen G.Ö. de daha önce iki kez vize aldığını anlatıp “Maaş tutarım nedeniyle orada harcamaları karşılayamayacağımı düşünmüşler. İtibarsızlaştık, bu can sıkıcı” dedi.

AVRUPALILAR TARİHİ GEÇMİŞ PASAPORTLA DA TÜRKİYE'YE GELEBİLİYOR

Türk vatandaşları vize alamazken bazı ülke vatandaşları ise tarihi geçmiş pasaportlarıyla dahi Türkiye’ye giriş yapabiliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Portekiz ve Bulgaristan vatandaşları süresi dolmuş pasaport ve kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar.

KARAR