Ülkemizde her şey Marshall yardımı ile ülkemize süt tozu girişi ile başladı.

Bu yardım ile istedikleri neydi: Türkiye, ABD’nin arzuladığı yasal düzenlemeleri yapmak zorundadır.

Ülkemizde her şey Marshall yardımı ile ülkemize süt tozu girişi ile başladı.
Ülkemizde her şey Marshall yardımı ile ülkemize süt tozu girişi ile başladı. Yani düşünsenize ülkede verimli topraklar var, üretim artırılabilir ve tadı acı, yavan süt tozlarını okullarda çocuklara içirdiler. Neyse ki Osman Nuri Koçtürk gibi yiğit yurtsever bir aydın akademisyen çıktı da aflatoksin içeren bu dandik ucube besin demeye bin şahit ister frankeştayn ürünü kaldırttı.

Bu yardım ile istedikleri neydi: Türkiye, ABD’nin arzuladığı yasal düzenlemeleri yapmak zorundadır.

Dostlar, beslenme, insan hayatının en önemli konularından biri, hatta öyle önemlidir ki düşünce yapınıza şekil verir. Çünkü vücudunuza giren şey ne ise siz de o olursunuz. Diyet yapmak değildir beslenme, bir bireyin sağlıklı beslenmesi için vücuduna alması gereken her şeydir. Ama zehirsiz, ilaçsız, genlerine uygun, kendi toprağından, yerel ve kadim mutfak bilgisiyle…

Yeterli ve dengeli beslenmeyen bireyler eleştirel düşünce geliştirmede zorlanır, yanlışları görüp mücadele etmede zorlanır. İşlerinde verimli olmada zorlanır, üretimde geride kalır. Sağlıklı bir birey ise, kendine ve tüm insanlığa fayda sağlar. İnsanlığa, memleketine katkı sağlar, görev alır, öncülük eder, zorluklarla mücadele yeteneğine sahiptir. Ha, ezbere yönetilmesi de zordur. Manipüle edilmesi zordur. Çünkü, bilir.

Yeterli ve dengeli beslenememe diyalektik düşüncenin gelişimine engel olur. Çünkü beyni çalıştırmak için çokyönlü düşünmek için enerjinin (ATP) hücrede en doğru şekillerde üretilmesi gerekir, bunu sağlayan yeterli ve dengeli beslenme, iyi yaşam alışkanlıklarıdır. Sadece bireyin iyi beslenmesi yetmez, gıdanın bölüşümü de adil olmalıdır, yiyecek üretimi insan biyokimyasına uygun olmalıdır. Beslenme konusu asla fiziksel bir eylem değildir. Toplumsaldır, politiktir, psikolojiktir.

Son BM Dünya Gıda Programı’na göre Türkiye’de 14.8 milyon kişi yetersiz ve dengesiz besleniyor.

Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan rapora göre erkek çocuklarının %68’i kız çocuklarının %85’i yetersiz ve dengesiz beslenme kaynaklı anemik.

Ulusal bağımsızlık ve tarımsal üretim ile kendi tarlalarımızda kendi toprağımızın ürünlerini yetiştirmekten uzaklaşıyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası yurda giren aflatoksinli süt tozları, soyalar, margarinler halkı kendi kadim beslenme biçiminden uzaklaştırdı. Acilen kendi beslenme şekillerimize buğdaya, mercimeğe dönmeliyiz.

Yetersiz ve dengesiz beslenmeye çare, ne laboratuvar etleri ne de vegan beslenme, çaremiz ulusal bağımsızlık ve tarımsal üretim, en önemlisi de bu konularda pozitif örgütlenme.

İklim krizi için Türkiye için en etkin yöntemden 3’ü de bunlar.

Girdi fiyatları yükseldikçe gıda fiyatları artıyor ve insanlar sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorlanıyor. Yaşam şartları ağırlaştı, çalışma süreleri uzadı, bunlar insancıl değil. Doğalgaza suya zamlar geldi.

Türkiye seçim gerginliği dünyadaki 10 küresel risk arasında.
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok
Kevser Baskara, RDN