Ukrayna: İçinde Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu cami bombalandı

Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı: Cami bombalanmadı, çatışmalar sürüyor

Ukrayna: İçinde Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu cami bombalandı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol kentinde içinde Türkiye vatandaşları ve çocuklar da dahil 80'den fazla kişinin bulunduğu bir caminin bombalandığını duyurdu.

Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu ise caminin bombalanmadığını ancak çevrede çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Bakanlığın paylaştığı Twitter mesajında "Muhteşem Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camii Rus işgalciler tarafından bombalandı" açıklamasında bulunulurken, camiden aralarında çocukların da bulunduğu çoğunluğu Türkiye vatandaşı 80'den fazla kişi olduğu ifade edildi.

Bombardımanın tam olarak ne zaman yapıldığı ve ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda ise bilgi paylaşımında bulunulmadı.

Mariupol Belediye yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada camide en az 86 Türkiye vatandaşının bulunduğu belirterek yardım istemişti.

Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı: Cami bombalanmadı, çatışmalar sürüyor

Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, Ukrayna'nın Mariupol şehrindeki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin saldırılardan zarar görmediğini, caminin 2 kilometre uzağındaki mahallede çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Hacıoğlu, Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşta, Mariupol'deki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin bombalandığı haberlerine ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rus ordusunun Odessa ve Mariupol şehirlerinin merkezine giremediğini belirten Hacıoğlu, "Ruslar, Mariupol'ün çevresini sarmış durumda. Sürekli şehir merkezine ateş ediyorlar." diye konuştu.

Mariupol'de mahsur kalan sivillerin su, yiyecek, gibi ihtiyaçları bulunduğunu dile getiren Hacıoğlu, tahliye koridorlarının Rusların ateşi nedeniyle tam olarak kullanılamadığına dikkati çekti.

Hacıoğlu, Mariupol'deki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'yle ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığına ifade ederek "Rusların şehir merkezine yönelik saldırıları hava savunma sistemleriyle çoğu zaman havada engelleniyor. Çatışmalar camiye iki kilometre uzaklıktaki mahallede yaşanıyor. Dün bir roket caminin 700 metre yakınına düştü. Camide herhangi bir hasar yok. Orada kalanların sağlık durumlarında da herhangi bir sorun yok." dedi.

Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde 30 Türk vatandaşının bulunduğunu belirten Hacıoğlu, Mariupol'de tahliye edilmeyi bekleyen aileleriyle beraber 86 kişinin olduğunu kaydetti. Hacıoğlu, araçların bugün Mariupol'e geldiğini ve tahliyelerin yarın başlayacağını söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, Mariupol'deki Türk vatandaşları ve aileleriyle ilgili sürekli Türk Dışişleri Bakanlığına bilgi verdiğini, tahliyeleri bakanlıkla koordineli yürüttüklerini dile getirdi.

Şehirde durum "neredeyse umutsuz"

Ukrayna'nın güney doğusundaki liman şehri Mariupol'de bulunan binlerce kişi, Rus ordusunun günlerdir devam eden bombardımanına ve kuşatmasına direnmeye çalışıyor.

Su, gaz, elektrik ve iletişimden mahrum olan şehirde son günlerde gıda için kavgalar yaşandığını belirten Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, durumun "neredeyse umutsuz" olduğunu ifade ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise şehirdeki son durum hakkında paylaştığı mesajında "12 günlük kuşatmanın ardından bin 582 sivil hayatını kaybetti ve çok kötü bir insani felaket yaşanıyor" açıklamasında bulundu.

Çarşamba günü şehirdeki yeni doğan hastanesi saldırıların hedefi olmuş, 3 kişi hayatını kaybetmiş ve birçok kişi yaralanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Irina Vereççuk, Zaporoyihe yönüne doğru yeni bir insani koridor açılmasını denediklerini açıklamıştı. Fakat günlerdir süren bombardımandan dolayı bu koridorun açılamadığı belirtiliyor.

Rusya'nın 28 Şubat'ta başlattığı işgalde ordunun başkent Kiev'in 40 kilometre güneyinde bulunan Vasilkiv şehrini bombaladığı açıklandı.

https://tr.euronews.com/2022/03/12/ukrayna-