TÜSİAD’ın Türkiye Hayali ve Eğitim Sistemimiz

Peki biz bu hedefe nasıl bir eğitim sistemi ile ulaşabiliriz?

TÜSİAD’ın Türkiye Hayali ve Eğitim Sistemimiz
TÜSİAD’ın Türkiye Hayali ve Eğitim Sistemimiz

TÜSİAD’ın Türkiye hayalini fırsat buldukça tüm temaslarımda,konuşmalarımda paylaşmayı çok önemli buluyorum. Bugün de hem bu hayalin altını bir kez daha çizmek hem de gerçekleşmesinde önemli başlıklardan biri olan eğitime değinmek istedim.

TÜSİAD ekonomik olarak gelişmiş ve refahını artıran bir ülke hayalediyor. Bu refahın adil bölüşüldüğü ve fırsat eşitliğinin sağlandığı, her şeyin hukuk temeline dayandığı bir ülke olmalıyız. Hukukun üstün olduğu ve demokrasiyi bir yaşam tarzı olarak özümsemiş, eğitimde, bilim ve teknolojide ilerleyen, çevreyle uyumlu kalkınmayı başarmış, AB entegrasyonunu sağlamış bir ülke hayalinin gerçekleşmesi için çalışıyoruz.

Peki biz bu hedefe nasıl bir eğitim sistemi ile ulaşabiliriz?

Öncelikle eğitim sistemimiz tüm çocuklarımıza, gençlerimize 21.yüzyılda gereken becerileri kazandırabilmeli. Ezberciliğe değil; özgür, eleştirel ve yaratıcı düşünceye ihtiyacımız var. Dijital, teknik ve sosyal becerilerle donatılmış, yabancı dillere hakim bir genç kuşak yetiştirmeliyiz. Bu sebeple eğitimde artık niceliğe değil niteliğe, yani kaliteye önem vermeliyiz.
Nitelikli insan kaynağı yaratmak için kaliteli bir mesleki eğitim ve kaliteli bir yüksek öğretim elzem. Bugün, 15-24 yaş arasındaki gençlerimizin yaklaşık % 25’i ne eğitimde ne de istihdamda. Bunların üçte ikisini genç kadınlar oluşturuyor. Genç nüfusumuz en önemli potansiyelimiz ama onları iyi eğitim ve istihdamla buluşturamazsak, bu durum hem ülkemiz için hem de gençlerimiz için çok büyük bir kayıp olur. Bir taraftan da yoğun şekilde beyin göçü veriyoruz. Bunun önüne geçmek için ciddi adımlar atmalı, gençlerimize potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir ülke iklimi sunmalıyız, bu hepimizin sorumluluğu.

Orhan Turan

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı/President of TÜSİAD

#TÜSİAD
#EĞİTİM
Resim önizleme