Tarım Bakanı'nın soru önergesine verdiği yanıt çarpıcı gerçeği ortaya koydu: Çiftçi borcu borçla döndürüyor

'Çiftçi icra takibinde, borcu borçla döndürüyor'

Tarım Bakanı'nın soru önergesine verdiği yanıt çarpıcı gerçeği ortaya koydu: Çiftçi borcu borçla döndürüyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son 5 yılda bankalara rehin bırakılan tarım arazisi sayısının 1 milyon 366 bin 172 olduğunu açıkladı. Kurum'un bu yanıtı, "Çiftçi borcu borçla döndürüyor" yorumlarına neden oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tapu Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) göre 2022 Ocak ayı itibariyle ülkemizde bulunan tarım arazisi parselleri arasında son beş yılda bankalara rehin bırakılan parsel ve arazi sayısı kaçtı?” şeklindeki sorusunun Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kurum, “Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, TAKBİS kayıtlarına göre; 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 yılları itibariyle; üzerine rehin tesis edilen taşınmazlarda, taşınmaz vasfı içerisinde "Tarla, bağ, incir, kavak, fidan, meyve, meyve, sebze, tarla, çay, bahçe, narenciye, elma, sera, fındık, bahçe, fıstık, pamuk, tütün, pirinç, çeltik, mısır, zeytin" geçen kelimeler sorgulanması neticesinde, rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1.366.172 olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

Ömer Fethi Gürer, her yurttaş gibi çiftçinin de ülkemizde ekonomik krizden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti.

'Çiftçi icra takibinde, borcu borçla döndürüyor'

Gürer, "Birçok kesim kredi ile dönmeye çalışmaktadır. Artan yaşam pahalılığı icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 467 bin adet artarak 29 Temmuz itibariyle 23 milyon 987 bine çıkmış durumdadır. Bu veriler incelendiğinde icra takibinde çiftçi borçları önemli bir yer tuttuğu da söylenebilir. Çiftçi kredi alıyor. Üretim yapıyor. Gelirini bankaya götürüp borcunu kapatıyor. Borcu borçla döndürüyor. Mazot, ilaç, gübre, tohum, sulama suyu bedellerini ödeyip kredi bankada kapatırsa hacize düşmüyor. Aksi durumda haciz ile karşılaşıyor. Sulama suyu elektrik faturasını ödemeyen çiftçi hemen elektriği de kesildiği için ürün tarlada susuz kalıp yanıyor. Çiftçi tarla var, traktör var. Alan daraltsa da ekime devam ediyor ama borçları döndüremez ise malı mülkü de elden gidiyor" dedi.

Gürer, tarım sektörü dolayısıyla gıda güvenliği üzerindeki risklerinde mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,51 oranında artan tarımsal girdi fiyatlarında son bir yıllık artış ise yüzde 123,7 olarak gerçekleşmesi üretimde oluşan girdi maliyetleri baskınında büyük olduğunu belirtti. "Rafta ürün ucuzlaması için tohum toprakla buluştuğu anda artan maliyeti düşürmektir. Yalnız gübre de bir yılda yüzde 342 artış oldu. Halen taban gübredeki ekimde kullanılacak gübre tonu 18.000 TL, çiftçi nasıl alacak?" diye sordu.

Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarım ile ilgili çizdikleri pembe tabloların gerçeklerle örtüşmediğini ve verilerin çiftçilerin yaşadığı sorunları gösterdiğini söyleyip "Rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1 milyon 366 bin 172 iken çiftçi sayısı 2 milyon 100 bin civarında ise bu durumda çiftçinin kredisiz ana para ile üretim yapma şansı olmadığı da görülüyor” dedi.

KARAR