TARİHİ TİRE ARMONİ BANDOSU ve ATATÜRK

Tire Armoni Bandosu, en unutulmaz günlerinden birini ise 84 yıl önce bugün yaşamıştı.

TARİHİ TİRE ARMONİ BANDOSU ve ATATÜRK
4 Eylül 1922 tarihinde, Türk süvarileri ve zeybek müfrezeleri karşısında ardına bile bakmadan İzmir'in Tire ilçesini terk eden Yunan işgal kuvvetleri, kaçışları esnasında, askeri bandolarına ait enstrümanlarını da bırakmak zorunda kalmışlardı. Bu enstrümanlar da; Ali (Başargan) Çavuş’un, Demirci Mehmet Çavuş ve Berber Mehmet Ali Efendi gibi arkadaşları ile birlikte, kısa bir süre sonra Tire Armoni Bandosu’nu kurmasına imkan tanımıştı.
Kurulduğu günden bu yana pek çok kıymetli merasim ve kurtuluş töreninde yer alan Tire Armoni Bandosu, en unutulmaz günlerinden birini ise 84 yıl önce bugün yaşamıştı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Ekim 1937 tarihinde, Türkiye Cumhuriyet’in en önemli iktisadi gelişim hamlelerinden biri olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışı için Aydın-Nazilli’ye teşrifinde, kendisini Mösyö Slavo şefliğindeki Tire Armoni Bandosu karşılamıştı. O gün yaşanan bu gurur da Tire için her daim bir kıvanç konusu olmuştur.
Cumhuriyetimiz ile yaşıt olan Tire Armoni Bandosu, T.C. Tire Belediyesi bünyesinde ve Sayın Başkanımız Salih Atakan Duran Beyefendinin himayesinde, kurulduğu ilk günkü heyecanıyla varlığını sürdürmektedir. Ömrü uzun, başarıları daim olsun.
Mösyö Slavo şefliğindeki Tire Armoni Bandosu
(Şef ön sırada, sağdan dördüncü)