Önceki İçerik
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 18, 2020 0
Editor Temmuz 1, 2020 0
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 15, 2020 0
Editors Eylül 29, 2024 0
Editors Eylül 29, 2024 0
Editors Eylül 29, 2024 0
Editors Eylül 29, 2024 0
Editor Temmuz 25, 2020 0
“İÇİMİZDEKİ SANAT SEVGİSİNE ‘KORONA’ ENGEL OLAMAZ”
Editor Mart 6, 2020 0
31 Temmuz 2020 tarihine kadar geçerli olacak kampanya
Editor Ocak 2, 2021 0
Şeker hastaları rutin olarak üroloji doktoruna görünmeli
Editor Temmuz 31, 2020 0
“Yerinde gümrükleme” uygulamasına geçen ilk firma oldu.
Editor Mart 25, 2020 0
Vücudun Doğal Savunma Sistemi Artık Evinizde
Editor Temmuz 15, 2021 0
Taşev Milan porselen yemek takımı, her zevke ve sofraya uyum sağlıyor.
Editor Nisan 3, 2021 0
Pop müziğin genç ve yetenekli seslerinden Susel, üçüncü single’ı “Özledim
Editor Mart 7, 2021 0
“Kendi eşsiz hikayeni korkmadan anlat” mesajı vurgulanıyor
* Teslim tarihi yaklaşan bir proje üzerine çalışırken ekip arkadaşlarınızdan biri istifa etti ve yeni bir iş bulduğu için ihbar süresine uymadan işten ayrıldı. Yöneticiniz bu beklenmedik ayrılış konusunda çok öfkeli ve ekiple çok da tatlı olmayan bir toplantı yaptı. Ve bu ayrılışın ardından arkadaşınızın işlerini sizin devralmanızı istedi fakat çalıştığı proje hakkında sadece yüzeysel bilgilere sahipsiniz ve de onun teslim tarihi elinizdeki projeden çok daha yakın… Üstelik ekipte sizin kadar sıkışık olmayan arkadaşlarınız var. Ne olurdu?
İkinci soruyu okurken bile eğer bu durumu yaşadıysanız ruhunuzun sıkıldığını tahmin edebiliyorum…
* Eğer böyle bir sorun yaşamadıysanız da, ikinci soruda role çok daha çabuk gireceğinizi ve çok daha gerçekçi cevaplar vereceğinizi biliyorum.
* Hikayeleştirme her kulvarda olduğu gibi mülakatlarda da çok işe yarar.
*Aday hikayenin kahramanı koltuğuna oturduğunda reaksiyonları “bir durumu tanımladığımız” sorulara kıyasla çok daha gerçekçi olur. Çünkü artık olayın içindedir.
*Ayrıca bir soruyla birden fazla yetkinliğe dair cevap alabilmeniz mümkündür…(Tabii ki hikayenizi “yönlendirici bir soruyla” bitirmediyseniz.)
“Durum tanımladığımız sorularda ise aday önce kendi hayatında o duruma uygun bir kesiti bulmaya çalışır, çalışır, çalışır… *
Eğer öyle bir örnek yoksa anlamak istediğiniz yetkinliğe dair bir bilgi edinemezsiniz çünkü “böyle bir durum yaşamadığı” konusunda ısrarcı olacaktır….
*Ve de tabii gerçekten yaşamadıysa… Malum artık “mülakat danışmanları” adı altında faaliyet gösteren bir grup adayları bu konuda yanlış yönlendiriyor ve adaylar bu gibi sorularda profesyonelleştirilmiş politik cevaplar verebiliyorlar.
( *Bu konuda meslektaşlarımızın yanlış tutumlarının da payı büyük, fakat bu başka bir yazının konusu ve ben bu konuda bu profilde daha önce çok yazdım.Meraklısı geçmişe gidebilir.
* Bu arada hikayeleştirilmiş bir soru sorarken yazılı bir metni okur gibi sorduğunuzda da ilk sorudan bir farkı kalmaz. * Biraz dramaturji, biraz jest ve mimikle destekleme ve uygun seslendirme ile mülakatın hem aday hem de sizin için keyifli ve de çok daha “gerçek cevaplar aldığınız” bir hale geldiğini göreceksiniz.
E benden söylemesi, sizden uygulaması!
(Eğer uygularsanız aldığınız güzel geri bildirimleri de lütfen benimle paylaşın çünkü adaylarınızın “daha önce hiç böyle bir mülakata girmemiştim” diyeceğinden eminim. Nerden biliyorsun diye sormayın.
* Bu konuyu daha detaylı olarak öğrenmek isterseniz, Mülakatçı Yetiştirme Programı’nda uzun uzun anlatıyorum. Beklerim.
Sevgiler,
Meliha.