SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI STEP ETKİNLİĞİ AÇILIŞ KONUŞMASI SİMONE KASLOWSKİ

TÜSİAD SD², Sanayi-Teknoloji Entegrasyon Programı (STEP 2020) etkinliği konuşmaları

SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI STEP ETKİNLİĞİ AÇILIŞ KONUŞMASI  SİMONE KASLOWSKİ

Uzunca bir süredir küresel rekabetçiliği belirleyen unsurların değiştiğini gözlemliyoruz. Covid-19 salgını bu süreci daha da hızlandırdı. Bu süreçte dijital dönüşümün önemini bir kez daha gördük. Hızla değişen tüketici ihtiyaçlarına nasıl cevap verdiğiniz ve üretiminizin yarattığı katma değer ayırt edici oluyor. Küresel tedarik zincirinde yerinizi perçinliyor ve üst sıralara taşıyor. Bu gerçekleri bilerek, yeniden yapılanan küresel tedarik zincirlerindeki yerimizi güçlü bir şekilde konumlandırmayı hedeflemeliyiz. Büyük pazarlara yakınlık kuşkusuz hala çok önemli fakat daha da önemlisi ülkelerin yarattıkları değer. Küresel ve bölgesel tedarik zincirlerine daha sofistike ve katma değerli ürünlerle entegre olmamız bundan sonraki dış ticaret hacmimizi belirleyecek. Pandemi çevik ve değişime hazırlıklı olmanın toparlanma hızı üzerinde de doğrudan etkisi olduğunu gösterdi. Daha hızla uyum sağlayabilenler dijitalleşme ve inovasyon yetkinlikleri güçlü olanlar oldu. Bugün sizlerle birlikte olmamızı sağlayan iletişim teknolojileri dahil olmak üzere dijital dönüşümün tüm bileşenleri bu süreçte çok kritik bir rol oynadı. Tüm bunlar için yenilikçilik ve inovasyona yatırım; dijital yetkinliği yüksek insan gücü artık her zamankinden daha kritik.

Değerli Konuklarımız,

Tüm ekonomiler ölçeği ve araçları değişmekle birlikte ciddi bir toparlanma politikası uyguluyor. Bu süreçte ön plana çıkan çok önemli bir husus değer zincirinin halkalarının ne kadar güçlü ve uyumlu bir şekilde birbirine entegre olduğudur. Bu dönemde her seviyede izleyeceğimiz politikalarda 3 temel odağın gözetilmesini önemli görüyoruz: bunlardan biri, ekonominin aktörlerinin pandemi sonrası rekabet ortamının dinamiklerini yakından takip etmesi ve bu dinamiklere hazırlanması. Diğeri, yatırım ortamında hammaddeden, ürüne; üründen tüketiciye giden yolculukta ekosistemdeki tüm paydaşların sinerjisinin artırılması. Son olarak da ekonomi politikalarında normalleşme adımlarının istikrarlı bir şekilde atılmaya devam edilmesi.

Salgının ekonomimizin makroekonomik dengelerinde önemli bir tahribat yarattığı malum. Bunun telafisi için kura yapılan müdahaleler sizlerin de bildiği gibi olumlu sonuçlanmadı. Sonuçta hem kurda hem faizlerde artış görüyoruz ve rezervlerimizde de önemli bir kayıp var. Bu ortam ekonomik istikrarın rekabetçilik açısından da ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyor. İstikrarsızlık yatırım iştahını azaltıyor, maliyetleri artırıyor. Rekabette kurun seviyesinden ziyade öngörülebilir bir finansal ortam artık çok daha önem kazandı.

Yatırım ortamı açısından da öngörülebilirlik son derece önemli. Mülkiyet hakkına gölge düşürebilecek net ve iyi tanımlanmamış bazı kavramlar üzerinden yapılan düzenlemeler yatırımcıda endişe yaratıyor. Oysa

ki tedarik zincirleri içerisindeki yerimizi güçlendirmek istediğimiz bir dönemde yatırım ortamının iyileştirilmesi için tam anlamıyla “güvenilir ülke” olmalıyız. Bu yönde temel hak ve özgürlükleri genişleten, hukuk devletini güçlendiren, kurumlarımızın bağımsız ve piyasa odaklı çalışmasını sağlayacak adımların atılması gerekiyor.

Değerli Konuklarımız,

Normalleşme sürecinde fırsatları, riskleri doğru okumalıyız; ekonomik ve yapısal öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamını cesaretlendirmeliyiz. Ülkemizin cazibe merkezi olabileceği alanları güçlü bir şekilde inşa etmeye odaklanmalıyız. Bu hedefe yönelik tüm aşamalarda da ekonomi ve ticaret gündeminin artık ayrılmaz birer maddesi olan dijitalleşme ve iklim değişikliği ile mücadele konularını içselleştirmeliyiz.

Gelecek neslin bu alanlara yönelik güçlü talebi ve ileri seviyedeki farkındalığı hepimiz için itici güç olmalı. Girişimciliği ve Ar-Ge’yi bu alanlarda gelişme kaydedebilmemiz için kaldıraç olarak daha etkili kullanmalıyız. En güçlü ticaret ortağımız Avrupa Birliği’nin büyüme stratejisi olarak belirlediği Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın odaklandığı alanları titizlikle takip etmeli ve uyumlanmalıyız. Rekabet bu dinamikler üzerinden şekillenecek. Pandeminin yarattığı ekonomik ve sosyal sancılar AB’nin bu hedefe yönelik kararlı adımlarını yavaşlatmadı. Bu süreçte değiştirilmekte olan müktesebat ülkemiz dahil AB ile ticaret ilişkisi olan birçok ülkeyi etkileyecek. Küresel düzeyde zorlu bir dönemdeyiz ve öngörülerin çok ötesinde bir hızla bizleri saran dönüşüm atmosferi içindeyiz. Bu yapı sektörel farklılıklar gösterse de aynı dokuya sahip. Bu dokunun özellikleri ise bellidir: değişen taleplere hızla cevap vermek; farklı tercihlere çoklu alternatifler sunmak; yenilikçiliği iş modeli yapmak; düşük karbonlu, kaynak verimli ve döngüsel ekonomi yaklaşımını kurumsal kültürün omurgası yapmak.

Saygıdeğer Misafirler,

Ana hatlarıyla değinmeye çalıştığım tüm bu unsurlar dijital teknolojilerin ürün ve üretim skalamızda daha etkili bir şekilde yer almasını gerektiriyor. Bunu sürdürülebilir şekilde mümkün kılacak olan da bu teknolojileri üretecek ekosistemi ülkemizde güçlendirmektir. Dijital dönüşümün tüm sektörlerde, tüm ölçeklerde sağlıklı temellerle oluşturulması yönünde bütüncül ve kararlı adımlarla katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Birçok farklı proje ve etkinlik ile yoğun bir mesaiyi bu alana vakfediyoruz.

Üçüncü senesindeki TÜSİAD SD2 Programında geldiğimiz aşama bu yoldaki heyecanımızı daha da körüklüyor. Pilot bir proje olarak başlattığımız TÜSİAD SD2 bugün çok güçlü bir ekosistem yarattı. Paydaşlarımıza farklı eksenlerde katkı sağladı. Katılan şirketler ve teknoloji tedarikçileri için ihtiyaçlar ve çözümler üzerinden değer yarattı; yüksek hacimde bir networking ortamı yarattı; politika yapma süreçlerine tecrübeleriyle girdi oluşturdu; birçok benzer programa ilham oldu. Program sürecinde aldığımız değerlendirmeler, dönüşümün ihtiyaçları doğrultusunda bizi daha ileri adımlar atma yönünde de cesaretlendirdi. Bugün sizlerle bilgisini paylaştığımız ve gelecek dönemde hayata geçireceğimiz TÜSİAD SD2 Dijital Platformu ile daha fazla çözüm arayışına aracılık yapmak istiyoruz. Teknoloji tedarikçisi ağımızı genişletirken ürün ve hizmetlerini daha da görünür kılacak bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Dijital dönüşüm ekosisteminin farklı paydaşlarının aktif bir şekilde yer alabileceği bir platform hedefliyoruz. TÜSİAD SD2 yolculuğumuzu başarılı kılan Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır’a, Görev Gücümüzün Başkanı Perihan İnci’ye ve her bir değerli üyesine ve ekibimize içtenlikle teşekkür ediyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tüm birimleriyle, bağlı kurumlarıyla bu süreçte bize hep güç verdi. Teşekkür ediyorum. İşbirliğimizin daha da güçleneceğine inanıyorum.

Farklı konulardaki panellere ve eşleştirme görüşmelerine evsahipliği yapacak olan STEP etkinliğimizin çok verimli geçmesini diliyor; sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI STEP ETKİNLİĞİ KONUŞMASI

BAHADIR BALKIR - TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

Çağımızın en büyük paradigma değişimi Dördüncü Sanayi Devrimi’nin hayatımızda, işlerimizde ve iş yapış modellerimizde yarattığı dönüşümlere ayak uydurmaya çalışıyoruz. Verimlilikten rekabetçiliğe, işlerden insan yetkinliklerine kadar farklı alanlarda radikal değişimlerin olduğu bu süreçte bu sene bir de Covid-19 salgını ile sınandık. Artık dönüşüm her zamankinden önemli, her zamankinden hayati.

Dördüncü Sanayi Devrimi’ni ve bu dönüşümün hemen her sektörde meydana getirdiği değişiklikleri yıllardır TÜSİAD’ın ana çalışma alanlarından biri olarak konumlandırıyoruz. “Sanayi 4.0 nedir? Sanayimize etkileri neler olacak?” sorularıyla başladığımız yolculuğumuzda TÜSİAD SD2 Programımız ile birlikte yeni bir sayfa açtık. Deyim yerindeyse elimizi taşın altına koyduk ve inovasyon ekosistemimizin en önemli sorunlarından birine çözüm aramaya başladık. Teknolojiyi ülkemizde üreten tedarikçilerle teknoloji kullanan şirketler arasındaki kopukluğu, iletişim sorununu gidermek için üç senedir TÜSİAD SD2 kapsamında var gücümüzle paylaşıyoruz.

Değerli Misafirler,

TÜSİAD SD2 Programı bizim marka projelerimizden biri. Daha da önemlisi TÜSİAD çatısı altında sanayinin dijital dönüşümü ile ilgili bu zamana kadar yaptığımız tüm çalışmaları tamamlayıcı nitelikte. TÜSİAD SD2’nin üç senede bu kadar büyük bir ağa ulaşmasının belki de en önemli nedenlerinden biri diğer çalışmalarımızda ortaya konan ihtiyaçlara somut çözümlerle katkı sağlayacak şekilde tasarlanması. Bu süreçte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve bağlı birimlerinin desteği programı sürdürmede bize güç verdi. Katkı veren ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim.

Saygıdeğer Konuklar,

Bugün teknoloji kullanıcılarımızın Türkiye’nin dört bir yanından bizi canlı izleyen ve görüşmelere bağlanacak teknoloji tedarikçileri ile buluşacağı gün. Programımızın belki de en önemli dönüm noktalarından biri. Bugün teknoloji kullanıcılarımız önümüzdeki dönemde birlikte çalışacakları şirketleri seçecekler ve tüm taraflar için heyecanlı bir süreç başlayacak. Tüm sürecin sonunda hazırlanacak çözüm dosyaları ile hem şirketlerimize hem de ülkemizin teknoloji ekosistemine büyük katkı sağlayacağımıza inanıyorum.

Değerli Misafirler,

STEP’in en büyük kazançlarından biri de tüm gün boyunca takip edebileceğiniz, birbirinden önemli konuşmacılara ev sahipliği yapacak oturumlar. Bugün pandeminin dijital dönüşüme etkilerinden teknoloji trendlerine; dijital dönüşümde hukuki boyuttan kamu desteklerine çok farklı ve önemli konularda paneller düzenleyeceğiz. Bugün STEP’e konuşmacı olarak katılan tüm paydaşlarımıza; TÜSİAD SD2 Programımıza başvuran siz değerli teknoloji üreticilerimize ayrıca minnettarız. Sizlerle birlikte ülkemizde yüksek katma değerli üretimin sağlanması yolunda önemli adımlar atıyoruz.

Bu yolculukta bizimle birlikte olan; Altın sponsorumuz Vodafone Business’a ve ilk gününden bugüne TÜSİAD SD2’ye destek veren TÜSİAD Yönetim Kurulu üyemiz Serkan Sevim’e ve onun liderliğindeki bugün bu etkinliği online olarak gerçekleştirmemizi mümkün kılan Medianova’ya teşekkür ederiz. Üç senedir TÜSİAD SD2 Programı’na emek veren; her sene Programın bir öncekinden daha mükemmel olması için çaba harcayan TÜSİAD SD2 Görev Gücü Başkanı Perihan İnci başta olmak üzere tüm Görev Gücü üyelerine ve ekibimize ayrıca teşekkür etmek isterim.

Hepimiz için verimli bir etkinlik olmasını diliyor ve sözü TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanımız Simone Bey’e bırakıyorum.

SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI STEP ETKİNLİĞİ KONUŞMASI

PERİHAN İNCİ - TÜSİAD SD2 GÖREV GÜCÜ BAŞKANI

Bu sene de tüm güçlüklere rağmen yolumuza devam ediyor ve TÜSİAD SD2 programı ile dijital dönüşüm sürecindeki teknoloji kullanıcısı marka şirketlerle teknoloji tedarik eden KOBİ’leri buluşturmaya devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

2018’de yola çıkarken amacımız Teknoloji Kullanıcısı ile Teknoloji Tedarikçisi şirketleri buluşturarak hayata geçen başarılı projeler oluşturulmasını sağlamaktı. Bu şekilde yeni başlayanlara ilham vermek ve dijital dönüşümün ivmesine katkı sağlamaktı. Bugün 3. Dönemimizi gerçekleştirirken bu amacımıza ulaştığımızı görüyor ve gurur duyuyoruz

Sürdürülebilirlik önemliydi. Bugün sürdürülebilir bir model oluşturduğumuzu ve hızla benzer programların çoğaldığını memnuniyetle görüyoruz.

Pandemi sebebiyle şirketlerin planlaması ve bütçesi açısından zorlu bir dönemden geçmekteyiz.

Ancak pandemi bize, dijital dönüşümün önemini, bazı fırsatları ve durumun aciliyetini gösterdi. Diğer yandan adaptasyon kabiliyetimizi de gördük.

Nitekim biz de TÜSİAD SD2’yi her geçen gün daha fazla dijitalleştiriyoruz.

Altyapı olarak hali hazırda web ortamında yürütülen Program sürecinde, STEP etkinliğimizi de bu sene çevirimiçi platforma aldık ve bu sene digital ortamı getirdiği fırsattan faydalanarak herkese açık yayınlıyoruz. Aynı heyecan ve yüksek enerjiyle, keyifli ve verimli bir STEP günü yaşayacağımızı umuyorum.

2020

Bugün STEP’te 2020 döneminin ön değerlendirmeyi geçen teknoloji tedarikçileri ile teknoloji kullanıcıları bir araya gelecek Ancak bütün gün sürecek Programımızı tüm şirketler ve ilgili herkes takip edebilecek.

Bu sene TÜSİAD SD2’de 9 dijital dönüşüm arayışı için çağrıya çıktık ve toplam 195 başvuru aldık. 56’sı eşleşme görüşmelerine davet edildi. Bunların arasından 9 tanesi gün sonunda eşleşmiş olacak

Ancak ön değerlendirmeyi geçen 83 tedarikçi de bugün öğleden sonra yer alan hızlı networking bölümümüzde tüm kullanıcılarla tanışacak ve pek çok yeni iş birliği başlayacak.

Rakamlarla 2018-2020 dönemine baktığımızda;

3 senede, teknolojiyi kullanan şirketler dijital dönüşüm ihtiyacı için 40 çağrı açtı.

Bu ihtiyaç alanlarına, teknoloji KOBİ’lerinden 681 çözüm önerisi alındı. Bu sayı bize ülkemizin teknoloji alanında ürünü bulunan şirket ağının büyüklüğünü gösteriyor.

Kullanıcılarla eşleşen tedarikçilerin pek çoğu birlikte çalışmaya devam etti, ediyor.

Otomotiv, enerji, tekstil, perakende vb pek çok sektörde, kıymetli dijital çözümler üretildi. Bu sene de yeni sektörler ve ilk kez çağrı açan kullanıcılar Programa katıldı.

Tedarikçi ağımız genişlerken kullanıcı ağımız da genişliyor. Farklı şirketler ve sektörlerle, tedarikçiler için farklı ihtiyaç alanlarında çalışma imkanı ortaya çıkıyor.

TÜSİAD SD2 bugün itibarıyla, Program katılımcısı teknoloji kullanıcıları ile, web platformunda kayıtlı 1.600’e yakın teknoloji tedarikçisi ve 2.500’ü aşan Program takipçisiyle her geçen gün büyüyen bir dijital dönüşüm ekosistemi yaratıyor.

Peki kullanıcı ve tedarikçiye ne fayda sağladık?

Bir sektörde kullanıcıya özel geliştirilen terzi usulü çözümlerin başka sektörlerde de kullanılabildiğini,

Kullanıcı ve tedarikçinin ortak dil kullanmaya başladığını birlikte uzun soluklu çalışabildiğini,

Kurumsal şirketlerde çevikliğin arttığını, teknoloji şirketlerinin de kurumsal işleyişi tanıdığını gördük. Birbirlerine hizalandılar.

Kullanıcılar pek çok alternatif çözüm ve şirketle tanıştı. Hem SD2’deki çağrısına çözüm aradı hem de pek çok farklı tedarikçiden yeni teknolojileri gördü ve yeni projeler başlattı.

Teknoloji tedarikçileri, kurumsal şirketlerin gerçek problem alanlarını görme şansı buldu.

Kullanıcıların işletmeleri içinde, kullanıcının verisiyle çalışma imkanı elde etti.

TÜSİAD SD2’yi her sene daha da geliştiriyoruz.

Kullanıcı ve tedarikçilerin ihtiyaç alanlarına göre Programı geliştiriyoruz.

2019 döneminde Programa, ihtiyaç duyulan konularda webinarları dahil ettik. Programın jüri aşamasını dijital altyapıyı ile gerçekleştirdik. 2020 de webinarlar düzenleyerek hem programı daha geniş bir kitleye tanıttık, hem programa dahil olan projelerin paylaşım sunumlarını gerçekleştirdik

2020 döneminde dijital olgunluk ölçümlemeyi Programa dahil ettik. Kullanıcılarımızın dijital dönüşüm yolculuğu için ihtiyaç alanlarını ve önceliklerini tespit etmesine destek olmaya çalıştık.

Tedarikçi ağımızın giderek büyümesiyle bu yetkin ağı daha fazla kullanıcıya ulaştırabilmek için de dijital hazırlığımızı yapıyoruz.

2021’de daha fazla kullanıcının daha fazla tedarikçi ile buluşabilmesi için daha kısa döngülerde çalışacak digital bir modeli hayat geçirmeye hazırlanıyoruz. Bu ortamda teknoloji şirketlerinin ve ürünlerinin daha fazla tanıtılmasını hedefliyoruz. Bu nedenle sizlerde ricamız web ortamında teknoloji şirketleri olarak verilerinizi güncelleyerek yeni platforma bizimle birlikte hazırlanmanız.

Konuşmamı bitirmeden bizi bu yolda destekleyenlere teşekkürlerimizi huzurlarınızda paylaşmak isterim.

Öncelikle sıkıntılı pandemi gündemine rağmen, dijital dönüşümü odağında tutan ve TÜSİAD SD2 ekosistemine bu konuda güvenen teknoloji kullanıcısı şirketlerimize Brisa, Dalgakıran, DHL, Enka İnşaat, Erkurt Holding, Esan, Kordsa, Siemens’e teşekkür ediyoruz. Bugün buradan iyi bir proje ortağı ile ayrılmalarını diliyorum.

Bu sene açılan 9 dijital dönüşüm çağrısı için başvuran 195 teknoloji tedarikçimize ve tabi ki TÜSİAD SD2 web platformunda yer alan 1.600’e yaklaşan teknoloji tedarikçisine.

Programın ilk yılından beri bizimle olan Hukuki Destek Paydaşımız Gün+Partners Avukatlık Bürosu’na ve Gümüş Sponsorumuz Inventram’a çok teşekkürler.

İki senedir programda bizimle olan, Altın Sponsorumuz olarak destek sunan Vodafone Türkiye’ye ve tüm ekibine teşekkür ediyoruz.

Bu sene STEP heyecanımıza ortak olan, çok önemsediğimiz bu etkinliğimizde bizimle ev sahipliği yapan Digiterra’ya, EY Türkiye’ye, Microsoft Türkiye’ye, SabancıDx’e çok teşekkürler. STEP’te bugün önemli oturumlarda ev sahipliği yapacak ve şirketlere yönelik kıymetli mesajları bizlere aktaracaklar.

Programımızda çözüm ortağımız olarak bizimle olan Inbox (duyuru sistemi) ve Webhelp’e (çağrı merkezi); programı yaygınlaştırmamıza destek veren paydaşlarımıza teşekkürler.

Teknoloji kullanıcılarımız için dijital olgunluk ölçümlemesini birlikte yürüttüğümüz çözüm ortağımız Digitopia‘ya teşekkürler.

Özel teşekkürümüz de yine çözüm ortağımız olan Medianova’ya. Bugünkü yayını Medianova altyapısı ile sizlere ulaştırıyoruz.

Ve tabi ki bu Programı hayata geçiren ve sahiplenen TÜSİAD Yönetimine, gönüllü katkısını esirgemeyen TÜSİAD SD2 Görev Gücü Üyelerimize, TÜSİAD profesyonel ekibine ve Program ekibimize çok teşekkür ediyorum.

Hepinize Keyifli ve başarılı bir STEP etkinliği diliyorum.

Şimdi sözü TÜSİAD Başkan Yardımcımız ve Sanayi Politakaları yuvarlak masa Başkanı Bahadır Balkır Beye sözü bırakıyorum.