SAHA Yazı Dizisi Oktay Orhun'un “Beyaz küpün içinde: Türkiye sanat ortamı” başlıklı yazısıyla devam ediyor!

Kültigin Kağan Akbulut’un davetiyle Oktay Orhun kaleme alıyor.

SAHA Yazı Dizisi Oktay Orhun'un “Beyaz küpün içinde: Türkiye sanat ortamı” başlıklı yazısıyla devam ediyor!

SAHA’nın bağımsız sanat yazarlarına destek vermek için başlattığı SAHA Yazı Dizisi devam ediyor.

SAHA’nın websitesi ve sosyal medya kanallarından paylaşılan serinin dokuzuncu yazısını Kültigin Kağan Akbulut’un davetiyle Oktay Orhun kaleme alıyor. “Beyaz küpün içinde: Türkiye sanat ortamı” başlıklı yazıda Orhun, Brian O’Doherty’nin “Beyaz Küpün İçinde: Galeri Mekânının İdeolojisi” başlıklı kitabında irdelenen galeri mekânı kavramı üzerinden Türkiye’deki galeri mekânlarının oluşturduğu toplumsal, tarihsel ve estetik çelişkiye değiniyor.

“İrlandalı sanatçı ve eleştirmen Brian O'Doherty’in (d. 1928) ‘galeri mekânının ideolojisi’ incelemesi, bugün yer yer terennüm edilse de tesirini –yazarın kabul ettiği üzere özellikle Batı’da– büyük ölçüde yitirmiş durumdadır. Denebilir ki ‘Beyaz Küp’ mecazıyla bir olgu olarak ele alınan ilgili ideolojiye bütün cephelerde yenik düşülmüştür. Oysa O'Doherty’in mecazı, ‘benzersiz bir estetik mekân olarak’ modern (ve sonrası) dönemde sanat galerisinin bir çeşit (tarihsel) yapısöküme uğratılması için araçtır. Dahası bu araç, bir döneme damgasını vuran ve galeri mekânının tersyüz edilmesi için harcanan tüm büyük sanatsal çabaların çözümlenmesi için ayrıca kullanışlıdır. Bu metinde ise kitabın temel argümanını kendi sanat ortamımızın beklentileri dahilinde sorunsallaştırmayı arzu ediyoruz.”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Türkiye sanatındaki güncel meseleleri tartışmaya açan SAHA Yazı Dizisi’nde her ay Kültigin Kağan Akbulut ya da onun davetiyle bir konuk yazar tarafından yeni bir yazı kaleme alınıyor. Kültigin Kağan Akbulut ile işbirliğiyle oluşturulan SAHA Yazı Dizisi’nde sanat izleyicileri, misafir sanatçı programları, müzecilik, koleksiyon, araştırma ve arşiv gibi konulardaki güncel tartışmalar farklı aktörlerin görüşleriyle birlikte ele alınıyor. SAHA Yazı Dizisi içinden yapılan bir seçki Merve Ünsal tarafından İngilizce’ye kazandırılıyor.

Yazı Dizisi 2020’nin tamamına ve ilk konuk yazarı Evrim Altuğ’un 12 yazılık serisine www.saha.org.tr’den erişilebilir.

Görsel Künyesi: Samuel F. B. Morse (1791–1872), Louvre Sergi Salonu (1831-33), Tuval üzerine yağlıboya, 187.3 x 274.3 cm., Terra Amerikan Sanatları Müzesi.

Oktay Orhun Hakkında
Oktay Orhun, uzman mimarlık ve sanat tarihçisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat Tarihi: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat programında doktora öğrencisi. Yazıları Birikim, Sanat Dünyamız, Betonart, Yeni Film, Argonotlar, Manifold vb. mecralarda yayımlandı.

SAHA Derneği

Bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kurulan SAHA, Türkiye’nin çağdaş sanat üretimini ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla dünyanın dört bir yanında müze, bienal ve kâr amacı gütmeyen sanat projelerinde Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin yeni eser üretimi ve yayın yapmasına karşılıksız destek oluyor. Kurduğu yurtdışı ortaklıklarla misafir sanatçı ve küratör programlarına Türkiye’den düzenli katılım olmasını sağlıyor. SAHA’nın yeni projesi SAHA Studio ise Türkiye’den sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor.

www.saha.org.tr

instagram.com/sahadernegi/

facebook.com/SAHA-Dernegi

twitter.com/SAHA_Istanbul