SAHA Derneği, Türkiye’deki sanat inisiyatiflerine desteğini artırarak sürdürüyor

SAHA Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu 2019 – 2020 için yapılan açık çağrıya 10

SAHA Derneği, Türkiye’deki sanat inisiyatiflerine desteğini artırarak sürdürüyor

SAHA Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu 2019 – 2020 için yapılan açık çağrıya 10 kentten gelen 25 başvuru değerlendirildi. İnisiyatiflere ayırdığı kaynağı artırarak toplamda 120.000 TL net fon sağlayan SAHA, Türkiye’den 5 farklı kentte ve dijital mecrada faaliyet gösteren 8 bağımsız sanat inisiyatifine destek veriyor. SAHA, geçtiğimiz yıllarda fondan yararlanan AVTOLoading, Performistanbul, sub ve Orta Format’ın yanı sıra farklı kentlerden A4 Açık Sanat Alanı, Eldem Sanat Alanı ve Karantina’ya ilk kez destek verecek. 2020 sonuna kadar yürütecekleri sanat programları için SAHA destek fonundan yararlanması planlanan inisiyatifler:

a4 Açık Sanat Alanı (Diyarbakır)

AVTO (İstanbul)

Eldem Sanat Alanı (Eskişehir)

Karantina (İzmir)

Loading (Diyarbakır)

Performistanbul (İstanbul)

sub (Çanakkale)

Orta Format (Dijital)

 

SAHA Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu: Türkiye’de bulunan ve kâr amacı gütmeyen bağımsız sanat inisiyatiflerinin gelişimine katkıda bulunmak, kamuya açık program ve etkinliklerinin sürekliliğini desteklemek amacıyla SAHA Derneği tarafından 2014’te kuruldu. SAHA Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu, 2014-2015 yılında 5533, Pasaj ve Torun; 2015-2016’da Apartman Projesi, BAS, m-est, Torun ve Videoist; 2016-2017’da Corridor Project Space, MARS, Orta Format, Space Debris ve TOZ Artist Run Space; 2017-2018’de Loading, MARS, OJ, Orta Format ve Tasarım Bakkalı tarafından kullanıldı. SAHA, 2018-2019 döneminde fonun kapsamını genişleterek 5 farklı kentte faaliyet gösteren AVTO, Hayy Açık Alan, Loading, NOKS, Performistanbul, sub ve Torun’a toplam 100.000 TL’lik kaynağı paylaştırdı.

 

2019-2020 destek fonunu alacak inisiyatifler hakkında:

 

A4 Açık Sanat Alanı: Diyarbakır’daki gençlerin sahip olduğu üretken potansiyeli desteklemek, onlara yeni imkanlar yaratmak ve tecrübe kazandırmak amacıyla kurulan a4 Açık Sanat Alan, alternatif sanat pratiklerine yer açan, disiplinlerarası hareket alanının teşvik edildiği, çok fonksiyonlu bir sanat mekânıdır. Deneysel, araştırmacı sanat pratiklerine daha fazla yer veren, Diyarbakır’ın uluslararası alandaki sanatsal farkındalığına katkı sağlayacağı, misafir sanatçı programları uygulayacağı bir vizyona sahip olmayı hedefliyor. Atölye çalışmaları, sanatçı pratiklerinin geliştirilmesi, seminerler, söyleşiler ve yerelde yaşayan sanatçılara açık sanat atölyesi olarak mekân desteği sağlamaktadır.
http://a4atolye.com
 

 

AVTO: AVTO güncel ve kritik konulara dair araştırma projeleri ve sanat pratikleri içerisinde deneysel yöntemler, bilimsel anlayış ve nesnel düşünceyi teşvik etmeyi amaçlar. Geleneksel bir sergi mekânı olarak faaliyet göstermek yerine soru sorar, araştırır ve birlikte öğrenmeye yönelik programlar üretir. Deneme, yanılma ve keşfetme için elverişli koşulları sağlama vazifesiyle hareket eden AVTO, kendini disiplinler arasında veya ötesinde konumlandırmaz. Muhalif düşüncelerden, geleneksel olmayan yöntemlerden ve eleştirel bakış açılarından faydalanır.
http://www.avtoonline.org/#/

 

Eldem Sanat Alanı: Eldem Sanat Alanı Eskişehir’de farklı bir diyalog ortamı yaratabilme hedefiyle 2018 Kasım ayında faaliyete geçen kâr amacı gütmeyen bir sanat kurumudur. Kurulduğu günden bugüne dek, Eldem Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (EKSAV) desteğiyle, içinde grup ve solo sergilerin yanı sıra, sanatçı konuşmaları, film gösterimleri, çalıştaylar ve pop-up projelerin yer aldığı 17 etkinlik düzenlendi.
https://eksav.org

 

Karantina: Karantina, Ocak 2019'da yılında İzmir’de, Dâhili Bellek (Gökçe Süvari, Özgül Kılınçarslan, Nursaç Sargon), 6x6x6 (Cenkhan Aksoy, Borga Kantürk, Ezgi Ceren Kayırıcı, Sarp Keskiner) ve Kendine Ait Bir Oda (KABO) (Esra Okyay) tarafından kuruldu. Bünyesinde yer alan bu üç inisiyatif güncel sanat, haritalar, ağlar, arşiv ve dokümantasyon odaklı çalışmalarına ve proje ortaklıklarına ev sahipliği yapmak üzere oluşturan bir kolektif mekâna dönüştü. KARANTİNA adını, çok kültürlü geçmişiyle tanınan, yer aldığı Mithatpaşa Mahallesinin, eski ve hala toplum hafızasında taşınan adından aldı. KARANTİNA bu ismi benimseyerek, hem bulunduğu kentin hafızasına bir gönderme yapıyor hem de sanatçının ve yaratıcı üretimin toplum içindeki konumuna değiniyor.
https://www.facebook.com/Mekankarantina

 

Loading: Loading, ‘Bir mekân iyidir…’ sözüyle, kâr amacı gütmeyen, Diyarbakır merkezli bağımsız bir sanat mekânı olarak 2017 yılında, Diyarbakır’da yaşayan ve üreten sanatçılar Erkan Özgen, Cengiz Tekin ve Şener Özmen tarafından kuruldu. Kuruluş amacı Diyarbakır’da yaşayan ve üreten sanatçıları tek çatı altında birleştirmekten çok, sanatçıların düşünce, üretim ve proje aşamalarında karşılaştıkları sorunları konuşarak çözmek, kentin 2000’li yılların ilk çeyreğinden bugüne gelen güncel sanat pratiklerini arşivlemek, çeşitli etkinlikler ile Diyarbakır’ın uluslararası alandaki sanatsal farkındalığını ve etkileşimini güçlendirmektir.
https://www.facebook.com/llloadinggg/

 

Performistanbul: Uluslararası Performans Sanatı Platformu Performistanbul, uluslararası alanda sanatçı ve kurumlarla çalışarak yaratıcı üretimleri desteklemek ve performans sanatını daha fazla izleyiciye ulaştırmak amacıyla, Ocak 2016 yılında Simge Burhanoğlu tarafından kuruldu. Performistanbul, performans sanatçılarını bir çatı altında toplayarak, sanatçıları farklı projelerle buluşturuyor ve mekâna özgü performanslar üretilmesine olanak sağlıyor. Platform bünyesinde 10 performans sanatçısı ve platformla proje bazlı çalışan, 20’nin üzerinde Berlin, Londra, İtalya ve İran gibi şehirlerden katılan uluslararası sanatçılar bulunuyor.
https://performistanbul.org

 

 

 

 

sub: Çanakkale’de Nisan 2017’den itibaren işlev kazanmaya başlayan, çalışma, ikamet ve sergileme alanı olarak işletime geri döndürülmüş kültürlerarası bir yapılanma ve alan olan sub, sanatın toplumsal dolaşımında yeni kanallar keşfetmeyi amaçlayan, izleyici ile etkileşime girmek isteyen araştırmacı, yazar, fotoğrafçı, sanatçı ve küratörlerle işbirliği yaparak iletişim temelli, temasa açık ve transparan bir yapılanma önerir. Gençlerin kendilerini çevreleyen güncel meseleleri ifade etmek için ilham ve motivasyon bulabilecekleri alternatif ve güvenli bir alan yaratmayı amaçlar.
www.subsqu.ooo

 

Orta Format: Orta Format, çağdaş fotoğrafa dair röportajların, yazıların ve projelerin paylaşıldığı bir e-dergidir. Bağımsızdır. Kâr amacı gütmez. Kolektif bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkar. Orta Format’ın içeriği, editörlerinin kendi üretim pratiklerinin temeli olan fotoğraf-sanat bağlamında araştırmalarının ekseninde şekillenir. Dergi, araştırmalara ve katılıma açıktır. Bilindik internet uygulamalarının aksine saf bir arayüzde, kolay ve anlaşılır olmayı amaçlar. Orta Format, gündelik iş/güç koşturmacası içinde zaman zaman güncellenmektedir.
http://ortaformat.org

 

SAHA Derneği

Bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kurulan SAHA, Türkiye’nin çağdaş sanat üretimini ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla kâr amacı gütmeyen uluslararası sanat projelerine karşılıksız destek veriyor. Ayrıca kurduğu uluslararası ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik (residency) programlarına Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin katılımını sağlıyor. SAHA’nın yeni projesi SAHA Studio ise sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor.

www.saha.org.tr

instagram.com/sahadernegi/

facebook.com/SAHA-Dernegi

twitter.com/SAHA_Istanbul